Правові основи мобілізації населення

06 березня 2014, 15:28
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
1
29758

В такий непростий для країни час резонно роз’яснити, за яким принципом відбувається мобілізація та кого саме можуть мобілізувати.

Третього березня співробітника нашої компанії викликали на військові навчання за місцем проживання, попередньо – на два тижні. В такий непростий для країни час резонно роз’яснити, за яким принципом відбувається мобілізація та кого саме можуть мобілізувати. Насправді, поки що  про мобілізацію не йде мова. У тексті Указу Президента №189/2014 в пункті 3 йдеться лише про виклик на навчальні збори.

Якщо звернутись до законодавства, то правовою основою для мобілізації населення служать Конституція України, Закон «Про оборону України», Закон «Про військовий обов'язок і військову службу» та Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Мобілізація стосується військовозобов'язаних запасу у віці від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду. Простіше кажучи, військовозобов'язані - це чоловіки від 18 до 45 років (рядовий і сержантський склад) або до 50-60 років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військової служби. За призваними на збори та резервістами зберігаються місце роботи, посада і середня заробітна плата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності.

Згідно ст. 4 Закону України «Про оборону України», у разі збройної агресії проти України або Загрози нападу на Україну Президент України приймає рішення про загальну або часткову мобілізацію. Рішення про проведення відкритої мобілізації негайно оголошується через ЗМІ, тобто оприлюднюється офіційний Указ Президента України. При цьому Президент має право визначити обсяг, порядок і термін мобілізації, вказавши його в Указі про мобілізацію – тобто може визначити окремо громадяни яких вікових груп та інших критеріїв повинні бути мобілізовані. Сповіщення військовозобов’язаних, відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться шляхом вручення повісток встановленого зразка, у яких зазначено час прибуття до військового комісаріату.

Звідси і така вибірковість у отриманні повісток серед громадян сьогодні.

Загалом до військової мобілізації  можуть бути залучені громадяни України чоловічої статі, придатні до проходження військової служби за станом здоров'я і віком, відповідно до ст. 17 Закону України «Про оборону України». Згідно ст. 22 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»,  під час мобілізації кожен громадянин України зобов'язаний з'явиться за викликом у військкомати для постановки на облік або визначення призначення на воєнний час, якщо того вимагають обставини.

За умисне ухилення від мобілізації передбачена кримінальна відповідальність (336 КК - від 2 до 5 років), а за умисне ухилення від проходження навчальних зборів - кримінальна відповідальність (337 КК - від штрафу в 1200 грн до 6 місяців  арешту). В обох випадках склад порушення буде мати місце при наявності врученої під розпис повістки і подальшої неявки.

Відповідно  до того ж закону про мобілізацію, ст. 23,  від мобілізації звільняються особи:
  • заброньовані на період  мобілізації  та  на  воєнний  час  за  органами  державної  влади,  іншими державними органами,  органами  місцевого самоврядування,  а також за підприємствами, установами і організаціями   в   порядку,   встановленому  Кабінетом  Міністрів  України;
  • визнані відповідно до висновку  військово-лікарської  комісії тимчасово  непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін   до    шести    місяців        наступним    проходженням військово-лікарської комісії);
  • чоловіки, на  утриманні яких перебувають п'ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);
  • жінки, на  утриманні  яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову  службу  в  разі  їх згоди і тільки за місцем проживання);
  • зайняті постійним  доглядом  за особами,  що його потребують, відповідно до законодавства  України,  в  разі  відсутності  інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • народні депутати України,  депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • інші військовозобов'язані або  окремі  категорії  громадян  у передбачених законами випадках.

Я сподіваюся, що ці навчальні збори будуть служити виключно додатковою моральною підтримкою бойового духу нашого народу і профілактичним заходом у відповідь на випади – «навчальні збори» Росії.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.