Епідемію туберкульозу подолано? Ні! МОЗ «зарапортувалося»!

17 квітня 2013, 06:11
Власник сторінки
політик, юрист
0
848

Питання боротьби із захворюваністю на туберкульоз вже багато років залишається одним із найпроблемніших для медичної галузі нашої країни.

Адже Україна понад десятиліття посідає перші місця у світі за показниками захворюваності на сухоти, і з року в рік - без жодних позитивних зрушень. Провина за такий стан справ цілком і повністю лежить на владі – неналежне фінансування сфери охорони здоров’я і є основною причиною епідеміологічної ситуації.

Тільки от якщо досі офіційні структури принаймні визнавали існування зазначеної проблеми, то відтепер, схоже, Міністерство охорони здоров’я визначило для себе протилежний вектор діяльності – урядовці офіційно розповсюджують завідомо неправдиву інформацію. Мовляв, епідемію туберкульозу зупинено, а усі лікарні забезпечені сучасним лабораторним обладнанням та ліками. Інакше, як відвертою брехнею, назвати подібні заяви язик не повертається. Тільки от якщо досі неправдиві заяви розповсюджували окремі провладні політики, то інформація, яка не відповідає дійсності, з вуст МОЗу – це вже зовсім інший рівень брехні, якій не може бути жодного виправдання.

Зокрема, за нещодавно озвученими даними МОЗу, Україна цьогоріч нібито посідає 5-те місце у світі за захворюваністю населення на туберкульоз. Саме на цю статистику спиралася Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова, коли офіційно заявила, що ситуація із захворюваністю на сухоти в Україні вперше за багато років починає покращуватися. Звідки у МОЗу такі дані міністр не пояснила. Проте названа статистика насправді дуже далека від реалій.  

Так, як зазначено у Загальнодержавній цільовій соціальній програмі протидії захворюванню на туберкульоз на 2012 - 2016 роки, затвердженій Законом України від 16 жовтня 2012 року, Україна посідає друге місце після Російської Федерації за показниками захворюваності на туберкульоз. І за останні півроку ця ситуація, на жаль, не покращилась, а тим більше так радикально, як заявляє міністр. На підтвердження цьому наведу кілька реальних цифр.

За даними Держслужби соцзахворювань смертність від туберкульозу за підсумками 2012 року не зменшилась, а залишається на рівні попереднього року та складає 15,2 на 100 тисяч населення. І не дивно. Адже станом на сьогодні лише половина хворих на сухоти проходять профілактичне лікування і така сама кількість хворих на туберкульоз та конфекцію (тобто, ВІЛ/СНІД) отримують необхідну терапію.

Йдемо далі. Заява МОЗу про те, що нібито всі регіони забезпечені сучасним лабораторним обладнанням, витратними матеріалами та ліками, - взагалі ні в які ворота не лізе! Адже у листі Рахункової палати України  від 20 березня цього року чорним по білому написано, що МОЗ у 2011-2012 роках не забезпечило ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на виконання програми з профілактики та лікування захворювань на туберкульоз. Як наслідок - протитуберкульозні заклади не забезпечені сучасними спорудами та діагностичним обладнанням, хворі – необхідними протитуберкульозними препаратами, а рівень інфекційного контролю не дотримано.

Мовою цифр ця ситуація виглядає так: кожен другий протитуберкульозний заклад не має достатньо коштів для забезпечення лікуванням всіх хворих на сухоти; 55% закладів первинної лікувально-профілактичної допомоги та 50% протитуберкульозних закладів не відповідають вимогам інфекційного контролю.

На сам кінець – найцікавіша заява МОЗу. У міністерстві стверджують, що нібито за результатами проведеного Рахунковою палатою аудиту щодо використання коштів держбюджету та гуманітарної допомоги громадських організацій на виконання заходів з профілактики та лікування захворювання на туберкульоз, порушень закону не було виявлено.

Тільки от у вище зазначеному листі Рахункової палати – зовсім інші дані. Так, у документі зазначено, що в 2012 році МОЗ закупило ліки за ціною у 9 разів вищою за ринкову. А регіональні лікарні минулоріч з вини МОЗ отримали вкрай необхідні препарати з недопустимою затримкою та ще й лише 60% від необхідної кількості ліків.

Таким чином виходить, що МОЗ не лише з року в рік завідомо провалює виконання Державної програми протидії та зменшенню захворюваності на туберкульоз серед населення, а й поширює неправдиву інформацію про так зване «покращення» у даному питанні. Такі дії не лише загрожують здоров’ю та життю громадян, а й становлять загрозу національній безпеці України.

Із огляду на це, я направив відповідне депутатське звернення прем’єр-міністру України та міністру внутрішніх справ з вимогою невідкладно перевірити відомості, надані Міністерством охорони здоров’я України щодо епідемічної ситуації туберкульозу в Україні та притягнути до відповідальності осіб, винних у поширенні недостовірної інформації.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.