Чому бізнесу не дають грошей

15 травня 2012, 15:49
Власник сторінки
Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання
0
1957

Чому бізнесу не дають грошей

Президент України вимагає від голови Національного банку до 1 червня 2012 року вжити заходів для зниження вартості кредитів (і відповідно їх доступності для економічних суб’єктів) та ввести механізм ефективного впливу зміни рівня облікової ставки НБУ на вартість фінансових ресурсів. Але це нереально із такими макроекономічними показниками (див. попередню статтю). Тому сьогодні маємо слідуючу ситуацію.

Якщо в 2011 р. вартість кредитів, наприклад, на поповнення оборотного капіталу малого та середнього бізнесу (МСБ) (в них є найбільша потреба), складала 14-16%, то в 2012 році мінімальна ставка 18-20% в гривні. В квітні середня реальна ставка по таким позикам складала 23,5%. Підприємствам вкрай важко отримати кошти на свій розвиток. Якщо великі компанії ще можуть дозволити собі кредитування бо мають цікаві банкам активи під заставу, то для МСБ взяти кредит майже неможливо. Звісно, зараз ситуація дещо краща ніж у 2009 році, коли банки припинили видачу нових позик, обслуговуючи лише вже існуючі кредитні лінії. Але в останні роки вимоги до позичальників стали значно суворіші. Якщо є дефіцит, то це і провокує ріст ставок по кредитам.

Вартість кредитів для МСБ більша, ніж для великих корпоративних клієнтів (на 4-5%). Це пов’язано з найвищим рівнем проблемної заборгованості даної категорії позичальників (яка утворилася під час кризи), а також більш високими операційними витратами. 

Має значення і стан галузі, до якої належить позичальник. Наприклад, під час економічного спаду єдиним сектором, що демонстрував зростання, досить довго був сільсько-господарський. Але перевиробництво (овочів та цукру) і погані погодні умови (для озимих культур) загнали у скруту багатьох фермерів. Тому зараз банкірам значно цікавіші компанії харчової промисловості та торгівлі, зважаючи на швидкість обігу.
Такий стан речей підкріплюється ще й стратегією банків в умовах дефіциту ліквідності видавати короткострокові кредити (до 12 місяців), до яких відносяться: овердрафти та мікрокредити. Тому в цьому році інвестиційне кредитування так і залишиться замороженим.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.