"Диалога не будет. Диалога – нет"…

10 лютого 2011, 13:23
Власник сторінки
президент Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів ЖКГ України
0
1167

Минэнергоуглепром продолжает запугивать руководителей предприятий коммунальной теплоэнергетики мерами "административного характера вплоть до привлечения виновников к строгой ответственности в соответствии с нормами закона".

Тепловиков - а точнее руководителей предприятий-злостных должников - снова отругают и в очередной раз вызовут «на ковер» к премьер-министру. 

От последнего заявления Минэнергоуглепром не прошло и недели, как 3 февраля -  очередной «месседж» от энергетического ведомства. Министерство энергетики и угольной промышленности Украины инициирует привлечение к ответственности руководителей предприятий коммунальной теплоэнергетики (ТКЭ), которые задолжали ДК «Газ Украины» за природный газ, потребленный с 1 октября 2010, свыше 5 млрд грн.

Как говорится в сообщении, более 1000 предприятий ТКЭ, потребляющих природный газ для производства тепловой энергии, задолжали свыше 4 млрд грн при уровне оплаты - 43%. Наибольшим должником среди предприятий, обеспечивающих теплом жителей городов-миллионников, стал, конечно же, АЭК «Киевэнерго». Столичная теплоэнергетика задолжала за природный газ более 1 млрд грн, уровень оплаты  - 41%.

 Это сообщение – не просто очередная весточка от Минэнергоуглепрома. Это свидетельство абсолютного фиаско «разрулить» кризис в теплоэнергетике разумными, экономическими методами. Это – доказательство отсутствия диалога или хотя бы чего-то подобного энергетического блока и правительства с предприятиями ТКЭ.

 Так называемый «диалог» все больше напоминает «разговор» слепого с глухим. Ну вы понимаете, о каком уровне взаимопонимания идет речь, - когда никто никого не понимает и понять априори не может. Но в нашем случае - еще и не хочет.

 Энергетический блок по принципу «моя твоя не понимает и понимать не намерен» продолжает упорно игнорировать все заявления теплоэнергетиков.

 3 февраля более часа на пресс-конференции в ИнтерМедиаКонсалтинг ассоциации  частных инвесторов ЖКГ, городов Украины, «Укртеплокоммунэнерго» говорили, аргументировали, анализировали и распинались – едва ли «не на пальцах» разъясняли РЕАЛЬНЫЕ причины задолженности ТКЭ перед ДК« Газ Украины» и каким образом эту сверхсложную ситуацию можно разрешить.

Говорили о нерентабельных тарифах, которые покрывают расходы предприятий лишь на 62%.

Говорили о росте цены на газ для предприятий ТКЭ в августе 2010 на 50% и о том, что в структуре тарифа газовая составляющая - от 50 до 80%, а возмещение разницы в тарифах - а это 6,4 млрд грн - государство не предусмотрело.
Говорили о задолженности населения за предоставленные услуги централизованного теплоснабжения и горячего водоснабжения, которая, по данным Госкомстата, по состоянию на 1 января 2011, составила 5487384 тыс. грн.
Говорили о том, что посреди отопительного сезона НАК «Нефтегаз Украины» вопреки установленному Кабмином порядку «в самоволку» увеличил нормативы отчисления средств, поступающих на спецраспредсчета. Теперь со счетов предприятий - внимание - на счета ДП «Газ Украины» автоматически пересчитываются ВСЕ средства предприятий ТКЭ. Все 100%. Без согласия руководителя предприятия. Вот как хочешь - так и плати налоги, заработную плату, электроэнергию ...

 Объясняли, что предприятия ТКЭ продолжают наращивать задолженности по заработной плате и перед ДК «Газ Украины» не через неэффективное  управления или махинации, а из-за сверхсложных условий хозяйствования, в которых оказались. И не по собственной воле.

Реакции - ноль. Хотя нет. Реакции ждать не пришлось - не прошло и часа, как свет увидела очередная «шантажулька» от Минэнерготопа.

 Мне жаль. Очень жаль, что у наших чиновников настолько  короткая память.  

 Ведь все это - угрозы, запугивание, шантаж  - Украина и украинцы уже проходили. Помните историю 5-8 летней давности, когда ДП «Газ-тепло» НАК «Нефтегаз Украины», имея низкий уровень расчета за потребленный природный газ, в «добровольно-принудительный» способ пытались повысить уровень расчетов... Тогда именно «Газ-тепло» решало, какой процент направить на расчет за газ, а какой - на электроэнергию или выплату заработной платы.

 Кто помнит, что из этого получилось? А ничего хорошего. Расчеты за газ не улучшились, появилась полугодовая задолженность по заработной плате, не хватало средств на аварийные ремонты, начались массовые отключения предприятий ТКЭ от газа ... А украинцы мерзли по своим домах.

 На упомянутой мною пресс-конференции Ассоциация городов Украины, всеукраинская ассоциация частных инвесторов ЖКХ и «Укртеплокоммунэнерго» подписали и отправили совместное открытое обращение к главе государства Виктору Януковичу.

 Я искренне надеюсь на разумные и взвешенные шаги главы государства. Я искренне хочу верить в действия, которые стабилизируют отрасль, а не затянут «петлю» еще туже.

 Верю в действия и позицию, которая не позволит уничтожить предприятия коммунальной энергетики и коммунальную собственность территориальных общин – вашу  с вами собственность.

 Ниже - текст обращения.

Відкрите звернення до Президента України Віктора Януковича

щодо критичного стану справ у теплоенергетиці країни, що може призвести до повного краху галузі

 

 Шановний пане Президенте!

