Як був провалений план закупок вугілля на зиму

06 листопада 2023, 17:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
52
 Як був провалений план закупок вугілля на зиму

Україні не вдалося накопичити достатньо вугілля на зиму. Ба більше, його ще й незаконно вивозять за кордон.

Останні теплі дні добігають кінця, холоди вже на порозі. Тож саме час подивитися, як влада, а саме міністр енергетики Герман Галущенко та його заступник Олександр Хейло підготували вітчізняну енергетику до складних реалій другої воєнної зими. А справи тут невтішні – експерти прогнозують, що дефіцит вугілля на зиму складе мінімум 1,5 млн. тонн. 

Звідки ж взявся цей дефіцит? По перше, через постійне падіння видобутку вугілля з державних шахт. 

А по-друге, через те, що за каденції Галущенка, вугілля продавали за кордон, та ще й за заниженими цінами. Окрім схем, про які неодноразово писав журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, мені стало відомо про ще одну. 

Так, джерело в Державному бюро розслідувань повідомило, що зараз цим відомством серйозно розслідуються схеми із реалізацію за кордон вугілля з державних шахт. Зокрема, ДБР розпочало розслідування за фактом скоєння злочину посадовими особами Міненерго, ДП «Укрвугілля», державним підприємством «Львіввугілля» та його відокремленим підрозділом «Вуглезбут». Які, всупереч забороні на експорт вугілля (наказ Міненерго від 10.05.2022 «Про деякі питання експорту»), потай вивозили його за кордон. Та при цьому ще продавали за заниженими цінами.

Як з’ясували у ДБР, ДП «Укрвугілля» ще у травні 2022 року купило у «Львіввугілля» та «Вуглезбуту» 3147 тонн вугілля на суму майже 13,5 млн грн. Далі це вугілля було продано через чеську компанію КТК International s.r.o. до Польщі за... 11,3 млн грн (367,2 тис. євро). 

Тобто різниця між вартістю вугілля, яке було закуплено у «Львіввугілля» і «Вуглезбуту» та отриманим прибутком за експорт становить мінус 2,087 млн грн.

У контрактах ДП «Укрвугілля» та КТК International s.r.o. ціна продажу однієї тони вугілля складала від 3221 до 4164 грн. При тому, що в цей же час на ПРОЗОРРО та інших відкритих майданчиках ціна продажу аналогічних марок вугілля українським приватним фірмам була принаймні вдвічі дорожче. 

«Що це за продажі, за яких закупівля коштує дорожче, ніж реалізація? Це не що інше, ніж старі трюки від вугільних схемників» - прокоментував у неофіційній розмові ці дані представник ДБР. 

Він додав, що при цьому ДП «Львіввугілля» «забуло» виписати податкові накладні на додану вартість (ПДВ). І в результаті ДП «Укрвугілля» не отримало його відшкодування.

Найцікавіше ж, за його словами є те, що цієї зими на піку складнощів у вітчизняній енергетиці чиновники планують імпортувати в Україну… це ж вугілля з Польщі. Для того, щоб перекрити дефіцит на складах та більш-менш пройти опалювальний період.

І це лише один факт махінацій вітчизняних «вугільних королів». При цьому треба дуже-дуже постаратися, щоб повірити, що міністр енергетики Галущенко нічого не знає про продовження функціонування схем з державним вугіллям. Адже його заступник Олександр Хейло прийшов до відомства саме з посади директора ДП «Укрвугілля». 

Мій співрозмовник із ДБР не зміг надати відповідь на питання про те, чи  вийдуть цього разу «сухими із води» Галущенко та його заступник Хейло. Це питання, за його словами, поки що залишається відкритим, адже розслідування триває.

І якщо ці звинувачення виправдаються, то Галущенко та Хейло мають відповісти згідно закону.  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.