Хмельницька АЕС вперше побачила паливо Westinghouse

25 березня 2024, 14:59
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
828
Хмельницька АЕС вперше побачила паливо Westinghouse
Паливо Westinghouse вперше на Хмельницькій АЕС. Фото: Енергоатом

На Хмельницькій АЕС відбулася процедура вхідного контролю свіжого палива компанії Westinghouse для ВВЕР-1000

"Свіже ядерне паливо Westinghouse для двох енергоблоків ХАЕС з реакторами ВВЕР-1000 вже на майданчику станції. Відтепер всі вітчизняні атомні електростанції використовуватимуть американські тепловидільні збірки. Їх завантажать в реактори Хмельницької АЕС вже цього року – під час планово-попереджувальних ремонтів", -повідомляє прес-служба АТ «НАЕК «Енергоатом».
У березні 2024 року на промисловий майданчик Хмельницької АЕС прибула перша подвійна перевантажувальна партія паливних збірок виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse. Паливо призначене для двох енергоблоків ВВЕР-1000 Хмельницької АЕС. Фахівці станції здійснили його приймання та вхідний контроль. Процес відбувався під контролем представників компанії Westinghouse та Науково-технічного комплексу «Ядерний паливний цикл» ННЦ ХФТІ (НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ) https : // crcd.kipt.kharkov.ua /uk/ news/ hmelnycka-aes-vhidnyy-kontrol-svizhogo-palyva-kompaniyi-westinghouse-dlya-vver-1000. Всі тепловидільні збірки вдало пройшли вхідний контроль, що говорить про високу якість продукції виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse.
В Енергоатомі додали, що провели низку технічних робіт і придбали необхідне обладнання, щоб всі атомні енергоблоки з реакторами ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 працювали на ядерному паливі Westinghouse.
Хмельницька АЕС вперше отримує ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse і вже через чотири роки її енергоблоки стовідсотково будуть завантажені цим паливом. Дотепер перший та другий блоки ХАЕС працювали на російському паливі, закупленому ще до повномасштабного вторгнення. Але після 24 лютого 2022 року НАЕК «Енергоатом» повністю припинив співпрацю з країною-агресоркою.
Кожна партія свіжого палива перед завантаженням в активну зону ядерного реактора обов’язково проходить процедуру приймання та вхідного контролю. Згідно з вимогами, вхідний контроль – це багатоетапний процес, який включає ретельну перевірку основних технічних параметрів палива, відсутність виробничих дефектів, пошкоджень, які могли виникнути під час транспортування. Лише після вдалого завершення всіх етапів та відсутності зауважень з боку всіх учасників вхідного контролю, паливо визнається придатним до експлуатації в активній зоні ядерного реактора.
Компанія Westinghousе, враховуючи всі ризики сьогодення, знаходить можливість здійснювати стабільне та своєчасне забезпечення свіжим паливом всі українські АЕС. Таке стало можливим завдяки ефективній співпраці АТ «НАЕК «Енергоатом» та компанії Westinghousе у рамках реалізації Програми диверсифікації ядерного палива для українських АЕС, яка розпочалася три десятки років тому. Представники Держатомрегулювання неодноразово підтверджували, що паливо цього виробника має зразкові експлуатаційні характеристики та оптимальні економічні показники.
Незабаром багаторічний досвід з диверсифікації постачання ядерного палива для українських АЕС стане в нагоді, оскільки деякі країни Євросоюзу вже почали робити кроки в напрямку подолання залежності від російської атомної галузі.
Саме з початком повномасштабної війни розпочато проєкт Accelerated Program for Implementation of secure VVER Fuel Supply, який фінансується Євросоюзом. Проєкт стосується як ВВЕР-440 (найбільш масовий тип реакторів в Європі), так і ВВЕР-1000. До цього слід додати, що Фінляндія, в якої два з п'яти реакторів працюють на російському паливі, розірвала угоду з "Росатомом" про будівництво нової електростанції. Швеція повністю відмовилася купувати російське ядерне паливо, а торік Словаччина уклала угоду з Westinghouse про постачання ядерного палива для АЕС, відмовляючись від російського ядерного палива.
Також керівник АТ «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін привітав Хмельницьку АЕС з новим надійним паливом та зазначив, що бажано максимально прискорити всі процеси з будівництва лінії виробництва ядерного палива за технологією Westinghouse для запуску виробництва ядерного палива в Україні вже у 2026 році.
Нагадаю, що за інформацією АТ «НАЕК «Енергоатом» в 2024 році Україна почне будівництво чотирьох реакторів на ХАЕС. Два з них раніше будувалися, але були заморожені. Також повідомлялося, що два блоки на ХАЕС будуть сучасними проєктами за технологією Westinghousе АР1000.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.