Скасування "зеленого" тарифу стало б економічною ядерною бомбою для України

05 вересня 2022, 17:47
Власник сторінки
Екс-директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства
1
5663
Янез Копач, екс-директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства

Одностороннє скасування українським урядом “зеленого” тарифу порушить зобов’язання перед інвесторами та стане “економічною ядерною бомбою” для України.

Голова НКРЕКП пан Ущаповський нещодавно почав говорити про ініціативу скасування зеленого тарифу на час воєнного стану через брак коштів. Як вже говорилося, коштів вистачає, але є інші інтереси у їх використанні. Скасування зеленого тарифу було б так званою економічною ядерною бомбою.

Укренерго перестало платити Гарантованому покупцеві за виробників ВДЕ всупереч зобов'язанням та наявності достатніх коштів від тарифу на передачу, кредитів ЄБРР та ЄІБ та прибуткового експорту електроенергії, який ЄС дозволив як допомогу в ситуації з ліквідністю в електроенергетичному секторі України.

Ринкова вартість одного МВт-год від українських виробників ВДЕ за умови експорту до ЄС у чотири рази перевищує вартість зеленого тарифу.

Причиною відсутності платежів з боку Укренерго, вочевидь, є прагнення економити кошти на фінансування неефективних державних електростанцій для закупівлі вугілля. Далі Укренерго купує послуги із зменшення навантаження ВДЕ з підтримкою, але не оплачує їх.

У минулому в Україні спостерігалися хронічні проблеми з верховенством права. Війна неодмінно закінчиться, але проблема верховенства права залишиться, а толерантність значно зменшиться. Післявоєнна відбудова базуватиметься насамперед на приватних інвестиціях. Усі західні союзники мають проблеми зі зростанням державного боргу, підвищенням цін на енергоносії та майбутньою рецесією, то ж, з огляду на це, навряд чи буде велике бажання виділяти значні державні кошти на відновлення України.

Як повідомлялося, 2 вересня Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на міжнародному економічному форумі Амброзетті в Італії, заявив, що Україна може стати “зеленим енергохабом” для Європи та нарощувати експорт електроенергії до ЄС, щоб замінити “брудні” російські енергоресурси. Україна має величезний природний потенціал для розвитку можливостей у зеленій енергетиці та у виробництві зеленого водню.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.