Чорнобильці гострять вила, влада знову бреше

30 листопада 2011, 16:01
Власник сторінки
політик, юрист
0
6391

Протести чорнобильців проти незаконного зменшення їм пенсій набули Всеукраїнського масштабу.

Прикладу донеччан, які першими оголосили безстрокове голодування під стінами місцевого представництва Пенсійного фонду, послідували луганчани та кияни. Людей не злякали навіть протизаконні силові методи, які у Донецьку проти чорнобильців застосували правоохоронці та внаслідок яких загинула невинна людина.

Нинішня ситуація у країні нагадує холодну війну, де зійшлися не на життя, а на смерть народ та можновладці. В руках влади – безмежний доступ до всіх можливих законних та протизаконних методів придушення незгодних з її діями людей, зате на боці народу – правда. Наразі чинна влада ледь балансує на межі власних повноважень та народного обурення. Ще одна крапля і вся верхівка держави на наступних виборах полетить в Тартарари.

Проте, поки не прийшов час народної розправи можновладці з останніх сил намагаються втримати народ від рукоприкладства за допомогою порожніх обіцянок. Цього разу влада вирішила не вигадувати велосипед та використала вже стандартну для себе схему «підвищення» виплат: спершу їх треба суттєво знизити, бажано – у 2-3 етапи, а потім «підвищити» на кілька відсотків. В результаті де-факто кінцевий розмір вже підвищених виплат – як мінімум, на 30-40% нижчий за їхній первісний розмір, але ж  де-юре - вони «збільшені».  

А ось і конкретний приклад. 23 листопада 2011 року Кабмін своєю постановою затвердив Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Мовляв, цей документ – крок назустріч голодуючим чорнобильцям, який має виконати їхні вимоги та повернути їм законні пенсії. Проте, задекларована мета – лише слова на вітер.

По-перше, постанова набирає чинності лише з 1 січня наступного року. А тому ще цілий місяць чорнобильцям доведеться виживати за зменшені пенсії.

По-друге, нова постанова закріпила розмір пенсій для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на рівні від 145% до 180% прожиткового мінімуму. Тобто станом на 1 грудня цього року чорнобильці отримуватимуть від 1064  до 1321 гривні. Щодо інших інвалідів, для яких встановлено причинний зв'язок їх інвалідності з Чорнобильською катастрофою, то для них розмір пенсій становитиме 100% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Станом на 1 грудня вони отримуватимуть аж … 734 гривні.

Інакше як політичним обманом постанову Кабміну назвати не можна. Влада лише кинула пенсіонерам-ліквідаторам маленьку «кісточку», яка має не втамувати їхній голод, а лише заткнути їм рота.

Давайте розглянемо загальну динаміку зменшення пенсій чорнобильцям чинною владою. До 2011 року відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мінімальна пенсія для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС встановлювалася залежно від групи інвалідності у розмірі від 6 до 10 мінімальних пенсій за віком. Станом на 1 грудня 2011 року це б становило 4404 - 7340 гривень.

Однак, у зв’язку зі змінами, внесеними до Прикінцевих положень закону про Державний бюджет на 2011 рік, уряд отримав можливість у ручному режимі визначати відповідні соціальні виплати. І результат не забарився. В середньому пенсійні виплати були зменшені в рази.

А в липні 2011 року Кабмін видав чергову постанову - № 745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету». Нею визначили новий розмір пенсій для чорнобильців - від 710 до 1200 грн.

Окрім того, уряд вигадав нову «казочку» про «протиправні» дії чорнобильців – відтепер Кабмін бореться із рішенням судів, які визнали право чорнобильців на пенсійне забезпечення у повному обсязі – до кількаразових урізань.

Динаміка у бік зменшення щодо соціальних виплат вже стала візитівкою чинної влади. Проте, можновладці забули, що коли народ ставлять в умови виживання, то люди йдуть на відчайдушні кроки, які можуть коштувати владі життя.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.