Держбюджет 2013: завершальний акорд парламенту 6-го скликання

09 грудня 2012, 11:10
Власник сторінки
політик, юрист
0
1505

Під завісу своєї каденції Верховна рада попереднього скликання вирішила поставити жирну крапку у своїй, якщо так можна її назвати, «результативній» діяльності та ухвалила Держбюджет на 2013 рік.

Не буду окремо зупинятися на перипетіях його розгляду в стінах парламенту – досить тільки зазначити те, що державний кошторис вніс неповноважний уряд, а більшість депутатів навіть в очі не бачили головний фінансовий документ, за яким країна житиме весь наступний рік.

Давайте розглянемо основне - цифри. Але для цього спершу слід повернутися на півроку назад, коли було оголошено низку соціальних ініціатив Президента Януковича, що у подальшому стали стрижнем передвиборної програми Партії регіонів на парламентських виборах.

 Зокрема, однією з головних ініціатив стала так звана Президентська іпотека - програма забезпечення доступним житлом. На ці потреби в бюджет 2012 року «з барського плеча» навіть заклали 1 мільярд гривень. От тільки на  наступний рік на ці потреби передбачено вже утричі менше – лише 300 мільйонів. Фактично, такими діями влада показала, що не тільки не збирається розширювати програму доступного житла, а вже найближчим часом взагалі зведе її нанівець.

А тепер найголовніше. Як всі пам’ятають, в даній програмі було одне застереження – держава покриватиме частину кредиту лише за наявності відповідних коштів в бюджеті. Але ж якщо коштів не буде, банк-кредитор пред’являтиме вимоги по сплаті відсотків по кредиту не до держави, а до звичайних громадян. Тобто українці залишаться із не підйомним борговим тягарем сам на сам. Такий стан речей свідчить лише про одне: ця програма стала не чим іншим як звичайним передвиборним трюком.

Переходимо до наступної цікавої цифри. Так, в новоприйнятому фінансовому кошторисі країни на наступний рік закладено плановий дефіцит Пенсійного фонду на рівні 21,7 мільярдів гривень. І це при тому, що в 2012 році зазначений показник складав 15,3 мільярдів, а напередодні  жовтневих виборців можновладці активно рапортували про його скорочення. Називали навіть кроки, здійснивши які, вони досягли такого успіху – прийняття закону про зайнятість, зменшення податкового тиску на підприємців тощо. Однак, правду не сховати і показник дефіциту Пенсійного фонду у наступному році – яскрава та об’єктивна оцінка недолугим ініціативам чинної влади, яка тягне країну у безодню.

Ну і наостанок про соціальні показники держбюджету. Приміром, прожитковий мінімум для непрацездатних осіб у 2013 році зросте лише на 10 гривень і залишатиметься незмінним аж до грудня 2013 року. При цьому інфляція становитиме близько 5%. І це лише офіційні прогнози. За таких умов доходи українців не зростатимуть протягом майже всього року, натомість ціни семимильними кроками підуть вгору. За такого бюджету більшість українців стане ще біднішими, ніж є зараз. Хоча важко уявити, куди вже гірше.

 А тепер інший бік медалі. Фінансування Генеральної прокуратури зросте на 20,7% – до 3,2 мільярдів гривень. Майже на півмільярда збільшено фінансування МВС, а СБУ отримає на 160 мільйонів більше, ніж цього року, з яких близько 30 мільйонів передбачено на медичне обслуговування та оздоровлення особового складу. Таким чином загалом на силові структури в бюджеті 2013 року виділено 21,7 мільярда гривень.

 При цьому варто нагадати, що збільшення фінансування "силовиків" відбувається вже не перший рік. За роки правління Януковича воно загалом зросло щонайменше на 6 мільярдів гривень. І це гарна відповідь тим, хто досі має сумніви щодо того, що в Україні будується поліцейська держава. Певно така щедрість – віддяка тим структурам, які лише місяць тому допомагали фальшувати парламентські вибори – всі чудово пам’ятають силове захоплення окружкому в Первомайську та Каневі  спецпідрозділом Беркут.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.