Владний цинізм: Ощадбанківські тисячі – 80-літнім. Якщо доживуть.

13 квітня 2012, 11:28
Власник сторінки
політик, юрист
0
1539

Соціальні обіцянки чинного президента перетворилися на невичерпне джерело для раціональної критики.

При цьому жодний пункт із обіцяного очільником цієї критики не витримує.

Так, одразу після того, як президент заявив, що всі вкладники Ощадбанку отримають цьогоріч компенсацію у розмірі тисячі гривень, пролунала інша заява: мовляв, першим ці кошти виплатять тим громадянам, які досягли 80-річного віку. Така собі невелика «поправка», причина появи якої досить прозора – насправді, грошей на виконання обіцянок у бюджеті просто немає. Тут вже навіть не йде мова, що дата старту цих виплат переносилася кілька разів. Справа у тому, що до 80 років мало хто з українців доживе, оскільки, за офіційними даними, лише кожен четвертий громадянин України досягає 60-річного віку.

З такими показниками нині Україна займає аж 150-те місце серед 223-х країн світу за середньою тривалістю життя, яка у нас становить лише 69 років. При цьому ці показники продовжують погіршуватися. Так, в окремих регіонах України темпи смертності майже такі ж, які були в роки голодомору. Експерти визначили причини такої ситуації. Вкорочує віку українцям соціальна політика чинної влади, а саме – критично мінімальне фінансування системи охорони здоров’я та низький рівень життя звичайних громадян. Для прикладу наведу одну шокуючи цифру: на лікування одного хворого, що перебуває в медичному закладі, в середньому держава виділяє 83 копійки на день. Цих грошей вистачить хіба що на півпляшечки валеріани, щоби не так сильно хвилюватися за власне здоров’я, оскільки за ці кошти не можна вилікувати навіть звичайний нежить.   

Але чинна влада пішла далі й, перейшовши всі межі цинізму, дограбовує під прикриттям заявлених соцініціатив останні кошти із державного бюджету. Так, вчора був прийнятий урядовий законопроект № 10317 про внесення змін до Держбюджету на 2012 рік щодо збільшення доходів та витрат на 33 мільярда гривень. Зокрема, ці кошти нібито передбачалися на соціальні виплати пенсіонерам та компенсації вкладникам Ощадбанку. Проте, як виявилося, провладні посадовці й тут «своїх» не образили. І передбачили, що 6,5% із загальної суми коштів, виділених для виплати «тисяч», підуть на оплату послуг самого Ощадбанку. А це – не багато не мало – 400 мільйонів гривень, тобто тисячна компенсація ще 400 тисячам вкладників.

«Політика розкрадання», яку активно провадить чинна влада сягнула обсягів, несумісних із нормальним життям звичайних українців. Державний бюджет Партія Регіонів вже сприймає як власну казну, на поповнення якої працює вся країна. Але люди це бачать. І зворотній відлік для нинішньої влади вже майже дійшов до нульової позначки.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.