Звернення до депутатів Київської міської ради

29 червня 2013, 14:55
Власник сторінки
0
885

Шановний колего!

Звертаюся до Вас як народний депутат України, обраний киянами для представництва їх інтересів у вищому законодавчому органі. Ситуація, що склалася у місті Києві у зв’язку із не призначенням виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови критична. На даний момент місто позбавлено легітимних органів місцевого самоврядування, що ставить під сумнів можливість нормального функціонування столиці.

Окремі політики заявляють про те, що повноваження депутатів Київської міської ради, нібито, продовжені, посилаючись при цьому на Рішення Конституційного Суду України №2-рп/2013. Хотілося б відмітити, що даним рішенням жодним чином не закріплено продовження повноважень депутатів Київської міської ради.

Позачергові вибори депутатів Київської міської ради відбулися 25.05.2008 року, під час дії редакції Конституції України із змінами, внесеними Законом № 2222-IV. Таким чином депутати Київської міської ради були обрані строком на п’ять років.

Відповідно до Рішення Конституційного Суду України №13-рп/2009 вибори депутатів Київської міської ради та Київського міського голови не проводилися у 2010 році, оскільки на думку суду строк їх повноважень становив п’ять років із дати обрання.

04.11.2011 року, під час дії повноважень депутатів Київської міської ради, обраної 25.05.2008 року, набули чинності зміни до Конституції України, якими встановлено, що строк повноважень місцевої ради, обраної на чергових виборах, становить п’ять років.

Відповідно до частини 1 статті 58 Конституції України:

«Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.»

Таким чином Закони України не можуть мати зворотної сили в часі. Дані вимоги поширюються і на Закони України «Про внесення змін до Конституції України».

Саме така позиція відповідає практиці розв’язання таких ситуацій.

Отже, чергові вибори депутатів місцевих рад 2006 року відбулися 26 березня 2006 року, під час дії редакції частини 1 статті 141 Конституції України від 28.06.1996 року, тобто строк повноважень обраних депутатів мав становити 4 роки. 25 травня 2006 року редакції цієї статті була змінена і строк повноважень депутатів став становити 5 років. Але ця зміна не була поширена на депутатів, обраних 26.03.1996 року і чергові вибори відбулися 31.10.2010 року, тобто на четвертий рік повноважень відповідних рад.

Таким чином строк повноважень депутатів Київської міської ради вичерпався 02.06.2013 року – через п’ять років з моменту відкриття першої сесії Київської міської ради нового скликання.

Конституційний суд України встановив необхідність проведення чергових виборів до місцевих рад всіх рівнів у жовтні 2015 року. Разом з тим жодним чином не було роз’яснено, що відбуватиметься з тими радами, строк повноважень яких закінчується до цього моменту (Київська міська рада, Тернопільська обласна рада).

Нажаль, чинне законодавство не надає Київській міській раді можливості здійснити саморозпуск, але зобов’язує Верховну Раду України призначити позачергові вибори у випадку, якщо міська рада не збирається понад три місяці поспіль. У зв’язку із цим закликаю Вас, як відповідальну людину, обрану киянами депутатом на п’ять років, людину, яка не бажає порушувати Конституцію України та діяти всупереч волі виборців, не реєструватися на сесіях Київської міської ради з тим, щоб змусити Верховну Раду України призначити позачергові вибори у місті Києві.

 

  

З повагою                                                       В. Яворівський

                                                                      

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.