Податківці будуть відбирати майно

15 березня 2012, 17:31
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
1461

Податківці будуть відбирати майно

На початку березня до парламентського комітету з питань правосуддя надійшов на розгляд законопроект №10142 від 01.03.12 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання судових рішень)». Цим документом пропонується більш активно залучати податківців до процесу виконавчого провадження. Зокрема, автори законопроекту пропонують, щоб органи податкової служби України стали органом примусового стягнення на користь держави судових витрат у справах позовного та наказного провадження, за іншими виконавчими документами, виданими судами про стягнення в дохід держави коштів. А також виступали від імені держави при вчиненні інших дій на її користь чи в її інтересах. Наприклад, при конфіскації майна, передбаченої законодавством як додаткове покарання. Відповідні зміни мають бути внесені до ст..8 Закону «Про виконавче провадження», ст.299 КоАП, а також ст. 48 Кримінально-виконавчого кодексу.

Такі пропозиції обґрунтовуються тим, що практична реалізація діючих норм закону про виконавче провадження призводить до цілої низки непорозумінь між сторонами виконавчого провадження. Тобто цим держава визнає неефективність діючої виконавчої влади. Для себе вона намагається удосконалити процедуру. А що робити бізнесу та фізичним особам?

В результаті неможливості виконання (повного або часткового) судових рішень втрачають всі. Власне, для цього й залучають податківців з їхнім «багатим» досвідом примусового збирання коштів. Відповідні додаткові сили, напевно, віднайдуть у лавах податкових міліціонерів, яких зараз примусили зняти маски.

Між тим, не виключено, що нові правила виконання судових рішень не вирішать проблем, а лише додадуть плутанини. Бо податкові органи не можуть повністю замінити собою виконавчу службу, а додаткова ланка в ланцюгу виконавчого провадження може виявитися зайвою. До того ж, не зовсім ясно, чим працівники ДПСУ будуть ефективнішими за працівників виконавчої служби. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.