Зміни порядку рекламування фінансових послуг

29 грудня 2011, 15:39
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
5180

Зміни порядку рекламування фінансових послуг

У грудні 2011 р. Кабмін подав у парламент законопроект «Про внесення змін до деяких законів України відносно реклами у сфері фінансовых послуг» (№9469). Цим започаткуванням в уряді сподіваються покінчити із недобросовісною рекламою у сфері фінансовых послуг. Зокрема, рекламувати такі послуги зможуть тільки ті заклади, які внесені до держреєстру та мають необхідні дозволи. Окремим блоком у діючому Законі «Про рекламу» пропонується виписати усі вимоги, які пред’являються  до реклами фінпослуг. Слідкувати за виконанням  яких будуть зобов’язані  всі три держрегулятори — НБУ, Комісія по цінним паперам та фондовому ринку та Держкомфінпослуг.

По суті, у новому законі пропонується ввести пряму заборону на розповсюдження інформації, яка містить неправдиві відомості про діяльність закладу або його послуги. І це правильно. Інша справа, що  під заборону пропонують помістити навіть інформацію про майбутні прибутки клієнтів (наприклад, потенційних банківських вкладників). Тим самим залишаючи банкірам лише можливість разміщувати іміджеву рекламу.

Не виключено, що до таких дій чиновників спонукає діяльність небезвідомого об’єднання МММ, котре активно залучає все нових членів по всій Україні, не дивлячись на загрози та попередження влади про шахрайську суть нової фінансовї піраміди. Хоча й без МММ на українському рынку вистачає «чарівників», що обіцяють видати споживчий кредит під 0%, які на справі виявляються на десятки відсотків дорожче. Або тих, хто пропонує відкривати  квартальний депозит під відсотки, які вказані у річному обчисленні. Для страхового ринку мало не стала нормою ситуація, коли  відшкодування збитків кліентам платять до тих пір, поки йде зріст премій.

І хоча нові правила ледве зможуть повністю знищити недобросовісну рекламу, саму появу такого законопроекту можна тільки вітати. А якщо будуть реалізовані положення ще одного законопроекту на ту саму тему (№9594 від 15.12.2011 р.), то в Україні може  з явитися  ціла система захисту споживачів фінпослуг. Достатньо сказати, що у складі кожного з регуляторів (НБУ, ДКЦПФР, Держкомфінпослуг) будуть створені спецпідрозділи, відслідковуючі факти порушення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.