Криза – це можливості: як ЄБРР допомагає малому та середньому бізнесу в Україні

23 квітня 2021, 19:29
Власник сторінки
0
263

Департамент розвитку малого та середнього бізнесу ЄБРР підвів підсумки 2020 року.

Головними стратегічними напрямами у найближчі роки департаменту підтримки та розвитку МСБ ЄБРР будуть: цифрова трансформація,  використання зелених технологій та гендерна рівність. Такий вибір обумовлений тим, що саме ці складові є важливим економічним компонентом розвитку країни.

«Часом бізнес потребує не стільки фінансової підтримки, скільки консультаційної. Знання, як презентувати себе, як вести міжнародні перемовини, як вдало здійснювати цифрову трансформацію, організувати ефективний онлайн-маркетинг, вартують набагато більшого на перспективу, ніж певне фінансування у визначений час», - наголосила Катерина Рігг під час проведеного медіа-брифінгу за підсумками 2020 року.
За останній рік змінився консультаційний портфель. Якщо до 2020 року найбільший попит був щодо системи менеджменту якості, то минулого року з величезним відривом лідерами стали консалтингові проєкти у напряму системи інформаційних технологій, наступний напрямок –маркетинг. Це пояснюється переходом бізнесів в онлайн та потребою в цифровій трансформації. 
Починаючи із 2010 доку і дотепер ЄБРР за підтримки донорів (ЄС – найбільший донор, уряди США та Швеції): 

надав грантову підтримку більше 1100 МСП України; 

сприяв створенню  понад 9500 робочих місць; 

6% підприємств відмітили зростання обороту на понад 86%;  

22% підприємств збільшили експорт, у тому числі 7% підприємств, які скористалися послугами консультантів, вийшли на експорт; 

43% підприємств вдруге скористалися консалтинговою допомогою після завершення першого проекту. 

Із метою розвитку експортного напряму, 209 українських представників МСБ взяли участь в 20 торгових заходах, налагодивши контакт з понад 500 представниками компаній з Ізраїлю, Німеччини, Франції, Індії, Грузії, Данії, Швеції, Туреччини та Китаю за допомогою 1 713 B2B зустрічей в онлайн/офлайн форматах. У результаті такої підтримки з боку ЄБРР у рамках ініціативи ЄС EU4Business, протягом останніх років, 27 представників МСБ уклали контракти на загальну вартість понад 1,56 мільйони євро, та ще на понад 1,6 мільйони євро планується у 2021 році. 
Секторальна підтримка з 2016 року стосувалася меблевої, текстильної, креативної, туристичної та аграрної сфер. Серед ключових досягнень, більшість з яких були в рамках ініціативи ЄС EU4Business, наступні: 

Аграрна сфера: завдяки професійним тренінговим програмам, понад 765 професіоналів покращили власні навички та знання; 1400 взяли участь у 21 активності з покращення експорту; розроблено англомовну версію експортного порталу: https://ukrainefood.org, надано підтримку розвитку кооперативу та інше. 

Меблева сфера: розроблена дорожня карта, українські виробники підписали угоди на понад 1,3 мільйони євро з ізраїльськими партнерами, а загальний план співпраці з Ізраїлем, Казахстаном, Німеччиною та Іспанією сягнув 12,8 мільйонів євро. Загалом більше 4,000 компаній з 27 країн взяли участь у секторальних ініціативах, проведено більше 840 B2B зустрічей та інше. 

Текстильна сфера: розроблена дорожня карта, розроблено онлайн B2B каталог постачальників та виробників Utex.com.ua, 24 компанії взяли участь у міжнародних виставках та торгових місіях, 18 компаній у національних виставках, проведено 16 семінарів та 18 мініпроєктів для розвитку кластерів та інше. 

Туристична сфера: у співпраці з партнерами розроблена дорожня карта розвитку українського туризму та туристичної галузі з детальним планом на 3 роки та оновлена на початку 2020 року з урахування впливу пандемії та інше. 

Креативна сфера: серія онлайн-заходів у партнерстві з Creascope дозволила охопити 212 представників МСБ та інше. 

Грантову підтримку малому та середньому бізнесу в Україні ЄБРР надає з 2010 року. У рамках цієї підтримки Банк допомагає малим і середнім підприємствам (МСБ) залучати висококваліфікованих місцевих консультантів та міжнародних експертів-практиків, здатних якісно трансформувати їхній бізнес, та надає гранти для часткової компенсації вартості консалтингового проєкту. Фінансування забезпечують донори: Європейський Союз, уряд США у рамках Фонду сприяння малому бізнесу ЄБРР (США, Італія, Японія, Корея, Люксембург, Швеція, Швейцарія, ТайваньБізнес – Фонд Технічного Співробітництва ЄБРР та Норвегія) та уряд Швеції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.