Смертельні щеплення замовляли?

04 жовтня 2013, 07:26
Власник сторінки
політик, юрист
0
1615

За вісім останніх років ринок фальшивих ліків виріс удвічі – з 26 до 55 мільярдів доларів на рік, та нині становить 10-ту частину легального ринку.

Як наслідок, від вживання препаратів-підробок в світі щороку помирає 700 тисяч чоловік. Найчастіше контрафактними є ліки китайського, індійського та російського виробництв. Таку інформацію нещодавно оприлюднили французькі експерти. Більше того, згідно їх висновків, найчастіше підробні медпрепарати потрапляють до бідних країн світу, до яких дослідники відносять й Україну.

За таких обставин пропозицію Міністерства охорони здоров'я України скасувати GMP-сертифікацію для вакцин можна кваліфікувати як відверте божевілля. Оскільки єдине, до чого можуть призвести такі дії, – це масова дитяча смертність від неякісних препаратів. Адже скасування GMP-сертифікації вакцин – це знищення усіх захисних бар'єрів, завдяки яким досі контрафактні ліки не мали змоги потрапити до українських лікарень. Попри це, позиція МОЗу непорушна – проект постанови Уряду із зазначеним нововведенням вже розміщений на офіційному сайті відомства.

Так, у документі зазначено, що підтвердження умов виробництва вимогам GMP відсутнє у 50 імунобіологічних препаратів російського виробництва. А така ситуація, на думку фахівців МОЗ, створює певні проблеми з імунізацією населення і нібито стоїть на заваді повноцінної реалізації календаря щеплень. Натомість відміна GMP-сертифікації для вакцин, вважають у МОЗі, дозволить проводити вакцинацію українських дітей несертифікованими за світовими вимогами GMP російськими, індійськими та китайськими вакцинами.

Тобто виходить, що МОЗ офіційно заявляє про те, що готове вакцинувати наших дітей невідомо чим та таким чином фактично прирікати їх на смерть!

Варто згадати загальновідомий випадок, коли у 2008 році після застосування індійської вакцини проти кору та краснухи помер старшокласник, а ще 85 школярів тієї ж школи потрапили до лікарень. Тоді фахівці Академії медичних наук України офіційно заявили, що смерть старшокласника спричинила сумнівна вакцина. Згодом Генпрокуратура зясувала, що у 2008 році заступник міністра Микола Проданчук перевищив службові повноваження при закупівлі індійської вакцини від кору і краснухи, яка насправді не пройшла сертифікацію та не була зареєстрована.

Тільки от якщо в 2008 році закупівля сумнівних вакцин, що не пройшли сертифікацію та призвели до смерті дітей, була незаконною, то сьогодні цю вбивчу схему МОЗ хоче офіційно легалізувати. При цьому обурення викликає той факт, що ініціатива такого "нововведення" надходить від тієї структури, яка фактично першою мала б про нього виступити.

На сполох б'ють і вітчизняні лікарі. На їх переконання, скасування GMP-сертифікату щодо вакцин, які використовуються в Україні, – це величезний крок назад. Оскільки, дотримання міжнародних стандартів виробництва лікарських засобів є необхідною вимогою для всіх препаратів і тут не повинно бути виключень, особливо для вакцин. Використання ж вакцин без GMP-сертифікату може призвести до масових дитячих смертей.

І це при тому, що нинішню ситуацію щодо якості медпрепаратів і так не можна назвати безпечною для українців. Так, лише у минулому році Держлікслужба надала низку розпоряджень про тимчасову заборону обігу імунобіологічних препаратів зв'язку з повідомленнями про летальні випадки після їх застосування. Зокрема, було надано 7 розпоряджень про тимчасову заборону обігу вакцини для профілактики гепатиту В виробництва ПАТ "ФАРМСТАНДАРТ-БІОЛІК", 5 розпоряджень про тимчасову заборону обігу препарату ПЕНТАКСИМ (комбінована вакцина для профілактики дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту) виробництва ТОВ "Фармекс груп", 2 розпорядження про тимчасову заборону обігу вакцини туберкульозної (БЦЖ) виробництва "НВО "МІКРОГЕН" Російська Федерація, 2 розпорядження про тимчасову заборону обігу комбінованої вакцини для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи ПРІОРИКС виробництва ТОВ "ФАРМА-ЛАЙФ" та 1 розпорядження про тимчасову заборону обігу вакцини туберкульозної (БЦЖ) виробництва НДІЕМ ім. М.Ф.Гамалєї РАМН.

То що ж це таке?! Відкритий лобізм МОЗом небезпечних для здоров'я препаратів заради власного збагачення чи медикаментозний геноцид українців?!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Бизнес-блоги
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.