Владний зашморг для інвалідів-чорнобильців

31 січня 2012, 13:24
Власник сторінки
політик, юрист
0
1993

В соціальній сфері України з’явилася чергова теорема, доведенням якої вже другий рік поспіль активно займається нинішня влада.

А звучить ця закономірність досить просто: вірити обіцянкам чинної влади - це обманювати самого себе.

Спробую роз’яснити всю доказову базу цього твердження. Пам’ятаєте минулорічні події, пов’язані з урізанням соціальних гарантій для інвалідів-чорнобильців? Тоді під тиском активного громадського спротиву та розуміючи, що до соціального вибуху залишилось якихось півкроку, влада пішла по поступки - підписала кілька резолюцій та пообіцяла збільшити пенсії для даної категорії осіб.

Всі ці обіцянки так і залишилися на папері, а вже перші дні нового року довели: влада вкотре водить власний народ за ніс.

Так, 3 січня 2012 року на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я був розміщений проект Положення про систему експертизи по встановленню причинного зв'язку хвороб з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Цілком ймовірно, що якби не вимога закону про оприлюднення проектів документів для громадського обговорення, можновладці, напевно, воліли б взагалі не розміщувати його на сайті та ухвалити тишком-нишком.

Кота у мішку приховати не вдалося. Тому давайте розглянемо, як зазначений проект вплине на чорнобильців. Дане Положення передбачає, що Центральна міжвідомча експертна комісія МОЗ та МНС України переглядатиме прийняті рішення щодо встановлення причинного зв'язку між хворобами, інвалідністю, смертю та дією іонізуючого випромінювання.  При цьому обов’язковою умовою під час проведення подібного перегляду буде наявність нових даних щодо статусу постраждалого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та/або медичної документації. Хочу окремо зазначити - всі ці документи надають місцеві органи виконавчої влади, правоохоронні органи, МОЗ, МНС та Мінсоцполітики України. Вкрай неоднозначним виглядає віднесення органів виконавчої влади та правоохоронних органів до тих суб’єктів, що надаватимуть нові дані про статус постраждалого та/або медичну документацію. По-перше, незрозуміло звідки правоохоронні органи отримуватимуть подібну інформацію. По-друге, місцеві органи виконавчої влади, які безпосередньо здійснюють соціальні виплати на користь інвалідів-чонробильців, фактично будуть зацікавлені в перегляді раніше прийнятих рішень, щоби максимально зменшити кількість осіб, яким такі виплати були призначені.

Тобто, якщо свого часу за рішенням комісії Вам була встановлена інвалідність у зв’язку з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, новоприйняте Положення дозволить таке рішення переглянути та, можливо, ліквідувати.

Відтак, чинна влада хоче створити дієвий механізм впливу на інвалідів-чорнобильців, щоб убезпечити себе від тих чи інших протестів із їхнього боку. У будь-яких час «експертна» комісія матиме можливість переглянути їхні медичні справи. Як наслідок - особу можуть взагалі позбавити будь-яких пенсійних виплат, зазначивши, що її інвалідність аж ніяк не пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

У даній ситуації хотілося б також загострити увагу на нещодавньому роз’ясненні  Конституційного суду України. В ньому, зокрема, наголошується на тому, що суди, ухвалюючи рішення про соціальний захист громадян, окрім законів України мають застосовувати й акти… Кабінету Міністрів України. Тобто, якщо Кабмін видасть чергову постанову щодо урізання пільг певним категоріям громадян, то за даних обставин жоден громадянин не зможе відстояти власні права у суді. Відтак, «найповажніші» та «найавторитетніші» судді цієї країни фактично відкрито сприяють урядовцям в урізанні будь-яких соціальних виплат.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.