Віз попереду вола або Алогічна земельна реформа

07 грудня 2011, 14:21
Власник сторінки
політик, юрист
0
1206

У чинної влади є всі шанси потрапити до книги рекордів Гінеса по затягуванню процесу проведення земельної реформи.

В Україні він триває вже 21 рік, а світовому «рекордсмену» в цьому питанні – Мексиці - знадобилось на проведення земельної реформи 23 роки.

Можновладці неодноразово заявляли, що земельна реформа в Україні буде повністю завершена після прийняття закону про ринок земель. Затвердити його провладна більшість планує протягом поточної сесії парламенту, щоби вже з 2013 року в Україні почав діяти ринок земель сільськогосподарського призначення.

Але чи вирішить один лише цей закон усі важливі питання земельної реформи? Навряд! І цьому є вагомі підтвердження з боку тих самих можновладців. Так, 26 жовтня 2011 року уряд затвердив план дій з проведення земельної реформи та створення прозорого ринку земель с/г призначення. Вже після першого ознайомлення з документом приходить розуміння того, що справжня мета зазначеного плану дій - на законних підставах уповільнити та затягнути проведення реформи. Простіше кажучи, можновладці ставлять віз попереду вола та чекають, поки він поїде.

Давайте розглянемо ключові строки, які уряд встановив собі до виконання:

По-перше, необхідно розроби та затвердити на рівні закону Загальнодержавну цільову програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2020 року.

По-друге, профільним міністерствам необхідно розробити і затвердити відповідні порядки формування, ведення та користування реєстру ліцитаторів з проведення земельних торгів, а також їх професійної підготовки. З першого погляду усе виправдано, однак, викликає здивування закріплений строк для виконання цих завдань – протягом 6 місяців з дня набрання чинності закону про ринок земель. Виходить, що цей закон вже діятиме певний час, а необхідні документи для його функціонування будуть лише розроблюватись.

По-третє, в грудні 2011 року Мінагрополітики та Держземагентство повинні схвалити Концепцію загальнодержавної програми використання та охорони земель. Але слід наголосити, що це тільки концепція, а на безпосереднє створення механізму використання та охорони земель піде ще не один рік.

Крім того, до кінця 2015 року мають бути проведені роботи із розмежування земель державної і комунальної власності.

До кінця 2018 року мають бути встановлені межі 16738 населених пунктів.

А от на проведення робіт із інвентаризації земель сільськогосподарського призначення встановлено ще більше часу – аж до 2020 року.

Попри всі вище зазначені терміни мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення можновладці планують скасувати вже в 2013 році. Тобто як мінімум за 7 років до створення усіх необхідних умов для функціонування прозорого ринку земель.

Саме тому Арсеній Яценюк нещодавно зареєстрував у парламенті законопроект щодо продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Оскільки мораторій не може бути знятий доти, доки не буде проведена загальнодержавна інвентаризація земель, переглянута їхня нормативна грошова оцінка, а також прийняті закони про ринок земель та про загальнодержавну програму соціально-економічного, екологічного і культурного розвитку сільських місцевостей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.