Владне рейдерство напередодні парламентських виборів

01 лютого 2012, 12:36
Власник сторінки
політик, юрист
0
1459

271 день до парламентських виборів.

Чинна влада розуміє, що чесна боротьба із опозицією на цьогорічних парламентських виборах принесе партії регіонів лише дірку від бублика. Адже, нинішній «Закон про вибори» унеможливлює будь-які фальсифікації з боку політичних сил.  Тому можновладці вирішили вдатися до останнього – протизаконного методу -  підійти з тилу та вдарити по обласним організаціям партії «Фронт Змін».

Яскравим прикладом протистояння місцевої влади з опозицією є спроба захопити одеське підприємство «Стальканат-Сілур». Його акціонером є керівник Одеської партійної організації «Фронту Змін» Володимир Немировський, який, окрім цього, є власником крупного медіа холдингу, що останній рік вів активну інформаційну кампанію проти чинної влади. Нині депутат Одеської облради від «Фронту Змін» Володимир Немировський та його заступник знаходяться за кордоном. Інакше – вже сьогодні, аби залякати опозицію, вони перебували б за ґратами.

Щоби пролити світло на заплутані протизаконні схеми, які застосувала чинна влада у своїх спробах захопити «Стальканат-Сілур», розповім про події цього тижня без зайвих емоцій. Факти говоритимуть самі за себе.

Так, 30 січня 2012 року близько 12:00 до адміністративної будівлі «Стальканат-Сілур» намагалися проникнути співробітники УБОЗ УМВС України в Одеській області та спецпідрозділ "Сокіл". Вони зламали паркан та вимагали допустити їх на підприємство нібито для проведення обшуку. При цьому силовики пред'явили постанову Приморського районного суду Одеси від 25 січня 2012 року про проведення обшуку.

Проте тут варто наголосити - ще 27 січня 2012 року, тобто за 3 дні до спроби назаконного захвату підприємства, постановою Приморського районного суду м. Одеси проведення будь-яких слідчих дій по даній кримінальній справі було зупинено. Проте це не завадило правоохоронцям увірватися на підприємство, яке забезпечує робочими місцями кілька тисяч чоловік, і зупинити його роботу.

В результаті протизаконних агресивних дій співробітників спецпідрозділів працівники «Стальканат-Сілур» були заблоковані в приміщенні, а одну із працівниць взагалі довелося госпіталізувати.

Проте на цьому «бойові дії» чинної влади не закінчились. Цього ж дня на підприємство прибули представники органів державної податкової служби нібито із позаплановою перевіркою. Проте, всупереч вимогам чинного законодавства, вони відмовилися пред’явити навіть службові посвідчення. Працівникам «Стальканат-Сілур» вдалося витримати і другу атаку. Але, згодом на територію «Стальканат-Сілур» намагалися потрапити співробітники … МНС. Цього разу - для проведення позапланової перевірки стану пожежної безпеки. Проте пожежники чомусь відмовилися проводити перевірку безпосередньо у цехах заводу, мотивуючи це тим, що їх цікавить стан пожежної безпеки лише в адміністративній будівлі.

Ситуація вирішилася тільки близько 14:30, коли на підприємство прибув слідчий у кримінальній справі, якому було надано копію ухвали Приморського районного суду Одеси від 27 січня 2012 року про заборону проведення слідчих дій. Лише після цього співробітники правоохоронних органів звільнили адмінбудівлю та залишили територію підприємства.

Спроба рейдерського захоплення одеського підприємства «Стальканат-Сілур» - живий приклад того, яким чином нинішня влада боротиметься із опозицією, щоби виграти парламентські вибори на округах. Проте ця боротьба більше схожа на війну, де правоохоронні органи, замість того, щоб виконувати свої прямі обов’язки, використовуються як велика паля для побиття підприємців.

Для того, щоб Ви могли простежити, якими саме методами користується чинна влада для залякування та знищення «неугодних» підприємців, наводжу повну історію спроби рейдерського захоплення одеського заводу. Висновки робіть самі.

Історія питання 

5 травня 2011 року заступник начальника СВ Хмельницького ОМ Малиновського РВ ОМУ УМВС України в Одеській області, капітан міліції Мартиненок В.М. порушив кримінальну справу за фактом використання завідомо підроблених документів за ознаками злочину, передбаченого ст.358 ч.3 КК України.

