ПОДОРОЖЧАННЯ ЖИТЛА: ЧОГО ОЧІКУВАТИ, ТЕНДЕНЦІЇ ТА МОЖЛИВОСТІ

08 червня 2021, 15:41
Власник сторінки
Президент некоммерческой Ассоциации предприятий-строителей "Интергал-Буд"
0
35

Мене часто запитують — чи варто зараз вкладатися в нерухомість, як ринок буде розвиватися найближчими роками і як змінюватиметься вартість житла.

Хотів би надати своє розуміння з цього комплексу запитань.

Як бачимо, попри пандемію, ціни на житло продовжують зростати. За даними Держстату, в I кварталі поточного року вартість квартир загалом збільшилась на 11,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Причому житло на первинному ринку у цей період подорожчало на 9,8%. Згідно з даними авторитетного міжнародного рейтингу  Global House Price Index, який складає британська The Knight Frank, за підсумками IV кварталу минулого року Україна посіла 20 місце за темпами подорожчання житлової нерухомості у світі з показником 6,7%. У III кварталі наша країна була на 6 місті з 10,3%.

Щодо Києва, він, нагадаю, після II кварталу минулого року взагалі піднявся до 11 місця у світі за темпами зростання цін на житло з показником 11,2% у рейтингу міст Global Residential Cities Index від тієї ж The Knight Frank. Надалі ріст уповільнився, але і не думає зупинятися. Наразі, за даними порталу Domik.ua, у травні 2021 року середня вартість квадратного метра у Києві становить $1 308, що на 7,3% більше, ніж торік. 

Вартість житла, яке будує «Інтергал-Буд» також поволі зростає. Ми повсякчас підіймаємо для себе планку стандартів. Покупці довіряють нам, адже компанія попри все, виконує свої зобов’язання, будує якісно та вчасно, тож зростає і попит.

Подорожчання житлової нерухомості в Україні — частина світового тренду і зумовлене об’єктивними чинниками: величезними за обсягом вливаннями грошей урядами США та ЄС, підвищенням цін на сировину, зокрема, метал й нафту, інфляційними процесами. Україна не може залишатися осторонь цих тенденцій. Гадаю, що кожен українець сьогодні відчуває, що наразі дорожчає все — від палива до харчових продуктів. На будівельному ринку також зростає вартість будматеріалів, послуг, підвищуються зарплати.  

Проте люди намагаються вкладати кошти у житло, попри зростання ціни. Оскільки розуміють, що спаду очікувати не доводиться. Останній рік ще раз продемонстрував, що нерухомість — це острівець стабільності у бурхливому й непрогнозованому інвестиційному океані. Кількість населення невпинно зростає, навіть у розвинених країнах, людям завжди потрібне нове житло. Тому нерухомість — актив, який швидше чи повільніше, але за підсумком завжди зростає. Причому цей ріст гарантовано більший, ніж ставка депозитів у банках, навіть українських, не кажучи вже про іноземні. І куди надійніший, ніж новітні об’єкти інвестування на кшталт криптовалют, які сьогодні можуть зрости на 20%, а завтра – впасти на 30%. 

В Україні й зокрема в Києві багато людей керуються тими ж міркуваннями. Як зберегти гроші, які знецінюються? Набір інвестиційних можливостей в нашій країні обмежений і ризикований. Банківські депозити — також ризиковано, а дохідність невисока. Надійні банки сьогодні навіть в Україні пропонують дохідність за валютними депозитами не вище за 1,5% річних. А подекуди навіть дають від’ємну дохідність, як в Ізраїлі! 

Нерухомість від надійного забудовника на початкових стадіях будівництва — найбільш реалістичний варіант. Ми зіткнулися з ситуацією, коли клієнти викупають у нас квартири ще на стадії котловану, а потім через рік-два продають їх через наш відділ продажів вже іншим нашим клієнтам з маржею, яка може доходити до 30-40% в валютному еквіваленті. Тому дуже популярні такі інструменти як розстрочка або ж кредитування наших банків-партнерів.  Гра варта свічок.

Тож мушу констатувати, що в Києві зростання цін на житло буде тривати. Окрім причин, які я вже перерахував, велику роль у цьому процесі відіграватиме фактор столиці. Через високу конкуренцію витрати будівельних компаній, не лише на будівництво і маркетинг, а й на розвиток і реконструкцію прилеглої до їхніх об’єктів інфраструктури, зростають. І будуть зростати й надалі. Розробка ділянок, підключення до інженерних мереж, юридичний супровід — все це постійно дорожчає. Натомість кількість вільної для забудови території скорочується.

Рано чи пізно ми прийдемо до проєктів реновації старого житла. А це — дуже недешева історія: отримання згоди мешканців, створення маневрового житлового фонду для відселення мешканців, знесення старого житла, будівництво нового з розрахунком покращення житлових умов для «старих» мешканців. 

Тому реальність така, що дешевим житло в Києві не буде. Не радив би тішити себе марними сподіваннями. Покупець змінився, і за нове житло економкласу, принаймні, у Києві, він уже не готовий платити. Люди хочуть комфорту у квартирі, у під’їзді, просторої, гарної та безпечної території, гарних дитячих майданчиків та розвинену інфраструктуру в самому комплексі. Ми як девелопери це відчуваємо щодня і маємо відповідати клієнтським очікуванням. Тож якщо житлове питання стоїть гостро, а саме зараз коштів поки не вистачає, рекомендував би розглядати варіанти у містах-супутниках, які в майбутньому стануть частиною столиці. Також у забудовників є доволі цікаві спільні кредитні програми з банками та розтермінування. Якщо ж можливість інвестування є – то радив би не зволікати, з кожним місяцем вартість квадратного метра буде лише збільшуватися.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.