Україна без дітей або "оптимізація" по-донецьки

18 серпня 2011, 07:14
Власник сторінки
політик, юрист
0
4261

Пам’ятаєте, що саме проголошувалося у передвиборчій програмі діючого Президента України Україна для людей? Забезпечити доступну та якісну освіту за рахунок об’єднання кращих традицій вітчизняної освіти та європейських стандартів, зберегти більш як 2000

Однак, для чинної вдали вже увійшло у “гарну” звичку: пообіцяти – не означає виконати.

Нагадаємо, що на початку цього року у кількох містах Донецької області (Донецьк, Торез, Макіївка) відповідними місцевими радами були прийняті рішення про ліквідацію окремих загальноосвітніх навчальних закладів та переведення всіх дітей до інших шкіл. І як завжди буває останнім часом, такі рішення ухвалювалися таємно, без обговорення з ініціативними групами батьків та без жодних аргументованих підстав щодо необхідності ліквідації шкіл. Хоча ні, своєрідні пояснення все ж були! Місцеві чинуши будь-що намагалися прикрити подібні ініціативи ширмою під назвою “оптимізація навчального процесу” та заявами щодо потреби економії бюджетних коштів. Водночас, неозброєним оком видно, що приміщення “нових” шкіл не відповідають нормам санітарної та пожежної безпеки, а самі навчальні класи перебувають у занедбаному стані. А тому незрозуміло, яке саме покращення умов навчання мали на увазі місцеві чиновники? Їхні висловлювання про те, що закриття шкіл обумовлено економією коштів виглядають безсоромними та цинічними. Як Ви думаєте, на які потреби витрачається основна частина коштів, що виділяються на кожну школу?! На щорічний ремонт? Ні. Подібне буває лише у високих кабінетах президентської адміністрації, уряду та парламенту. Левова частина коштів йде на оплату мізерних зарплат викладачів, не вистачає навіть на придбання підручників, не кажучи вже про обіцяну комп’ютеризацію.

Вже понад півроку Фронт Змін разом із батьками та викладачами цих шкіл наполегливо відстоює права дітей на здобуття повноцінної освіти. За цей час траплялося багато чого: вчителям погрожували звільненням, лунали погрози фізичної розправи на адресу батьків, які відстоювали право своїх дітей навчатися в улюбленій школі, дивувала байдужість правоохоронних органів, суди виносили явно неправосудні рішення…

Проте, врешті-решт з'явилася надія на позитивний результат, який забезпечить права дітей. Так, 13 липня Донецький апеляційний адміністративний суд зупинив незаконне рішення Макіївської міської ради про ліквідацію макіївських шкіл №№ 3, 27 та 100, а вже 22 липня аналогічне рішення було винесено у справі про ліквідацію школи донецької школи №111.

Водночас, влада уперто не бажає нарешті визнати свої прорахунки та підкоритися законним рішенням суду. Так, 16 серпня на одному із донецьких інтернет-порталів з’явилася стаття з посиланням на висловлювання Начальника управління освіти Донецької міської ради Валентина Лактіонова. Можна, звісно, припустити, що цей вельмишановний чиновник є “професіоналом” у сфері судового процесу, якщо дозволяє собі подібні висловлювання: “Якщо суд розглядатиме справу по суті, то для вирішення справи йому потрібно буде годину-півтори. Крім того, за словами все того ж пана Лактіонова, управління освіти Донецької міськради буде наполягати на тому, щоб суд розглянув справу по суті до 1-го вересня. І все це лише за три дні до засідання Ворошилівського районного суду Донецьку у справі про закриття школи № 111.

Очільники Макіївки у цьому питанні зайшли ще далі. 11 серпня на адресу одного з батьків надійшов лист за підписом Першого заступника міського голови Володимира Полянського, який повідомив про те, що всі заходи стосовно нового навчального року у школах проводитимуться…після закінчення судового процесу.

Однак, у відповідних рішеннях суду встановлювався чіткий обов’язок для чиновників управління освіти – підготувати школи до нового навчального року. Таким чином, чиновник офіційно заявив про відмову у виконанні судового рішення, що є кримінально-караним діянням у розумінні Кримінального кодексу.

Ситуація зі школами, без перебільшення, стане ще одним іспитом для цієї влади. Наразі вона отримує "тверду двійку" за домашнє завдання "Забезпечення доступної та якісної освіти". Але в неї іще є шанс натягти на "трійку з мінусом" і зі скрипом перейти в наступний клас, якщо вона схаменеться, припинить тиснути на людей і суд, почне підготовку шкіл до навчального року і дасть дітям спокійно вчитися. В іншому разі жителі Донеччини і всієї України можуть самі дати оцінку цій владі. І сподівань на те, що вона буде позитивною і бажаною для влади  дуже й дуже мало.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.