До чого призводить розкручування світової інфляції

05 травня 2011, 07:44
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
2453

До чого призводить розкручування світової інфляції

Міністерство фінансів США офіційно оголосило, що вже на початку червня країні загрожує технічний дефолт, якщо адміністрація президента Барака Обами та конгрес не зможуть домовитись про підвищення граничного рівня держборгу. Отож, країна не зможе обслуговувати свої зобов’язання і їй не вистачить грошей для фінансування всіх необхідних витрат. Як наслідок – можуть бути зачинені деякі держустанови та затримані (або скорочені) заробітні плати бюджетників, а також соціальні виплати.

У міністерстві підрахували, що максимально припустимий розмір боргу в $14,3 трлн. – буде досягнутий вже до 16 травня цього року. Всього за п’ять кварталів (з лютого 2010 р.) США встигли взяти в борг $1,9 трлн. З 2005 року загальна сума зросла майже вдвічі (з $7,6 до $14,3 трлн.). В результаті кожний американець вже винен іноземним кредиторам (в основному китайцям) приблизно по $45 тис.

У МВФ занепокоєні відсутністю у США зрозумілої стратегії по приведенню у відповідність витрат та доходів країни. Що, при збільшенні боргового навантаження (вже 94% ВВП) та скороченні темпів зросту економіки (1,8% в I кв. 2011 р. проти 3,1% в IV кв. 2010 р.), за оцінками експертів, опитаних агентством Reuters, може призвести до кризи заборгованості, подібній грецькій.

Невпевненість у завтрашньому дні Америки примусила міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s знизити довгостроковий кредитний рейтинг країни зі «стабільного» на «негативний». За прогнозами МВФ, до 2016 р. США позбавляться статусу великої економіки світу, поступившись лідерством Китаю. Власне, про це експерти говорили і раніше, але конкретні строки були названі вперше.

Якщо дефолт все ж відбудеться, то за ним неминуче послідує девальвація долару. На відміну від російського рубля, який під час дефолту 1998 р. «просів» на 75% (до 1 січня 1999 р. курс обміну впав втричі), американський долар – валюта міжнародних розрахунків, а значить наслідки цього явища зачеплять не тільки американців. Перші результати невпевненості інвесторів в майбутньому долара ми вже спостерігаємо. Ціни на золото перевищили відмітку в $1500 за тройську унцію, дорожчають енергоресурси та продовольчі товари.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.