За лаштунками звіту Henkel: обман акціонерів та ухилення від сплати податків

11 березня 2024, 22:15
Власник сторінки
0
46

У 2021 році «Контракти» писали, що гендиректор «Henkel в Україні» Ніна Домбровська раптово залишила свою посаду після скандалу.

Міжнародна компанія Henkel (штаб-квартира – Дюсельдорф, Німеччина), оприлюднила звіт зі стійкого розвитку за 2023 рік. Відповідний прес-реліз було опубліковано на офіційному сайті «Henkel в Україні».
У прес-релізі, зокрема, йдеться про те, що за 2023 рік Henkel у світі змогла досягти скорочення викидів CO2 у своїх виробничих процесах на 61%, частка закупленої електроенергії з відновлюваних джерел зросла до 89%, а частка переробленого пластику зросла до 19% у всьому світі.
З українських топ-менеджерів Henkel питанням стійкого розвитку та, зокрема, енергоефективності й переробки пластику надзвичайно багато уваги приділяла екс-гендиректор «Henkel в Україні» Ніна Домбровська. Принаймні таке враження складається, якщо проаналізувати публікації на цю тему за останні кілька років.
Утім, у професійному середовищі Домбровській часто дорікали, що за великою кількістю «зелених» ініціатив, програм стійкого розвитку та різноманітних тренінгів вона, перебуваючи на посаді генерального директора ТОВ «Хенкель Україна», намагалася приховати численні маніпуляції з фінансовою звітністю, непрозорі схеми оплати праці лінійного персоналу та ухиляння від сплати податків.
У 2021 році «Контракти» писали, що гендиректор «Henkel в Україні» Ніна Домбровська раптово залишила свою посаду після більш ніж трьох років роботи в компанії. Після звільнення Домбровської посаду тимчасово обійняла тодішня HR-директор Олена Єфремова-Курсік (посаду вона займає й понині).
Як не дивно, офіційно тоді не повідомлялося ні про звільнення Домбровської, ні про призначення Єфремової-Курсік, що може вказувати на бажання засновників компанії не привертати увагу громадськості та ЗМІ до неоднозначної персоналії Домбровської.
Джерела тоді повідомляли, що звільнення Домбровської супроводжувалося скандалом, пов'язаним з ухиленням від податків, «подвійною бухгалтерією» та маніпуляціями зі звітністю перед засновниками. За відгуками співробітників, після її призначення у компанії почалися проблеми: знизилися зарплати лінійного персоналу, погіршилося ставлення до працівників. Також повідомлялося про невраховані готівкові збори з персоналу та маніпуляції з продажем продукції невідомого (контрафактного) походження.
За інформацією джерела в аудиторських колах, звільнення Домбровської було викликане маніпуляціями з річною звітністю, внаслідок чого було штучно завищено операційний прибуток компанії. За результатами 2019 року, як випливає з річного звіту, компанія неочікувано збільшила операційний прибуток та сукупний дохід майже втричі порівняно з попереднім роком (з 158,6 до 449,1 млн. грн. та зі 164,8 до 474,4 млн. грн. відповідно).
Однією з причин такого «фінансового прориву» стали спроби керівництва компанії уникнути оподаткування: річ у тому, що у 2019 році суттєво змінилися розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, ЄСВ, відбулися й інші зміни в нормах оподаткування.
За даними згаданого джерела, махінації могли бути пов'язані з реалізацією частини продукції без податкового обліку та з порушеннями у працевлаштуванні персоналу.
Ці події привернули увагу податкових органів та призвели до початку адміністративного провадження (№ 640/10117/19) проти ТОВ «Хенкель Україна».
«Джерело у консалтингово-аналітичній компанії «Про-Консалтинг» повідомило, що з одного боку, влітку 2019 року відбувся різкий стрибок попиту на товари побутової хімії на всьому українському ринку (загальноринкова тенденція); в той же час багато вітчизняних виробників різко скоротили обсяги виробництва побутової хімії (особливо рідкої), і цю нішу частково зайняла продукція Henkel. Але навіть при перерахованих складових у збільшення операційного прибутку майже втричі складно повірити і, як делікатно повідомляє джерело в «Хенкель Україна», воно є ознакою «нерегулярних операцій та одноразових подій, що вплинули на фінансові результати» (маючи на увазі відхід бухгалтерії «у тінь» з наступним виведенням неврахованих фінансових потоків в операційний прибуток). При цьому за прямою вказівкою Ніни Домбровської було проведено маніпуляції зі списання та реалізації деяких активів. А збільшення витрат на реалізацію та збут при одночасному зменшенні адміністративних витрат стало нічим іншим, як результатом маніпуляцій з метою впливу на показники прибутковості. Крім того, наступного року чистий прибуток від реалізації збільшився, а валовий та операційний прибуток знизилися, що ще раз може свідчити про махінації зі звітністю за 2019 рік».
Скандал набрав таких масштабів, що ТОВ «Хенкель Україна» навіть змінила аудитора – до 2019 року ним була KPMG (яка, як кажуть інсайдери в аудиторських колах, пішла на фальсифікацію річної звітності), а з 2020 року – вже PWC.
З того моменту над гендиром Домбровською почали згущуватися хмари.
Цікаво, що у 2020 році, коли в Україні внаслідок пандемії COVID-19 попит на всі товари побутової хімії ще більш виріс, ТОВ «Хенкель Україна» не змогла покращити фінансові показники: чистий прибуток компанії знизився з 395,4 млн грн у 2019-му до 278,2 млн грн у 2020-му, що лише підтвердило нездатність топ-менеджменту ефективно керувати компанією.
Джерело: https://kyyiv.info/novyny/za-lashtunkamy-zvitu-pro-stijkyj-rozvytok-henkel-obman-akczioneriv-ta-uhylennya-vid-splaty-podatkiv-v-ukrayini.html

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Хенкель
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.