Судилище з державою продовжується!

09 вересня 2011, 13:55
Власник сторінки
політик, юрист
0
3123

Українці давно звикли до неприємної традиції: чинна влада постійно “радує” нас своїми законодавчими ініціативами. Не встигли ми пристосуватись до однієї, як з’являється нова – позбавлена будь-якого сенсу та змісту. Натомість державні мужі звітують про про

Тож в Україні знову нововведення: місяць тому Кабмін затвердив Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ. Зауважимо, що порядок, який діяв до цього ніяк не можна назвати застарілим, оскільки прийнятий він був у 2008 році.

Чи зекономлять ці зміни час або спростять процедуру? Зовсім ні. Як показує практика, даний документ є черговим прикладом, коли владні ініціативи лише погіршують існуюче становище.

Так, лише попереднє ознайомлення з документом дозволяє пересвідчитися: урядовці “зашили” у ньому низку положень, які суттєво ускладнять стягнення коштів з бюджету на користь громадян. Новий порядок списання бюджетних коштів рано чи пізно доведеться спробувати в дії більшості. Оскільки він підлягає застосуванню у всіх випадках, коли у громадян є рішення судів чи інших державних органів, які винесені на їхню користь та потребують стягнення бюджетних коштів.

Привертають увагу норми, які можуть затягти процедуру списання коштів - можливість відкладати, зупиняти процес та ініціювати відстрочку та/або розстрочку його виконання.

Приміром, діти війни, які в запеклій боротьбі відстояли свої права в суді на надбавки до пенсії, звернувшись за списанням належних їм грошей будуть змушені довго ходити по кабінетам поки рішення будуть “роз’яснюватись”. А все тому, що серед підстав відкладення списання коштів є необхідність отримання додаткових відомостей, звернення до державних органів за роз’ясненням їх рішень тощо. Ось так влада шанує простих громадян, приречуючи їх на довгі бюрократичні поніверяння.

Не встановлено урядовою постановою строків, на які можливе відкладення та не прописано як це впливатиме на перебіг строків пред’явлення виконавчих документів. Ідентична ситуація склалася й з порядком зупинення списання коштів. Перелік підстав, за яким це можливо, взагалі є відкритим.

Уявіть собі особу, яку незаконно тримали в слідчому ізоляторі (що в нас є поширеною практикою). Вона має отримати за це відшкодування держави, натомість списання коштів зупиняють, а якщо і відновлять з часом, то виконання відбуватиметься в порядку черговості, яка утворилась на момент відновлення. Жахливо припустити скільки часу це все може забрати… Резюмуємо: кошти отримають тільки найпринциповіші та найвитриваліші!

Питання про відстрочку та розстрочку взагалі обурює. Казначейству надаються повноваження звертатись до органів, що видали рішення про стягнення коштів, з проханням здійснити відстрочку або розстрочку списання коштів у разі наявності обставин, які ускладнюють виконання відповідного рішення. Якого характеру можуть бути ці обставини не зрозуміло. Приміром, для чорнобильців, що вибороли для себе додаткову пенсію у зв’язку з погіршенням здоров’я, вже завтра влада може вигадати обставини, які “ускладнюють” виплату законної пенсії. Але найголовніше те, що взагалі не визначено навіть приблизний перелік таких випадків. Банальна відсутність коштів у бюджеті теж може стати такою обставиною.

На практиці це означає, що питання про відстрочку або розстрочку списання коштів можна ініціювати по кожній справі. А результат один: грошей як не було, так і не буде…

У цих умовах ми навіть закриваємо очі на недолугу законодавчу техніку та внутрішні суперечності у тексті. Адже до неграмотності високопосадовців усі звикли… Тим не менше, виникає питання про дійсні наміри його творців. Неоднозначне формулювання того чи іншого положення насправді спрямоване на двозначне його застосування на практиці!!

Як стало відомо, вже зараз здійснюється робота по підготовці змін до цього “нового” порядку. Однак, існує ймовірність, що влада спробує залишити усі “драконівські” положення, лише прикривши їх за ширмою гучних обіцянок.

Як би там не було, а паркани між простими громадянами та владою стають все вищими!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.