Анатомія тарифу

26 січня 2024, 14:36
Власник сторінки
Инженер технолог ракетного топлива
0
77
Анатомія тарифу

Коли вже наситяться монополісти?

Декілька разів уже писав про тариф на електроенергію для малого бізнесу. Довелося ознайомитись із цим питанням глибше. Можу тепер пояснити весь механізм.

Громадяни обурюються, що їм підвищили тариф на електроенергію до 2 грн. 64 коп. за 1 квт. Держава більше підвищувати його не дозволяє, незважаючи на всі спроби, у лобістів нічого не виходить (поки що).

Для малого бізнесу все інакше. Його енергопостачальні організації називають «непобутовими споживачами 2 класу напруги». Це не гіганти, які споживають мільйони кіловат. Звичайна кавоварка в невеликому кафе споживає на місяць в середньому 800 кВт. Ще 200 кВт там же спалює інше обладнання та освітлення. Виходить мінімально 1000 кВт.

З іншого боку, стоїть постачальник в особі «Укренерго», ДТЕК та ще кількох монстрів. Свого часу всі вони постачали електроенергію через посередників – ЖЕКи та керуючі компанії. Перед війною постачальники вирішили перевести малий бізнес на прямі договори. Були труднощі переходу у вигляді перешкод у розробці проектів, техумов та інших корупційних атрибутів. Але малий бізнес йшов це, так як посередники додавали 1 грн. до ціни 1 квт. Начебто пішли. До чого прийшли?

Пішли від того, що мали хоч із кимось договори із зобов'язаннями. Прийшли до того, що монополіст має якийсь публічний договір, прописаний ним під себе самого. І ти можеш тільки приєднатися до цього договору або йти мимо, залишившись без електроенергії.

Якщо держава має якісь органи контролю за організацією договірних відносин з монополістами, то вони в цьому випадку ніяк себе не проявили, а тому й подальших дій за цими договорами не відстежують.

А далі в цьому публічному договорі монополісти прописали, що споживач повинен в авансовому порядку сплатити передбачувану (постачальником) вартість місячного споживання електроенергії.

Хтось десь у постачальника, у теплому кабінеті, за хорошу зарплату, яка входить до складу витрат у тарифі, дає суму до сплати на місяць наперед. І споживач має її сплатити авансом. Знищено систему виставлення рахунків за спожитий товар (енергію). Лише рахунки авансом. А потім із цієї суми списується вартість фактичної витрати. Але думка монополіста на цьому не зупинилась і летіла далі! Додумалися виставляти авансовий платіж на місяць майбутньої витрати, і ще місяць наперед, щоб був запас. Таким чином, авансових платежів стали платити два, до 1 числа наступного місяця і до 31 числа ще один на наступний. При цьому ти можеш підписати (або в принципі не підписати) акт виконаних робіт, що передбачений вимогами фінансової документації. Скріпити акт треба електронним підписом. Ні, не тим, що має підприємець. І не тим, який є у Дії у всіх власників смартфонів. Спеціальним електронним підписом саме для цих актів, який робить визначене монополістами одне-єдине підприємство. Причому по окремому електронному підпису для кожного об'єкта, якщо їх раптом у тебе більше одного. Монополізм породжує лише собі подібні істоти.

Далі ще цікавіше. Ось сьогодні (коли пишу цю статтю) 25 січня. Вчора прийшов розрахунок спожитої енергії за грудень 2023 року. 24 дні хтось рахував. Аванс вимагають вже на березень (на лютий вимагали заплатити до 01.01). І це лише початковий акорд. З тарифами для малих підприємців взагалі біда. Підвищують щомісяця. У січні з ПДВ 6.80 грн за 1 квт. У лютому буде близько 7 грн. Погрожували ще у листопаді підвищити до 8.60, але потім не стали гробити малий бізнес. Хоча до цього йдуть. А це із маленької кафешки 7000 грн. на місяць. Лише за електроенергію. Додати зарплату персоналу, орендну плату, податки. Запитання: скільки має коштувати кава, щоб не закритися?

Але цього мало. Раптом почали переводити малий бізнес на розрахункову дату 6 число замість 31. Насправді, з одного боку це зручніше, так як 31 числа важко передати показання лічильника (а це обов'язково потрібно), бо в цей час передає показники все населення. А 6 можна передати без поспіху. Але й тут наш монополіст усіх обіграв. Знімає гроші з твого авансу з 6 числа попереднього місяця по 6 звітного. А рахує все за тарифом поточного, який завжди більший за попередній. Так, у грудні 2023 р. був тариф 6 грн 58 коп., а в січні 2024 р. вже 6 грн.80 коп. Знімають усе по 6.80, хоча за таким тарифом споживання було лише 5 днів, а 25 було за меншим. Але рахувати чужі гроші на свою користь завжди простіше.

У результаті малий бізнес має таке: Повинен заплатити за електроенергію на 2 місяці вперед. За тарифом, який невідомий заздалегідь. Хоча постачальник повинен повідомляти на сайті компанії споживачам про зміни у тарифі за тиждень до наступного звітного періоду (насправді давно не повідомляється). Гроші з нього знімуть лише за 25 днів поточного місяця. Хоча якщо не буде грошей на авансі, його замучать дзвінками по декілька раз на день, з наполегливим проханням «допомогти нашій армії та заплатити аванс». Акт виконаних робіт, якщо навіть придбати всі необхідні електронні підписи, підписувати немає сенсу. Гроші знято з авансу. Скаржитися нікому, та й марно. А ще й з розрахунками дурять, але це окрема історія. Може, до суду? Ха-ха-ха! Жодне планування бізнесу неможливе. Тому багато малих підприємців згортають свою діяльність. Тих самих підприємців, кожен з яких дає зайнятість та дохід хоча б декільком громадянам. І це не рахуючи податків і платежів до бюджету.

Отаке анатомічне дослідження мені довелося зробити. Підозрюю, що на цьому прикладі можна побачити до чого готують населення і до якої схеми нас ведуть. Пригнічує. Коли вже наситяться? Чи хтось зупинить?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.