Заборона міжнародного усиновлення - це міф

17 травня 2013, 09:34
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
1505

Насправді ніякої заборони міжнародного усиновлення в Україні не існує. Водночас діє низка обмежень щодо усиновлювачів-громадян інших країн...

Протягом кількох останніх днів у медіапросторі активно обговорюється заборона усиновлення українських дітей іноземцями. Ці розмови виникли у зв’язку з тим, що депутати 15 травня не підтримали Конвенцію про співпрацю з питань міждержавного усиновлення. На жаль, про це написали не лише найвідоміші сайти, а й активно у своїх блогах прокоментували відомі народні депутати.

Насправді ніякої заборони міжнародного усиновлення в Україні не існує. Тим більше, не з’явилася вона від неухвалення так званої Гаазької конвенції. На сьогодні дозволено міжнародне усиновлення, водночас діє низка обмежень щодо усиновлювачів-громадян інших країн.

Хочу зауважити, що я мрію жити в країні, де українські родини будуть виховувати власних дітей та усиновлювати дітей-сиріт. Але сьогодні реальна ситуація у нас така, що в силу соціальних та економічних обставин значну кількість дітей-сиріт українські родини не беруть на усиновлення, і єдиний шанс для них на виховання у сім’ї – це усиновлення іноземцями. А тому забороняти дітям мати шанс на виховання у родині – це неправильно.

Інша справа, що на законодавчому рівні треба створити всі умови, щоб дипломати та українська держава загалом мала змогу відслідковувати подальшу долю усиновлених дітей, контролювати дотримання їхніх прав, не допускати насилля, знущання над ними тощо.

Я як автор діючого Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усиновлення» запровадив суттєві обмежувальні норми стосовно міжнародного усиновлення. Нагадаю, свого часу мені вдалося переконати більшість парламенту не лише проголосувати за свій законопроект, а і подолати вето президента Віктора Ющенка, щоб даний законопроект став законом.

Відповідно, мій закон забороняє усиновлювати українських дітей іноземцями, що не перебувають у шлюбі (за винятком, коли іноземець є родичем дитини), а також іноземцями, які перебувають в одностатевих шлюбах, адже такі шлюби не визнаються в Україні.   

Водночас залишається серйозною проблемою державний контроль за дотриманням прав та відслідковування подальшої долі усиновлених українських дітей, які в силу соціально-економічних обставин живуть в іншій країні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
ТЕГИ: усиновлення
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.