Влада ганяє пенсіонерів по судах

22 лютого 2011, 09:29
Власник сторінки
політик, юрист
0
5787

Українська влада, вибудовуючи свою власну «кишенькову» судову систему, непримітно для очей широкої громадськості намагається в ручному режимі забезпечити стабільність Пенсійного фонду. На превеликий жаль, саме на пенсіонерах це позначиться негативно, адже

Донедавна закріплювалася норма, яка передбачала розгляд спорів з приводу призначення, обчислення, перерахунку, одержання пенсійних та інших соціальних виплат загальними судами у порядку цивільного судочинства. Беручи до уваги, що загальна кількість місцевих загальних судів в Україні наразі складає понад 600 - це хоч трохи, але забезпечувало доступність громадян до правосуддя та захист їхніх прав при оформленні відповідних соціальних виплат.

Проіснувавши трохи більше півроку, вказане положення було визнано неконституційним у вересні 2010 року.

Чим саме керувався Конституцій Суд України, приймаючи це рішення, залишається незрозумілим, адже основні його аргументи мають декларативне забарвлення. Зокрема, суд наголошує на тому, що вказану категорію справ доцільно розглядати саме в порядку адміністративного судочинства, оскільки працівники апарату суду зможуть надавати консультаційну допомогу при оформленні відповідних позовів. Виникає запитання: чому вони не зможуть надавати аналогічну допомогу при розгляді цих справ у порядку цивільного судочинства? Усі ці аргументи є нічим іншим як окозамилюванням та піаром на людських проблемах, оскільки реальний стан речей в українських судах - це неувага до проблем простих громадян та повна байдужість до їх вирішення.

У рішенні Конституційного суду також зазначається, що вирішення питання стосовно призначення, обчислення, перерахунку, одержання пенсійних та інших соціальних виплат у порядку цивільного судочинства звужує встановлені законом процесуальні права і гарантії особи, а механізм судового захисту є менш ефективним і доступним. Разом з тим, вказане положення є прикриттям для наступних маніпулювань.

Саме прикриваючись згаданим рішенням суду, українські парламентарі наприкінці минулого року ухвалили закон, згідно з яким з 1 січня 2011 року зазначена категорія спорів вилучається із цивільної юрисдикції та передається до юрисдикції адміністративних судів. Виправдання таких дій вони знаходять у тому, що адміністративні суди напрацювали певну практику розгляду таких справ та є більш підготовленими до цього.

Водночас, цими «професійними» адміністративними судами виступатимуть ті ж самі місцеві загальні суди, які ще вчора розглядали конкретну справу в іншому порядку. Фактично, особливо нічого не зміниться, оскільки завтра вам просто повідомлять, що справа розглядатиметься не за Цивільним процесуальним кодексом, а за Кодексом адміністративного судочинства.

Таким чином, судді місцевих загальних судів будуть змушені вирішувати старі справи щодо призначення, обчислення, перерахунку, одержання соціальних виплат в абсолютно новому порядку. Це тільки затягне процес прийняття остаточного рішення у справі та визначення належного розміру соціальних виплат.

Як не прикро констатувати, але сподівання найменш захищених категорій громадян на швидке та об’єктивне вирішення питань, пов’язаних із соціальними виплатами, є марними. Швидше за все, їхні справи просто «зависнуть» у судах до невизначеного часу.

Наразі ж суди завалені десятками тисяч справ, а тому їхній розгляд розтягується на роки. Врахуйте при цьому заплановане збільшення пенсійного віку, а також низьку тривалість життя в Україні – 67 років. Висновки робіть самі…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.