“Драконівські” закони: чекайте на поповнення!

13 вересня 2011, 14:22
Власник сторінки
політик, юрист
0
3426

Пересічний громадянин останнім часом все частіше має змогу переконатися в “гіркій” для себе правді: реформаторські ініціативи українських можновладців мають симптоматичний характер, а після їх впровадження в життя виникає більше питань, ніж відповідей на

При цьому, не треба особливо дивуватися такому стану речей. Чинний уряд систематично не залучає експертів під час розробки законопроектів, покладаючись у цій відповідальній справі на своїх власних “професіоналів”. Відтак, якщо слушні та раціональні думки багатьох фахівців відповідної галузі не враховуються, то що вже казати про звичайне громадське обговорення … його взагалі немає! Сумніваєтесь? Тоді спробуйте згадати, коли востаннє на вулиці Вас зупиняли запитанням: “Яке Ваше ставлення до реформ у сфері пенсійного забезпечення, охорони здоров’я, які Ваші поради та побажання?” У результаті, маємо те що маємо: більшість ухвалених законів зазнавали нищівної критики з боку поважних європейських інституцій.

Крім того, аби якомога довше протриматись у своїх високих кабінетах, чиновники ладні наобіцяти будь-чого, причому у найяскравіших фарбах – наскільки вистачить фантазії. Як приклад, достатньо буде лише нагадати про одну подію: червень 2010 року, засідання Комітету з економічних реформ на чолі з Президентом та помпезне затвердження програми реформ “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” – переліку нормативних документів, прийняття яких повинно забезпечити “покращення життя вже сьогодні”. Однак, коли реформаторська ініціатива доходила до свого логічного завершення – реєстрації законопроекту та його супроводження у стінах парламенту, виявлялося, що попередні гучні обіцянки тишком-нишком забуті та не реалізовані.

Але найголовніша проблема полягає навіть не в цьому. Від подібних реформ у виграші залишалися самі ж реформатори – можновладці та їхнє оточення. У той же час, права та інтереси простих громадян були об’єктом … об’єктом владного ошуканства!

А тепер давайте спробуємо оцінити перші результати проведених та перспективи запланованих реформ. Ухвалення Податкового кодексу жодним чином не спростило систему адміністрування платежів, а задекларовані плани знизити вже у 2011 році ставки ПДВ та податку на прибуток стали черговим прикладом популістської передвиборчої програми чинного Президента. У результаті, десятки тисяч людей втратили свої робочі місця. Разом з тим, норми кодексу закріплюють достатньо можливостей для зловживання податківцями своїми повноваженнями та упередженого відношення, особливо, під час перевірок. До речі, за перші сім місяців поточного року 43% від загальної суми автоматичного відшкодування ПДВ по країні припадає на підприємства Донеччини. Такий собі приклад “дискримінаційної” політики.

Що далі? Підвищення пенсійного віку та мінімально необхідного стажу роботи, фактичне урізання пенсійних виплат, обмеження прав пенсіонерів. Так, це є “обличчя” сучасної пенсійної реформи. При цьому, вирішення питання щодо ефективного та дієвого наповнення Пенсійного фонду заведено в глухий кут. Хто повинен наповнювати цей фонд? Звісно, працюючі громадяни за рахунок передбачених відрахувань. Однак, як свідчить статистика Міжнародної організації праці, в Україні наразі налічується близько 2 млн. безробітних. Зі свого боку влада не спромоглася створити достатньої кількості нових робочих місць. Результат подібного недбальства очевидний: дефіцит Пенсійного фонду у цьому році складе близько 18 млрд. грн. І це офіційні дані! Що ж насправді, можна тільки здогадуватися. Водночас, поважні державні мужі так і не наважилася зменшити свої надвисокі пенсії. Мовляв, це зовсім неконституційно. Однак, це не завадило їм на початку літа внести зміни до Держбюджету на 2011 рік, які надали можливість Кабміну в ручному режимі встановлювати соціальні виплати для чорнобильців, дітей війни. Напевно, на їхнє глибоке переконання, урізання соціальних гарантій для незахищених верств населення аж ніяк не суперечитиме Основному закону.

Вже восени планується розпочати реформування сфери ЖКГ, а також ухвалити закони щодо відкритого обігу земель с/г призначення – ініціативи, які без перебільшення можна назвати знаковими в житті мільйонів наших співгромадян. Лейтмотив запланованих заходів до болю відомий: багаті стануть ще багатшими, а бідні -біднішими.

А знаєте, що особливо кидається в очі? Якщо раніше влада хоч якось намагалася приховувати свої “реформаторські” ініціативи під ширмою “все на користь народу”, обкладаючись гучними пояснювальними записками до кожного законопроекту, то зараз все зовсім по-іншому – одна лише назва документу говорить сама за себе. Так, 13 липня цього року очільник уряду своїм розпорядженням затвердив Орієнтовний план законопроектних робіт на 2011 рік. Особливо знаковими у цьому плані є дві позиції – пункти 32 та 35. Зокрема, Міністерству соціальної політики поставлено завдання розробити комплексний законопроект з метою скасування необґрунтованих пільг щодо дострокового виходу на пенсію, а Міненерговугіллю – підготувати проект закону…про скасування заборони щодо відключення боржників за несвоєчасну оплату за спожиту енергію та комунальні послуги.

Як Ви думаєте, що об’єднує ці два законопроекти?! Обидва розробляються у рамках сумнозвісної Президентської програми “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”….програми, яка розрахована аж до 2014 року!

Чи довго народ терпітиме подібні владні витівки? Безсумнівно, що ні!

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.