Українське СБУ = сталінське НКВД?

12 січня 2012, 18:33
Власник сторінки
політик, юрист
0
8898

СБУ

Відтепер досудове слідство у справах про масове заворушення провадитимуть слідчі органи СБУ. Досі розслідуванням такої категорії справ займалася міліція. Відповідний закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу 20 грудня 2011 року схвалили провладні депутати, а цьогоріч його підписав Президент. Тобто не сьогодні-завтра новий закон вступить в силу: за процедурою залишилося лише опублікувати його в офіційних джерелах.

На перший погляд, щойно узаконені зміни – не суттєві. Проте насправді під вивіскою захисту життєво важливих інтересів України влада планує створити дієвий механізм боротьби з інакодумцями.

За прикладами далеко ходити не треба. Варто згадати лише гучну справу із мирним протестом чорнобильців у Донецьку. Тоді Донецький обласний окружний адміністративний суд о пів на третю ночі заборонив мирну акцію протесту інвалідів-чорнобильців під стінами Пенсійного фонду області, а їх учасників визнав терористами, що становлять загрозу для держави. А тепер – трохи статистики: лише за 2011 рік в Україні пройшло близько 160 тисяч різноманітних акцій протесту та демонстрацій, тобто 500 щодня.

Саме після цих цифр стає цілком зрозуміло, що саме стало лейтмотивом таких  ініціатив чинної влади. Адже досі органи внутрішніх справ цілком справлялися із розслідуванням кримінальних справ та, зокрема, справ про масові заворушення. Тоді як найочевидніша різниця між міліцією та СБУ полягає у тому, що органи служби безпеки є закритими структурами, діяльність яких не афішується. Відтак, яким чином здійснюється розслідування та як поводяться із затриманою особою можна лише здогадуватися.

Оскільки масові мирні протести українців проти дій чинної влади вже перетворилися на буденність, а методів боротьби із мирним волевиявленням народу у демократичних країнах не існує, біло-блакитні вирішили винайти такий метод. Тепер від «чорнобильців-терористів» провладна більшість ховатиметься за широкими спинами працівників СБУ. І не виключено, що у майбутньому при потребі чинна влада зможе «підтягнути» від поняття масове заворушення будь-яку мирну демонстрацію, запроторивши її учасників до в’язниці на 8 років. А розслідувати такі справи, як вже зазначалося, буде СБУ. Одразу на думку приходить приклад Білоруського КДБ, який де-юре має боротися із організованою злочинністю та захищати мирних громадян, проте де-факто переслідує інакомислячих та політичну опозицію.

Із такими темпами далі Україну очікує створення виправно-трудових комплексів на кшталт радянських ГУЛАГів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.