Україна потребує ліквідації вищих спеціалізованих судів

12 березня 2014, 07:45
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
341

Статистика виправдувальних вироків зі 100% по кримінальних справах в Україні становить 0,2-0,3% (згідно даних представлених на сайті Верховного Суду України).

Статистика виправдувальних вироків зі 100% по кримінальних справах в Україні становить 0,2-0,3% (згідно даних представлених на сайті Верховного Суду України), навіть при режимі Сталіна, цей показник досягав 20%! В чому феномен?

І як зламати однобокість судочинства в Україні?

Пропоную елемент реформи, який зможе стати вагомим вкладом в демократизацію країни.

Винести вищу (третю) – касаційну інстанцію України по судам загальної юрисдикції в європейський суд, де створити «Європейську палату верховного суду України» (далі – вищий суд). Рішення буде прирівнюватись до рішень вищої національної судової інстанції.

А також ввести реальну кримінальну відповідальність за завідомо неправосудне рішення. Для цієї реформи зовсім не потрібно реформувати українську судову та правоохоронні системи, вони будуть працювати в звичайному режимі, але будуть пам’ятати про можливу кримінальну відповідальність за завідомо неправосудне рішення. В цьому простота підходу.

Це означає, що якщо вищий суд вже у Європі, скасує всі попередні рішення (вироки) попередніх інстанцій, при цьому визнає, що рішення були завідомо неправосудні, всі процесуальні уповноважені особи сторони, автоматично притягаються до кримінальної відповідальності.

Така реформа обмежить правоохоронні та судові органи у можливості виносити незаконні рішення, тому що вони будуть знати, що незаконний «заказняк» вищий суд скасує і вони, автоматично, опиняться на лаві підсудних. Це в свою чергу, автоматично зупинить репресійну машину, швидко і скрізь, а не вибірково запустить роботу судової системи України. Крім того, зменшаться розходи на утримання. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.