Будь-яка продукція їз деревини.

26 серпня 2021, 12:36
Власник сторінки
Юрист
0
25
Будь-яка продукція їз деревини.
Унікальна сировина із дерева

Деревина - це не тільки будівельні матеріали, а унікальна сировина, що має широке коло використання.

Не секрет, що Україна є одним з основних постачальників і заготівельників деревини і лісоматеріалів. У процесі заготовки залишається величезна кількість відходів - тріска, тирса. В більшості випадків ці відходи утилізуються або використовуються для виготовлення тирсоплити для меблів. Але існують і інші способи «правильної» переробки даної сировини.

Ще на початку 20 століття відходи деревного виробництва подрібнювалися і знаходили своє застосування в абсолютно різних промислових напрямках. У період процесу переходу на більш «продвинуті» технології, найпростіші технології переробок перестали широко використовувати. Але, як то кажуть, все нове - це добре забуте старе.

Отже, розглянемо, що ж із себе представляє продукт, вироблений з тирси і щепи.

Основним одержуваним продуктом буде деревне борошно. Дане борошно являє собою дрібнодисперсну суміш з мікрочастинами невеликих розмірів з максимальною величиною 1,2 мм. Різноманітність форм і щільності частинок виходить з огляду на використання деревини різноманітних порід дерев і особливістю технології отримання борошна. Основним елементом, який використовують для подрібнення, є млини. Вони впливають на деревні відходи в різний спосіб: вдаряють об деталі внутрішньої конструкції, розчавлюють, вдаряють частинки одна об одну, подрібнюють, зміщують напрямок удару частинок. В результаті шматки дерева перетворюються в дрібні частки. Колір отриманого борошна залежить від фракції перемелення і від виду застосовуваної деревини.

Залежно від призначення застосування готового сировини, а також показників якості деревне борошно виготовляється 9 марок: 120, 140, 160, 180, 200, 250, Т, 560 і 1250.

Деревне борошно марок 200, 250, 560, 1250 переробляється з деревини хвойних, листяних порід дерев і їх сумішей.

120, 140, 160, 180, марка Т виготовляється тільки з деревини хвойних порід; марок 140 і 180 (для промислових вибухових речовин, різних полімерних композиційних і будівельних матеріалів, лакофарбовому виробництві).

Застосування деревної муки дуже різноманітне:

марки 160 і 120 використовують при виробництві фенопластів світлих тонів;

140 і 180 марки при виробництві фенопластів, композиційних полімерних і будівельних матеріалів, виробництві вибухових речовин;

марка Т застосовується для виробництва пігментного двоокису титану. Що в свою чергу застосовується для забарвлення лакофарбової продукції, в харчовій промисловості (барвник Е171);

марка 200 використовується у виробництві алкідного лінолеуму, різних будівельних матеріалів, крохмалопаточне виробництво в харчовій промисловості;

250 марка застосовується у виробництві вибухових речовин;

марки 560 і 1250 використовують у виготовленні фільтруючих елементів і каталізаторів.

Згідно з нормами виробничих параметрів, вологість деревної муки не повинна перевищувати 8 відсотків. Також регулюється рівень домішки олії, золи, металомагнітних частинок і т.д. Дані параметри строго контролюються з огляду на те, що найменші відхилення від норм можуть стати причиною браку в подальшому виробництві.

Останнім часом деревне борошно почала застосовуватися у виробництві зварювальних електродів, цегляної продукції, новітніх гіпсокартонних матеріалів, якісних керамічних виробів, клейкої маси для виготовлення фенопластів, сухих оздоблювальних і конструкційних сумішей для будівництва, синтетичних клейових засобів, покриттів з групи лінолеумів і паркетних плиток, покрівельних покриттів, сполучних паст. Особливі властивості продукції дозволяють використовувати її для розпушення ґрунту, добрива важких  ґрунтів. Борошно з деревини є прекрасним субстратом для розведення грибів, вирощування розсади, унікальним засобом для отримання екстрактів добрив.

 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: дерево,промисловість,технології,їжа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.