У «чесних суддів» рильце все ж таки в пушку?

15 серпня 2012, 13:47
Власник сторінки
політик, юрист
0
1364

Напередодні Голова Ради суддів Ярослав Романюк заявив, що у люстрації судової системи України немає потреби.

Оскільки  99% суддів нібито працюють за законом, тобто – приймають справедливі рішення та не беруть хабарів. На підтвердження своїх слів пан Романюк навів той факт, що судами України протягом 2011 року було розглянуто 8 мільйонів справ, а це, на його думку, має свідчити про те, що люди довіряють суду.

Проте, наводити подібну статистику, як доказ тому, що довіра звичайних громадян до суду досить висока, як мінімум, не компетентно. Значна кількість справ, які розглянули суди України минулого року, свідчить виключно про те, що права багатьох українців були порушені, а тому люди вирішили відстояти їх у відповідних судових інстанціях. Це і справи щодо неотриманих соціальних виплат, пенсій та оскарження неправомірних рішень державних органів. А тому 8 мільйонів справ в Україні за минулий рік – точно не від гарного життя і цей показник жодним чином не може свідчити про рівень довіри до суду.

Натомість найкращою оцінкою нинішньої діяльності судів є проведені незалежними організаціями соціологічні опитування. Згідно них близько 70% українців переконані, що суди – це докорінно корумповані структури і тому люди категорично їм не довіряють. То що ж виходить? Невже ці 70% українців, якщо вірити твердженню пана Романюка, попадають саме до того 1% «нечесних» суддів?

Заява пана Романюка про те, що судді не беруть хабарів виглядає вкрай непереконливою ще й після того, як навесні провладні депутати дозволили суддям та членам їхніх родин не оприлюднювати власні податкові декларації, таким чином засекретивши їхні статки. Це було зроблено з однією метою – приховати чисельні хабарі, які отримують служителі Феміди.

Але навіть попри прийняті заходи для приховання незаконно отриманих статків, про хабарництво у судовій системі України яскраво свідчать чисельні скандали довкола так званих «мажорів» - дітей суддів, які роз’їжджають на дорогих автівках та виходять «сухими із води» із ситуацій, які спричинила їхня ж неправомірна поведінка.

Саме тому антикорупційна люстрація, яку проведе Об’єднана опозиція одразу після отримання парламентської більшості на майбутніх виборах до Верховної Ради, для чесних на руку суддів матиме виключно формальний характер – вона лише підтвердить правомірність прийнятих ними рішень. Натомість корупціонери у мантіях будуть притягнуті до відповідальності та втратять займану посаду.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.