У День Конституції нинішній владі хочеться побажати «Не чіпайте моєї Вкраїни»

28 червня 2013, 19:12
Власник сторінки
громадський та політичний діяч
0
753
У День Конституції нинішній владі хочеться побажати «Не чіпайте моєї Вкраїни»

Я би запропонував зробити Днем Конституції 5 квітня...

Сьогодні з нагоди Дня Конституції взяв участь в позитивній акції Київського музею-квартири Павла Тичини «Я – Українець!», де треба було написати своє побажання Україні, я вирішив побажати їй словами відомого, але не всіма знаного поета, «Не чіпайте моєї Вкраїни!». 

Ці слова Павла Тичини з вірша, який він написав у 1911 році, якнайкраще сьогодні характеризують усі мої бажання, які б я хотів висловивити Україні. Справа в тому, що основні небезпеки, які зараз загрожують Україні, їх здебільшого створює та провокує нинішня влада. Це небезпека втратити мову, національну гідність, небезпека «перекроювання» Конституції, державного ладу, переписування під когось законів тощо. Тому просто хочеться побажати, щоб тимчасові високопосадовці «не чіпали моєї Вкраїни». 

Напередодні Дня Конституції довелося почути багато неприємного про «занедбану і ганебну» нинішню Конституцію. Але хочу наголосити, що у нас не Конституція ганебна, а те, що її ніхто не хоче виконувати. Треба не критикувати Конституцію, а просто її виконувати.  На сьогодні дуже важливо повернутися до виконання Конституції, а не до її зміни. Бо проблема не у її нормах, а у тому, що ментально ні влада, ні чиновники, ні пересічні громадяни у своїй більшості не дотримуються норм Основного Закону. Найкраща Конституція – це та, яку всі виконують, а не змінюють для того, щоб дати комусь більше прав та свобод.  

А взагалі як укладач навчального посібника «Історія української Конституції», де зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодення, я би запропонував зробити Днем Конституції 5 квітня. Бо саме в цей день у 1710 році була написана Конституція Пилипа Орлика, одна з перших європейських конституцій нового часу. Вона вже не буде змінюватися, Конституційний Суд її не скасує, не перенесе день її відзначення, тобто це вже історично вивірена, «вічна дата». 

Але День Конституції сьогодні, тож мусимо аналізувати її і приймати сам той факт, що Констиуція України нині є і її треба виконувати. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.