У вашої дитини є велосипед? Обійдетесь без соцвиплат!

05 грудня 2011, 09:09
Власник сторінки
політик, юрист
0
4145

За останній рік чинна влада суттєво урізала пенсії, доплати афганцям, дітям війни, чорнобильцям та іншим незахищеним верствам населення.

Як наслідок, в Україні нині понад 70 % громадян проживають за межею бідності. Однак, на цьому можновладці зупинятися не збираються, їхня остання ініціатива – обмежити допомогу на дітей одиноким матерям.

 

29 листопада 2011 у парламенті було зареєстровано урядовий законопроект під № 9516, який передбачає внесення змін до закону про державну допомогу сім'ям з дітьми. Нова законодавча ініціатива пропонує не призначати допомогу на дітей одиноким батькам (у разі смерті одного з батьків), якщо їх місячний дохід більший за сукупність прожиткових мінімумів для працездатної особи та дитини. Тобто, якщо Ви заробляєте більше, ніж 1874 гривні на місяць, то державної допомоги Ви не потребуєте.

 

Натомість, на даний час законом встановлена гарантована матеріальна допомога на дітей одиноким батькам (у  разі смерті одного з батьків) в розмірі не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Станом на 1 грудня 2011 року для дітей віком до 6 років це становить 261 гривню, а для дітей віком від 6 до 18 років – близько 312 гривень.

 

Цікавим є те, звідки «ростуть ноги» подібної ініціативи. Так, з квітня місяця органи соціального захисту перевіряли обґрунтованість соціальних виплат одиноким матерям у Волинській, Кіровоградській та Чернігівській областях. За результатами проведеної перевірки, на думку органів соцзахисту, лише кожна четверта мати-одиначка дійсно потребує державної допомоги. Всі інші, мовляв, можуть обходитися власними силами. Такі висновки можновладці зробили на основі … пліток - опитавши сусідів одиноких матерів. Тобто, якщо, за словами бабусі з другого під’їзду, у її сусідки – одинокої матері з першого під’їзду – в квартирі є новий телевізор, чи її дитина катається на велосипеді, то значить жінка не потребує жодної фінансової допомоги. Виходячи з такої логіки, наступним кроком чинної влади має стати запровадження грошової премії за надання інформації про «фіктивну» мати-одиначку. Тим паче, з 1 грудня перевірку обґрунтованості соціальних виплат можновладці запланували проводити по всій країні.

 

Проте збутися таким планам не судилося. Вже через три дні після власної законодавчої ініціативи чиновники зрозуміли, що припустилися помилки. Точніше – з’ясували, що нині тишком нишком цей законопроект прийняти не вдасться. Проти даної ініціативи виступив перший віце-прем’єр-міністр економічного розвитку та торгівлі України Андрій Клюєв, який заявив, що уряд відкличе законопроект про скорочення соцвиплат одиноким матерям. Викликає подив, що перший віце-прем’єр-міністр дозволяє собі відкрито критикувати дії прем’єр-міністра Миколи Азарова, з чиєї ініціативі і був направлений до Верховної Ради законопроект №9516. Таке відчуття, що деякі представники чинної влади намагаються натягнути на себе маску опозиціонера. Не за горами той час, коли можновладці вишукуватимуть винних у своєму власному таборі.

 

Тим часом проект закону, згідно якого соцвиплат позбавлять більше як половину одиноких матерів - чергова ведмежа послуга чинної влади. Одразу на думку приходить законопроект із президентськими правками про здорожчання квартплати за рахунок балконів. Тоді Янукович ветував власні ініціативи. Нинішня влада грається із антисоціальними законопроектами у пінг-понг – а, може, пощастить і народ не встигне відбити зазіхання на власні права і свободи.   

 

Доречно зауважити, що цей законопроект з усіма іншими антинародними законами, ухваленими за останні 2 роки, об’єднує одна маленька деталь. Всі вони були розроблені на виконання Президентської програми реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”. Звучить як іронія.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.