Ми, члени Асоціації міст України, Міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго», Всеукраїнської асоціації приватних інвесторів житлово-комунального господарства та звертаємось до Вас у зв’язку з надзвичайним та критичним станом справ у сфері централізованого теплопостачання, що склався на даний час.

Ринок централізованого теплопостачання є складною соціально-економічною системою, яка надзвичайно чутлива до будь-якої людини, що користується цими послугами. Сфера цих послуг не обмежується лише діяльністю підприємств теплоенергетики, що виробляють та транспортують теплову енергію, а й включає в себе організацію обслуговування, капітальний ремонт та реновацію систем тепло- та водозабезпечення житлових будинків, гарантування українським громадянам гідних умов проживання, захист їх прав на отримання послуг з централізованого теплопостачання у необхідному обсязі та належної якості за прийнятною та обґрунтованою ціною.

Протягом усіх років незалежності України комунальна теплоенергетика була заручником політичної ситуації, майданчиком для популізму та завойовування симпатій електорату у виборчий період. Як наслідок, маємо недосконалу тарифну політику, морально та фізично зношене теплогенеруюче та теплотранспортуюче обладнання, постійне недофінансування підприємств по різниці в тарифах, відсутність інвестиційної складової при значній енергоємності галузі, низьку заробітну плату працівників (середня заробітна плата складає 90% від середньої заробітної плати по країні), зниження престижності важливих для життєзабезпечення суспільства професій, недостатньо високу  якість послуг.

Суттєвої шкоди централізованим системам теплопостачання завдало також хаотичне, економічно необґрунтоване впровадження індивідуальних систем опалення. Рушійною силою для процесів децентралізації стала роздрібна ціна газу для індивідуальних споживачів, яка є значно нижчою ніж для підприємств комунальної теплоенергетики. Показово, що майже в усіх країнах світу (крім України) гуртова ціна газу менша, ніж для роздрібних покупців.

До поглиблення кризових явищ у комунальній теплоенергетиці призвели і зволікання або відсутність будь-яких дій на підтримку галузі з боку державного регулятора, яким на сьогоднішній день є Національна комісія регулювання електроенергетики України. Насамперед це стосується встановлення економічно обґрунтованих тарифів, які на даний час покривають витрати підприємств лише на 62%. Але обіцяного Міністерством з питань житлово-комунального господарства України відшкодування різниці в тарифах у розмірі 6,4 млрд.грн. підприємства так і не дочекалися.

У гонитві за «вибиваннями» боргів та публічною «поркою» керівників підприємств, НАК «Нафтогаз України» не гребує шантажем щодо відключення підприємств теплоенергетики від газопостачання, не дивлячись на те, що відповідно до статті 6 Закону України «Про теплопостачання» забороняється в опалювальний період відключення об'єктів теплопостачання від систем енерго-, газо-, водопостачання як об'єктів життєзабезпечення та стратегічного призначення. Незважаючи на дію постанови Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 № 1082 «Питання удосконалення схем розрахунків за використану електроенергію та природний газ», відповідно до якої кошти, що надходять від споживачів теплової енергії на рахунки із спеціальним режимом використання відразу перераховуються за спожитий природний газ в установлених розмірах, ДК «Газ України» посеред опалювального сезону в односторонньому порядку змінила підхід до співпраці в частині забезпечення розрахунків за енергоносії за схемою, передбаченою постановою та узгодженою Мінжитлокомунгоспом, Мінпаливенерго, НАК «Нафтогаз України», Асоціацією міст України та суб’єктами господарювання, збільшивши нормативи відрахування за природний газ коштів, що надходять на спецрахунки  до 100%. Такий норматив не залишає підприємствам можливості здійснювати розрахунки за електричну енергію, виконувати свої податкові зобов’язання,  розраховуватись з Пенсійним фондом, і що  важливо - виплачувати заробітну плату, загострюючи тим самим соціальне становище працівників підприємств. Ситуація ускладнюється і неконструктивною позицією НАК «Нафтогаз України» щодо укладання типових договорів на постачання природного газу з підприємствами комунальної теплоенергетики, затверджених постановою Кабінету Міністрів України, нав’язуючи при цьому свої умови, користуючись монопольним становищем на ринку природного газу. Крім того, Міністерства палива та енергетики України згідно наказу якого від 15.07.2010р. №288 затверджена «Методика визначення обсягів природного газу, які використовуються для виробництва теплової енергії для населення». Затверджена Методика суперечить діючим на теплопостачальних підприємствах нормативним документам з питань визначення обсягів відпущеної теплової енергії та ціноутворення. При застосуванні цієї «Методики» теплопостачальні підприємства понесуть збитки на суму близько 1,5 млр. грн, які не мають джерел покриття.

Залишається не зрозумілим, кому вигідно замовчувати справжні причини нинішньої кризи. Адже лише розуміючи суть процесів, які відбуваються у галузі, можна виправити ситуацію та говорити про можливість оптимістичного сценарію.

Окремо варто звернути увагу на кількість перевірок державними органами з контролю на підприємствах теплоенергетики. Непоодинокими є підприємства, де кількість таких перевірок досягає 30 – 40 на рік.

Такий стан галузі дає підстави стверджувати, що сьогодні в Україні відбувається цілеспрямоване та методичне знищення підприємств комунальної теплоенергетики та системи централізованого теплопостачання в цілому.

З огляду на все вищенаведене, просимо Вас, пане Президенте, втрутитись у ситуацію і не допустити знищення галузі, яка виконує життєзабезпечуючі функції в нашому суспільстві.

Сподіваємось, що виважений підхід до проблем теплоенергетики та відкритий і відвертий діалог із представниками галузі унеможливить подальше поглиблення кризових явищ та сприятиме впровадженню структурних змін, які дозволять збалансувати інтереси держави, споживачів та суб’єктів господарювання.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.