Формальною підставою для порушення даної кримінальної справи стало те, що висновком спеціаліста від 28 квітня 2011 року було встановлено, нібито договір про надання транспортно-експедиційних послуг (перевезення вантажу) на загальну суму 24 203, 55 гривень між «Стальканат-Сілур» та ТОВ «Мегалайн плюс» було підписано не директором ТОВ «Мегалайн плюс», а невстановленою особою.

Замість того аби розшукувати та встановлювати особу, яка підписала договір замість директора ТОВ «Мегалайн плюс», правоохоронні органи починають здійснювати слідчі дії у відношенні саме «Стальканат-Сілур».

Так, вже 19 травня 2011 року в рамках зазначеної кримінальної справи слідчий та співробітники УБОЗ УМВС України в Одеській області проводять обшук в адміністративній будівлі «Стальканат-Сілур», а також в їхньому офісному центрі.

Тут варто зазначити - обшуки проводяться на підставі постанови судді Малиновського районного суду Одеси Поліщук І.А. В даній постанові зазначається, що обшук проводиться з метою вилучення документів, що підтверджують договірні відносини «Стальканат-Сілур» з ТОВ «Мегалайн плюс». І це не зважаючи на те, що ще 14 квітня 2011 року «Стальканат-Сілур» надав відповідні документи на письмовий запит заступника начальника УБОЗ УМВС України в Одеській області, і жодних додаткових запитів з боку правоохоронних органів більше не було. Таким чином, оскільки «Стальканат-Сілур» добровільно надало інформацію стосовно взаємовідносин з ТОВ «Мегалайн плюс», будь-яких підстав для примусового вилучення зазначених документів співробітники правоохоронних органів не мали.

Обшук приміщень «Стальканат-Сілур» співробітники правоохоронних органів провели з численними порушеннями чинного кримінально-процесуального законодавства. Так, незважаючи на те, що метою обшуку було вилучення документів, що стосувалися співпраці виключно з ТОВ «Мегалайн плюс», співробітники правоохоронних органів забрали практично всі документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності підприємства (в тому числі - договори з усіма контрагентами за 2010-2011 роки, первинну бухгалтерську документацію, системні блоки комп'ютерів, сервери). Окрім того, в порушення кримінально-процесуального законодавства, правоохоронці обшукали співробітників «Стальканат-Сілур» та вилучили їх особисті речі.

В подальшому «Стальканат-Сілур» оскаржило в апеляційному порядку постанову суду першої інстанції про проведення обшуку. Так, 04.07.2011 року апеляційний суд Одеської області скасував дану постанову та направив матеріали до суду першої інстанції для розгляду по суті.

13 липня 2011 року Малиновський районний суд м. Одеси при повторному розгляді подання заступника начальника СВ Хмельницького ОМ Малиновського РВ ОМУ ГУМВС України в Одеській області Мартиненок В.М. у проведенні обшуку відмовив, зобов'язавши повернути документи  та предмети, раніше вилучені в ході обшуку 19 травня 2011 року.

1 серпня 2011 року апеляційний суд Одеської області рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 13.07.2011 року залишив без зміни. Таким чином, на даний час зазначене судове рішення набрало законної сили.

Окрім того, 21 жовтня 2011 року суд повністю скасував постанову капітана міліції Мартиненок В.М. про порушення кримінальної справи за фактом використання завідомо підроблених документів, в рамках якого проводилися обшуки. При цьому, суд зобов'язав органи досудового слідства виконати вимоги статті 236-8 КПК України та повернути незаконно вилучені в ході обшуку документи (предмети) «Стальканат-Сілур». На сьогоднішній день судове рішення про закриття кримінальної справи вступило в законну силу, однак документи та предмети, вилучені під час обшуку, досі не повернуті.

Результатом вищевказаних порушень в ході проведення слідчих дій стала фактична зупинка господарської діяльності підприємства «Стальканат-Сілур», яке є одним із найбільших платників податків Одеської області, зрив виробничого процесу, невиконання підприємством договірних зобов'язань перед контрагентами, порушення термінів подання фінансової звітності і, як наслідок, застосування до підприємства штрафних санкцій як з боку фіскальних органів, так і з боку контрагентів.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.