Заощаджуєте у доларах? 15% забере держава!

20 листопада 2012, 11:23
Власник сторінки
політик, юрист
0
3831

Що буде з курсом національної валюти в найближчі місяці?

На фоні стрімкого зростання курсу долара до гривні, коли він злетів до 3-річного максимуму, це питання хвилює українців чи не найбільше.

Щоби принаймні якось стримати валютну паніку, урядовці вдалися вже до звичного для них прийому - в черговий раз нагадали, що ситуацію вони нібито тримають під контролем, а тому підстав для майбутньої девальвації гривні немає. Тільки от паралельно із такою гучною заявою вони повністю зняли із себе відповідальність за нинішню ситуацію, переклавши її на валютних спекулянтів, які намагаються заробити на коливаннях курсів валют.

Можливо, у цю вигадану Кабміном казку і можна було б повірити, якби не події кількох останніх днів, які яскраво довели – влада фактично розписується у своїй неспроможності захистити стабільність національної валюти.

Так, спершу Президент Янукович 16 листопада підписав закон, який надав Нацбанку право тимчасово (на строк до 6 місяців) запроваджувати норму щодо обов'язкового продажу частини надходжень у іноземній валюті від зовнішньоекономічних операцій. Крім того, НБУ було надано право тимчасово змінювати строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

І в цей же день Нацбанк скористався отриманими повноваженнями сповна. Було видано дві постанови № 475 та № 479, які скорочують термін повернення валютної виручки з 180 до 90 днів, а також встановлюють обов’язковий продаж 50 % валютної виручки. Простіше кажучи, національний регулятор вдався до жорстких адміністративних заходів, щоби хоч якось стабілізувати ситуацію на внутрішньому валютному ринку та врівноважити платіжний баланс України.

Однак, справа на цьому не завершилась. Цього ж дня депутатом від провладної більшості було зареєстровано законопроект №11433 щодо операцій з іноземною валютою. Даний документ передбачає введення збору до Пенсійного фонду у розмірі 15% від суми операції при продажу готівкової іноземної валюти.

Подібна ініціатива асоціюється лише з одним словом – абсурд. Оподаткування операцій з продажу валюти лише призведе до подальшої тінізації валютних операцій. За прикладом далеко ходити не треба – в 1998 році Україна мала досвід введення 1% відрахування до Пенсійного фонду від готівкових операцій з іноземною валютою. Такий крок призвів до розквіту тіньових міняйл. Більше того, ця ініціатива вже викликала неабияке здивування у європейських банкірів – ні про які податки при обміні валют в їхніх країнах навіть мова не йде.

Наостанок давайте спробуємо з’ясувати, на чиї саме інтереси найбільше вплине можливе введення податку з продажу валюти. Адже, як виявилося, вищезгаданий закон №11433 містить низку виключень, коли жодних відсотків при продажу валюти не стягуватиметься. Зокрема, це стосується випадку, коли іноземна валюта до моменту продажу знаходилась на депозитному рахунку не менше 30 днів.

За такого положення вже зараз можна легко спрогнозувати, що на інтереси валютних спекулянтів законодавча ініціатива не матиме особливого впливу – використовуючи систему депозитів, вони ухилятимуться від сплати 15 % збору.

Натомість введення подібного збору матиме вкрай негативні наслідки для простих українців – які не один рік заощаджували собі на навчання, лікування та інші власні потреби – хто 100, хто 1000 доларів. Вони фактично будуть змушені віддати 15 % власних заощаджень «за просто так».

А тепер найцікавіше! Введення в дію даного законопроект планується не відразу, а через 2 місяці. Тобто у українців буде час, коли продаж валюти здійснюватиметься без будь-яких зборів. Можете собі уявити, яка паніка запанує серед населення – люди намагатимуться скинути в обмінниках всю валюту, аби не платити потім 15% збору про обміні.

Таке відтермінування не випадкове – таким чином чинна влада створила дуже дієвий механізм власного збагачення за рахунок все тих же звичайних українців. Поясню, як це відбуватиметься: ще кілька місяців Нацбанк штучно протримає курс валют на звичній відмітці, а люди тим часом розпродадуть долари, остерігаючись майбутньої сплати відсотків за цю операцію. Як тільки у населення на руках залишиться мінімальна кількість валюти, Нацбанк відпустить курс. Результат такого оборудку – нові мільйони на банківських рахунках можновладців та обезцінена гривня у кишенях українців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.