Бюджет 2011: механізми владних маніпулювань

07 липня 2011, 14:40
Власник сторінки
політик, юрист
0
2420

Українські можновладці привселюдно заявляють про високі темпи зростання економіки, соціальної сфери та зовнішньої торгівлі. За їхніми прогнозами темпи зростання ВВП в Україні співставні з показниками найрозвиненіших країн світу.

Насправді ж, такі висловлювання є прикладом звичайного маніпулювання з метою реалізації своїх особистих інтересів…

Так, 14 червня 2011 року було ухвалено закон про зміни до Держбюджету на 2011 рік з метою підвищення соціальних стандартів та їх фінансового забезпечення. Його прийняття обґрунтовувалося нібито позитивною динамікою розвитку економіки та зовнішньої торгівлі за перше півріччя цього року.

Зокрема, розробники закону наголошують на збільшенні дохідної частини бюджету в розмірі 14 млрд. грн. Водночас, треба зауважити, що при формуванні таких показників вони оперують лише прогнозами майбутніх надходжень, а не фактичними обсягами перевиконання наповнення бюджету.

Крім того, вже попереднє ознайомлення з безпосередніми статтями витрат бюджету дозволяє зрозуміти, що частина додаткових кошів буде спрямована аж ніяк не на покращення життя пересічних громадян. Не знаходить жодного логічного пояснення додаткове збільшення видатків на фінансування правоохоронних органів, зокрема, Генеральної прокуратури України на 70 млн. грн., Міністерства внутрішніх справ України на 287 млн. грн. та Служби безпеки України на 100 млн. грн.

Друге, що кидається в очі – рекордні строки розгляду та прийняття цього закону. Так, лише 10 червня 2011 року в парламенті було зареєстровано відповідний законопроект, який вже через 4 дні був підтриманий 252 народними обранцями. При цьому, розгляд даного питання відбувався за скороченою процедурою, що унеможливило врахування думки усіх депутатських фракцій, а висновок Комітету з питань бюджету носив поверхневий характер.

Але найголовніша проблема полягає навіть не в цьому. Провладна парламентська більшість зуміла “протягти” положення, реалізація якого може призвести до обмеження соціальних гарантій для незахищених верств населення. До речі, як це звично буває останнім часом, у первинній редакції законопроекту прийняття даної норми не передбачалося.

Основна суть ініціатив задля “покращення” життя вже сьогодні полягає у наступному. Прикінцеві положення закону про Держбюджет на 2011 рік доповнені нормою, відповідно до якої у цьому році пенсійне забезпечення та інші соціальні гарантії «чорнобильців», дітей війни та деяких інших категорій громадян застосовується у порядку та розмірах, що встановлені Кабміном виходячи з наявних ресурсів Пенсійного фонду.

Не важко зрозуміти, що це призведе до скасування чітких розмірів соціальних гарантій (знижки на житлово-комунальні послуги, надбавки до пенсій та інші соціальні виплати), які встановлені спеціальними законами. Крім того, такі нововведення є прямим порушенням приписів Конституції України та закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», згідно з якими, гарантії прав і свобод громадянина, а також основи соціального захисту визначаються виключно законами.

Таким чином, урядовці нарешті отримали омріяну можливість “ручного” встановлення розмірів та призначення окремих соціальних виплат.

Водночас, закріплення таких повноважень уряду може негативно відгукнутися для нього самого вже незабаром. Річ у тім, що офіційний обсяг дефіциту Пенсійного фонду наразі складає близько 18 млрд. гривень. Відтак, Кабмін буде змушений урізати соціальні виплати для окремих верств населення.

Зі сторони все це виглядає як спроба перекласти відповідальність за прийняття непопулярних рішень. Особливо це актуально за рік до парламентських виборів, коли Верховна Рада поступово перетворюватиметься на агітаційний майданчик.

На жаль, Президент не скористався своїм правом вето та підписав цей закон, тим самим, особисто підтримавши зазначені ініціативи  - таким чином на ньому лежатиме відповідальність за звуження соціальних гарантій.

Чітко усвідомлюючи, що такі кроки влади призведуть до подальшого обмеження прав громадян, громадські чорнобильські організації на Всеукраїнському форумі, що відбувся у м. Харкові 4-5 липня 2011 року, звернулися до народного депутата України Арсенія Яценюка з проханням направити до Конституційного суду подання про визнання неконституційними положення, які скорочують пільги соціально незахищеним верствам населення. З аналогічним проханням звернулися також громадські організації, які захищають інтереси громадян, що мають статус дітей війни.

Слід зазначити, що за ініціативи Арсенія Яценюка в парламенті зібрано 50 підписів народних депутатів під конституційним поданням до Конституційного суду України з метою недопущення звуження соціальних гарантій чорнобильцям та дітям війни.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.