Нові виборчі правила: для задоволення забаганок влади чи для формування нарешті професійного парламенту…

29 квітня 2011, 13:40
Власник сторінки
політик, юрист
0
3301

На початку квітня цього року Президент України у традиційному щорічному зверненні до Верховної Ради України запропонував увести змішану систему на виборах до парламенту та підвищити прохідний бар’єр для партій.

В Україні, здається, стало доброю традицією змінювати виборчі правила щоразу під чергового президента і незадовго до виборів. Робиться це зрозуміло для чого – винятково для того, щоб створити для влади найкомфортніші умови на виборах і привести завдяки цього на високі посади ще більше лояльних до цієї влади людей.

Саме так відбувається із черговими виборчими ініціативами нинішньої влади. Нещодавно робоча група під керівництвом Міністра юстиції України розробила первинну версію законопроекту про вибори до Верховної Ради. При цьому засідання групи відбувалося без присутності преси, в стінах адміністрації Президента. Зайвим буде говорити, що громадське обговорення зазначеного питання не відбувається на належному рівні, існує лише її імітація.

Не вдаючись у подробиці, навіть первинне ознайомлення з законопроектом наводить на сумні висновки: частина його положень носить дискримінаційний характер та позбавляє громадян можливості реалізувати своє конституційне право на вільне волевиявлення.

Це питання не можна переоцінити - адже від того, якими будуть наступні парламентські вибори залежить те, якою буде Україна наступні щонайменше п’ять років, а може й десять.

Не секрет, що найефективнішою системою виборів у демократичних країнах є система відкритих списків, коли виборець не просто голосує за партію, а знає конкретно, кого саме він обирає. І головне – має можливість відізвати депутата, який не виправдав його сподівань.

Про необхідність введення такої системи в Україні неодноразово говорив лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. Фактично систему відкритих списків партія запровадила на місцевих виборах – коли кожен депутат, включений у список, обов’язково балотувався по мажоритарному округу.

Арсеній Яценюк наполягає на тому, щоб нарешті запровадити прозорість та публічність на виборах 2012 року. Для цього він вніс до парламенту законопроект (реєстраційний номер 8448), який передбачає внесення змін до нині чинного виборчого законодавства. У законопроекті він пропонує закріпити положення, згідно з яким усі кандидати в депутати, висунуті партією або блоком та включені до виборчого списку, мають закріплюватися за конкретним територіальним виборчим округом. Це дозволить виборцю знати свого кандидата в обличчя, а не обирати «кота в мішку».

Крім того, Лідер «Фронту Змін» вимагає оприлюднювати повну інформацію про кожного кандидата в депутати, включеного до виборчого списку. Для цього список кандидатів у депутати партії чи блоку з фотографією та автобіографією кожного кандидата в депутати в списку разом із рішенням про реєстрацію оприлюднюється Центральною виборчою комісією в газетах «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

Арсеній Яценюк наполягає також, щоб обов’язково оприлюднювалися декларація про доходи кандидата в депутати та членів його сім’ї, інформація про те, власником яких компаній є кандидат та члени його сім’ї, чи притягувався кандидат до кримінальної та адміністративної відповідальності, а також про те, членом яких партій був кандидат протягом 10 останніх років.

Лідер «Фронту Змін» пропонує також закріпити в законі можливість відкликання виборцем народного депутата шляхом ініціювання проведення місцевого референдуму про недовіру йому. Референдум може проводитися на вимогу однієї десятої частини виборців округу, за яким був обраний депутат. У разі висловлення недовіри Центральна виборча комісія має протягом 30 днів з моменту проведення місцевого референдуму прийняти рішення про дострокове припинення його повноважень.

Підсумую. Україні наразі – за півтора року до виборів – не потрібно приймати новий закон. Той, за яким ми обирали парламенти в 2006 та 2007 роках, визнаний усіма моніторинговими структурами демократичним. Треба вдосконалити цей закон, щоб не дати просковзнути у парламент водіям та охоронцям, які виконуватимуть роль кнопкодавів, щоб сформувати парламент з відповідальних депутатів, професійних політиків, які представляють майбутнє України і поведуть її в це саме майбутнє. І рецепт є.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.