У польському місті Вроцлав буде збудовано новий завод «Гідросила»

01 червня 2023, 12:35
Власник сторінки
0
116
У польському місті Вроцлав буде збудовано новий завод «Гідросила»
Голова наглядової ради групи “Гідросила” - Павло Штутман

Про те, як наше машинобудування прокладає шлях на європейські ринки, і чому найбільший вітчизняний виробник гідравліки інвестує в Євросоюзі, а не на батьківщині бренду, розповів Павло Штутман

 У польському Вроцлаві буде завод української компанії – під нього вже купили землю та приміщення. Про те, як наше машинобудування прокладає шлях на європейські ринки, і чому найбільший вітчизняний виробник гідравліки інвестує в Євросоюзі, а не на батьківщині бренду, розповів Павло Штутман, голова наглядової ради групи “Гідросила”.

Український виробник комплектуючих для тракторів та комбайнів, будівельно-дорожніх, комунальних машин постачає до Європи досить давно. З 2017-го у тому-таки Вроцлаві працює торгова компанія Hydrosila EU.

- Ми говоримо про величезний ринок, сьогодні це 450 мільйонів населення, плюс я не став би позиціонувати ринок Великобританії, як окремий, незважаючи на брексит - це ще близько 69 мільйонів людей. Плюс Туреччина, яка сильно інтегрована в ринок Євросоюзу - ще близько 88 мільйонів, - підраховує Штутман. - Hydrosila EU створювали, щоб бути присутнім і просувати продукцію на цьому ринку, спростити систему її відвантаження. Це дало результат, ми там закріпилися.

  Що тепер

Наступний крок – створення виробництва. За словами інвестора, це буде підприємство середніх розмірів, яке виробляє гідроциліндри та шестеренні гідронасоси - компоненти, найширше задіяні в гідросистемах більшості видів мобільних машин. Придбано ділянку площею 1,6 га та практично готову виробничу будівлю, не закінчено лише деякі оздоблювальні роботи. Проєкт, взятий за основу сьогодні, передбачає покупку нового виробничого обладнання.

– Мені здається, що ми з поляками близькі за менталітетом, – каже Штутман. - Плюс там створено дуже потужні механізми залучення інвестицій, держава дуже лояльна до інвестора, Польщу можна назвати чемпіоном у цій дисципліні. Індустріальні парки є майже біля кожного міста, і там цей механізм реально працює. Чому саме Вроцлав? Ще на етапі створення логістичного хабу його було обрано через близькість до кордону з Німеччиною, яка є локомотивом європейського машинобудування. А витрати на працю, оренду, будівництво - польські, а не німецькі. Так чинимо не лише ми, багато компаній обирають саме район Вроцлава.

Крім лояльності держави, на території Євросоюзу та Польщі зокрема діє розвинена система B2B-послуг, що полегшують життя та організаційну структуру бізнесів, які там працюють.

– Вам не потрібно утримувати власні склади, значно дешевше та зручніше працювати з аутсорсинговими логістичними компаніями, – пояснює Штутман. - Ти тільки даєш команду – прийняти продукцію, відпустити продукцію. Всі процеси вони беруть на себе, наприкінці періоду виставляють рахунок, і все. Такий підхід поширений, малі та середні компанії, як правило, не тримають у штаті навіть бухгалтерів. Так вигідніше і практичніше...

Чому не тут

За всіх названих плюсів до порівняно недавнього часу компанія не планувала будувати в Європі завод.

Економіка, яка існувала в Україні, нас влаштовувала, в нас навіть були певні переваги щодо витрат порівняно з Євросоюзом, - стверджує Штутман. – Але сьогодні на наших заводах в Україні – надлишок виробничих потужностей. "Гідросила" - трохи менше, "Гідросила АПМ" - трохи більше, але в середньому надлишок становить близько 70%. Тобто діючі виробництва завантажені на третину. Щоб знову інвестувати в Україні, потрібно спочатку зробити все, щоб завантажити існуючі потужності. Сьогодні це неможливо.

Оскільки українські металургійні, металопрокатні підприємства після початку війни зупинилися, і лише зараз деякі з них починають відновлювати виробництво, основні матеріали та комплектуючі компанія закуповує за кордоном – у Євросоюзі, тій-таки Польщі, Туреччині.

Виготовлену з них продукцію ми потім знову веземо за кордон, така схема сама собою формує додаткові витрати, - констатує Штутман. – Крім того, вже більше року нам не відшкодовують ПДВ. Не треба бути нобелівським лауреатом, щоб розуміти, що якщо підприємству, 80% продукції якого йде на експорт, не відшкодовувати ПДВ, рано чи пізно воно просто припинить своє існування. Сьогодні цей момент, на жаль - поза увагою влади. Наприклад, у Польщі ми навіть під час імпорту не платимо сьогодні ПДВ, бо ми порядні платники податків. Держава каже: "Не треба платити за розмитнення, потім порахуєте, і наприкінці періоду все заплатите". Ми там жодного разу не зіткнулися з проявами будь-якої корупції, упередженості. Це моменти, які я, як інвестор, мої колеги, партнери мають враховувати, оцінюючи перспективи. Для того, щоб тут протриматись якнайдовше, треба десь заробити гроші, створити "подушку", необхідну доки ситуація з відшкодуванням ПДВ знову не повернеться до встановленого законодавством порядку.

Інший важливий чинник – персонал. Тільки на одному з українських заводів групи з 830 осіб колективу сьогодні мобілізовано 180, наголошує голова наглядової ради.

Зрозуміло, що це неминуче – йде війна. Але є таке поняття, як бронь на фахівців, коли не можна призвати до війська головного технолога чи головного конструктора. Ще кілька місяців тому так і було, сьогодні це не працює. А без фахівців ризики зупинення високотехнологічного виробництва у довгостроковій перспективі близькі до 100%, - підсумовує Штутман.

Що далі 

До факторів, які підштовхують українського інвестора вкладати гроші за межами країни, можна додати й вартість нерухомості. Так, на думку нашого співрозмовника, власність, аналогічна придбаній у Європі, десь на Київщині коштувала б дорожче в рази. Терміни виходу на прибутковість польського проєкту “Гідросили” він за досвідом оцінює приблизно в чотири роки.

Протягом цього часу ми туди вкладатимемо. Якщо проєкт стане для нас пріоритетним, можливо, ми зможемо вийти на прибутковість швидше, наприклад, через два роки – такі кейси були, – каже Штутман.

Він також упевнений, що високою є ймовірність того, що на підприємстві працюватимуть українці, зокрема ті, хто в Польщі сьогодні перебуває вимушено.

– Керівники, ключові фахівці на такі виробництва зазвичай приїжджають із материнської компанії. Їм пропонуються певні умови, пов'язані з переїздом – житло, те, що стосується утримання сімей, це стандартна практика, – пояснює Штутман. - Подальший найм працівників – уже питання цього менеджменту. Звичайно, ми із задоволенням прийматимемо на роботу українців відповідної кваліфікації – це логічно, якщо наші громадяни, які перебувають там, працюватимуть на українських підприємствах. Думаю, для них це буде досить комфортним, їх розумітимуть краще, вони розумітимуть краще...

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: економіка,промисловість,бізнес
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.