Маєте борги за ЖКП? Заплатите меблями та технікою!

28 лютого 2012, 15:03
Власник сторінки
політик, юрист
0
5092

Нещодавно Донецьк сколихнув жахливий випадок безкарності комунальних підприємств та повного безправ’я громадян.

Так, цього місяця донецький суд дозволив Донецькміськводоканалу зламувати двері до квартир боржників за житлово-комунальні послуги та конфісковувати їхнє майно.

На перший прецедент довго чекати не довелося – вже за кілька днів делегація у складі працівників виконавчої служби Будьонівського району, представників КП «Донецькміськводоканал», КП «Донецькміськтепломережа» та представників ЖЕКу спробували силою увійти до квартири донеччан-боржників. Коли вже справа дійшла безпосередньо до демонтажу дверей, мешканці таки відчинили непроханим гостям, інакше їм довелося б шукати кошти, яких і так бракує, ще й на ремонт дверей. Держвиконавці скористалися ситуацією та вилучили у родини для погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги 2 телевізори, комп’ютер, DVD та мікрохвильову піч.

Для того, щоб довести, що зазначені методи стягування заборгованостей за житлово-комунальні послуги не мають право на існування, далеко ходити не треба. Варто лише згадати, що минулого рокувартість квартирної плати та плати за комунальні послуги зросли в середньому на 50 %. Натомість мінімальна заробітна плата та пенсія за даний період зросли лише на 6,7 %. До цього переліку обов’язково необхідно додати Податковий кодекс чинної влади, який залишив без роботи майже третину приватних підприємців, пенсійну реформу та той факт, що середньостатистична українська родина витрачає на харчування рівно половину своєї зарплатні.

Після таких фактів одразу стає зрозумілим, що першопричина фінансових негараздів українців та відповідно їхня неспроможність платити за послуги ЖКГ криється у політиці чинної влади, яка цього разу вдалася до узаконення, фактично, винищувальних методів. Адже, відібрати у незахищеної людини останнє майно – справа не хитра, багато розуму для цього не треба. Набагато важче створити в країні сприятливі умови для праці та забезпечити громадян робочими місцями та соціальними гарантіями. А для нинішньої влади з її відвертим лобіюванням власних інтересів за рахунок звичайних людей соціальні ініціативи перетворилися на архаїчний рудимент – соціальна політика нібито й існує, проте, її роль в житті кожної окремої людини - нез’ясована та невідчутна.

На сам кінець для підтвердження ситуації, що склалася, наведу кілька цифр. Так, станом на 1 січня 2012 року заборгованість з виплати заробітної плати по Україні, за даними Державного служби статистики України, складає 977,4 мільйонів гривень. А за останні 2 роки приріст середньої зарплати склав 89 доларів, тоді як життя здорожчало на 160 доларів.

Нагадаю, згідно з законопроектом № 9715 Арсенія Яценюка, передбачається встановити заборону на нарахування пені в разі несвоєчасного внесення плати за утримання житла та за житлово-комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття). Відповідно до законопроекту, сума несплаченої пені, нарахованої громадянам у 2011 році, має бути списана. При цьому кошти, які були стягнуті з населення у вигляді пені, зараховуватимуться в майбутні платежі за утримання житла та за житлово-комунальні послуги. Заборона на нарахування пені існуватиме до моменту усунення Кабміном існуючої заборгованості перед громадянами з виплати зарплати, пенсій, стипендій, інших грошових виплат населенню.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.