Українцям – право на справедливий суд!

07 вересня 2013, 18:32
Власник сторінки
політик, юрист
0
1795

Українці не вірять судам.

Згідно досліджень Центру Разумкова, українським судам довіряють не більше 2-3% громадян. Сумна статистика. Особливо якщо врахувати те, що рівень довіри впав до таких низьких позначок буквально за кілька останніх років. Причина нинішньої ситуації полягає у активному запровадженні вітчизняними судами системи подвійних стандартів, так би мовити, «під егідою» чинної влади. А простіше кажучи, на сьогоднішній день шукати правди у судах – безперспективно та навіть досить небезпечно, оскільки у більшості випадків суд визнає невинуватим того, хто оплатив цей статус, а не насправді невинувату сторону, або просто виконує певне політичне замовлення «згори».

Як наслідок - нині Україна знаходиться в п’ятірці країн, від яких до Європейського суду з прав людини щороку надходить найбільша кількість заяв - українці, вщент розчарувавшись у вітчизняному судочинстві, намагаються відстояти свою правоту у міжнародних інстанціях. Так, лише за минулий рік до ЄСПЛ надійшло близько 10500 заяв від наших громадян, 60% з яких стосуються захисту права на справедливий суд. 

От і виходить, що нині незалежної судової системи в Україні не існує як такої. Розрубити цей гордіїв вузол можливо лише радикальними заходами. Саме тому опозиція розробила проект змін до Конституції щодо формування незалежної судової влади, який гарантує цілковиту незалежність суддів та завдяки якому українці зможуть нарешті реалізувати своє конституційне право на справедливий і чесний суд.

Тож розповім про новели, які опозиція пропонує втілити у життя. Так, нині на перші 5 років суддей призначає Президент за поданням Вищої ради юстиції і лише після завершення цього терміну рішення щодо призначення зазначених суддів на безстроковий термін приймає Верховна Рада. Тобто виходить такий собі «випробувальний термін» у 5 років, протягом якого новопризначений суддя фактично стає заручником системи, оскільки безстрокове призначення йому «світить» лише у разі безвідмовного виконання вказівок «згори». Натомість ми пропонуємо повністю передати функції призначення та звільнення суддів Вищій раді юстиції. При цьому президент виконуватиме винятково церемоніальну функцію – підписуватиме рішення ВРЮ, яке вступатиме у силу автоматично, навіть без підпису гаранта.

До того ж повноваження президента будуть обмежені і в частині створення або ліквідації судів - такі рішення прийматимуться виключно Верховною Радою України через ухвалення спеціальних законів.

По-третє, для забезпечення незалежності та об’єктивності Вищої ради юстиції ми пропонуємо запровадити кардинально новий спосіб формування складу ВРЮ. Так, зараз ВРЮ складається з 20 членів, 12 з яких призначає з’їзд суддів, по двоє – з’їзд адвокатів та з’їзд представників юридичних ВИШів, за посадою до складу ВРЮ входять голова Конституційного суду, голова Верховного суду, голова Ради суддів та генпрокурор. Ми ж пропонуємо скоротити склад ВРЮ до 15 членів, 10 з яких призначатиме з’їзд суддів, а 5 - Верховна Рада.

Конституційний суд, який останнім часом повністю себе дискредитував, має бути ліквідований. Натомість необхідно поновити функції Верховного суду України як найвищого судового органу в країні. Так, зараз ВСУ забезпечує однакове застосування норм законодавства України всіма судами загальної юрисдикції. Ми ж пропонуємо надати ВСУ повноваження переглядати конкретні категорії справ, надавати роз’яснення з питань законодавства та офіційно тлумачити закони України та приймати рішення про відповідність Конституції України законів України, інших актів ВРУ, актів президента, Кабміну та Верховної Ради АРК.

Окрім того, законопроект передбачає контроль народу за судовою гілкою влади через імпічмент суддів та закріплює безпосередню участь народу у здійсненні правосуддя через народних засідателів та присяжних. Так, ініціювати процедуру імпічменту судді місцевого або апеляційного суду зможуть 20 тисяч громадян України, які є членами територіальної громади, на територію якої поширюється юрисдикція відповідного суду, або не менш як 150 народних депутатів України. Процедуру імпічменту судді  Верховного Суду України чи вищого спеціалізованого суду зможуть ініціювати не менш як 150 народних депутатів України. Рішення про імпічмент судді місцевого суду буде прийняте в тому разі, якщо за нього проголосують 50% осіб, які взяли участь у місцевому референдумі, або не менш як половина від конституційного складу ВР, рішення про імпічмент судді апеляційного суду повинна прийняти не менш як половина від конституційного складу ВР, судді Верховного Суду України чи вищого спеціалізованого суду - не менш як 2/3 від конституційного складу ВР.

Також проект закону нарешті скасовує повноваження прокуратури щодо загального нагляду, які визнані всією європейською спільнотою недемократичними.

Лише прийняття всіх цих норм дозволить на ділі забезпечити реальну, а не задекларовану незалежність судової гілки влади, та унеможливить будь-який вплив на неї з боку влади. Ми повернемо українцям їхнє конституційне право на справедливий суд!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.