Будь мавпою!

11 вересня 2013, 13:34
Власник сторінки
політолог
0
8667

Або дещо про євразійську пропаганду

По мірі наближення України до звершення остаточного європейського вибору, посилюється пропагандистська істерія у оточуючому інформаційному середовищі. Відчуваючи те, що він ще ніколи не був таким близьким до провалу, Кремлівський Штірліц запускає у обіг свої бородаті та несмішні жарти, намагаючись таким чином в останній момент повернути колесо історії у зворотному напрямку.

Прочитав про фінансування кампанії щодо роликів із антиєвропейською пропагандою. Дуже хотів побачити. Занадто вже яскравий опис до них додавався. Побачив. Не залишився розчарованим ні на хвилину.

Пропаганда буває різною. Хоча вона завжди покликана когось у чомусь переконати, але робити це можна із різною мірою переконливості та успіху. Проте навряд чи буде успішною пропаганда, яка вважає того, до кого вона звернена, клінічним олігофреном. Така пропаганда вже з самого початку викликає питання у власній доцільності, адже повного розумового дегенерата особливо переконувати ні у чому.

Тим неменше, саме такими, повними дегенератами автори російської пропаганди вважають громадян України.

Інакше появу от таких от шедеврів пояснити важко.

Оприлюднений від імені вітчизняних комуністів ролик лякає нас ЄС із дивовижною мотивацією. Мовляв, там розмовляють іноземною мовою!

Капітан Очевидність у цій ситуації мусить ридати кривавими сльозами, адже хіба можна витримати подібне нахабне відбирання хлібу з боку євразійських пропагандистів? Що може бути очевиднішим за те, що в іноземних державах спілкуються іноземною мовою?

Інший ролик це конкретизує. Виявляється, у ЄС ми без англійської мови не зможемо влаштуватися на нормальну роботу, а зможемо задовольнятися лише некваліфікованою працею.

Очевидно, що автори сюжету десь на 20 років відстали від українських реалій. Адже у нас без знання англійською мови можна влаштуватися у житті лише члену талановитої родини, сину депутата від ПР, другу дитинства сина президента і т.д. У зворотному випадку, якщо ти прийдеш кудись і скажеш, що англійської не знаєш і вчити не хочеш, то тебе пошлють… Але мовою сусідньої держави по загальновідомому напрямку. І це без усякого ЄС!

Можна, звісно, чекати на подальші відкриття. Мовляв, там не тільки розмовляють іноземною мовою. Там ще і живуть іноземці. А ще там їдять інші страви. А ще там часто іншим чином одягаються… От такі там страшні речі.

Хоча можна і не сміятися. Можна трохи подумати. Автори ролика мотивують переваги Євразес тим, що там, мовляв, одна мова. А чому, власне, одна. Там вже зараз 3 члени. Чому ніхто не згадує про білоруську або казахську мову? Або про мову майбутнього члена – вірменську? Мабуть тому, що лише російська мова там може претендувати на якійсь статус, а іншим мовам із власного стійла – зась? Чомусь у ЄС може бути 24 мови, які офіційно визнаються рівноправними у своєму юридичному статусі та такими, що мають вживатися у роботі політичних інститутів. Навіть ірландська, яку самі ірландці вже добряче підзабули. Бо рівність мов – це відображення рівності політичної суб’єктів об’єднання. Тому не дивно, що досить вже давно російський прем’єр Медвєдєв казав, що у новому союзі їм потрібна спільна валюта, кордони, парламент та мова. Цікаво, яка мова? Може, казахська?

Тобто в Євразес ти, хохол (а також казах, і друг степів калмик) – унтенменш апріорі, бо маєш вчити мову господ, яка має бути одна (так сказав старший боярин московського царя).

Є ще один момент. Ти не розумієш мову? Що робити? Вчи, якщо вона тобі, звісно, потрібна. Якщо ні – не вчи. От і вся відповідь на питання. Знати чимало мов у сучасному світі – це норма. І російський правлячий клас (як і український чи, приміром, казахський) масово відправляє власних дітей вчитися за межами Росії. Переважно у англомовному середовищі, аби їх нащадки спілкувалися тією ж англійською (і не тільки) як аборигени. Та й середній клас на всьому пострадянському середовищі англійську намагається вчити із усіх сил, бо це потрібно для карєрнього зростання.

І нас тепер лякають іноземними мовами ЄС? Тобто, говорять нам, що ми імбецили, що органічно не спроможні нічого вивчити?

Загалом, вся антиєвропейська пропаганда в Україні носить підкреслено зневажливий по відношенню до самих українців характер.

От, приміром, Головний Гуру євразійства в Україні лякає нас тим, що, мовляв, українські товари будуть неконкурентоздатні на європейському ринку.

Перекладаючи це на просту мову, він вважає, що українці не можуть, не вміють нічого виробляти, і, найголовніше, ніколи цьому не навчаться, а тому мають бігти підтюпцем до Євразес, де такі самі, як вони, і де можна продати будь-який мотлох, аби тільки цей продаж був схвалений на найвищому рівні, та з нього були сплачені усі відкати?

Нас агітують, переконуючи у тому, що ми, мовляв, не створені для нормального, повноцінного життя як люди, а тому маємо триматися таких самих – забитих, затурканих та ні нащо не спроможних?

Вся пропаганда побудована на звеличенні комплексів, страхів та загальної заляканості деяких категорій українців, яких пропагандисти опускають ледь не до рівня мавпи. І суворо наказують: не подумай брати інструменти в руки та перетворюватися на людину! Тебе ж інші мавпи засміють!

Ти нічого не знаєш, нічого не вмієш, ніколи не навчишся, ніколи не виберешся на свіже повітря,ніколи не будеш жити по-людськи. І такого тебе ми дуже любимо та чекаємо поруч із нами. Хутко вливайся у нашу родину! Ми тебе зробимо улюбленою мавпочкою, посадимо на шарманку, де ти нас будеш розважати.

Звісно, якщо тебе подібне ставлення, подібні формулювання та ідеї цілком влаштовують, то твій вибір очевидний. Якщо ні – вибір твій очевидний теж.

P.S.

Щодо мов та їх вживання, знання, потрібності.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.