Які професії будуть популярні в Україні через 10 років?

26 лютого 2021, 11:40
Власник сторінки
Заступниця Голови Національного агентства кваліфікацій
0
371
Які професії будуть популярні в Україні через 10 років?

Штучний інтелект, хмарні обчислення, Big Data, роботизація, віртуальна та доповнена реальність – визначатимуть вимоги до навичок, кваліфікацій і професій майбутнього.

Світ змінюється, і кожен новий день приносить не тільки нові виклики, але й нові перспективи для людства.

Згідно з прогнозами Всесвітнього економічного форуму, наступне десятиліття пройде під знаком змін, викликаних Четвертою промисловою революцією: роботизація та автоматизація процесів виробництва та послуг спричинять те, що в перспективі до 2030 року більш аніж мільярд людей матимуть потребу в перекваліфікації. Звісно, ці прогнози приблизні – ще декілька років тому цифри в подібних прогнозуваннях були значно нижчими, але свої корективи вносить прискорення розвитку технологій, а також новітні, раніше відсутні виклики часу, зокрема такі як всесвітня пандемія, що змушує до трансформації потреб ринку праці.

Ще 2015 року на Саміті Організації Об’єднаних Націй зі сталого розвитку було проголошено резолюцію Генасамблеї ООН під назвою «Перетворення нашого світу: Порядок денний у сфері сталого розвитку на період до 2030 року». Цією резолюцією окреслено 17 цілей сталого розвитку, спрямованих на подолання бідності. Зокрема, закцентовано на потребах у якісній освіті, гідній праці та економічному зростанні. 

В Україні наприкінці 2020 року Президентом і Урядом презентовано результати аудиту економіки держави за майже три десятиліття, а також вектори розвитку економіки країни на найближчу перспективу. Продовжується робота над  Національною економічною стратегією-2030, яка окреслює стратегічні цілі й головні вектори розвитку вітчизняної економіки. Розробка Національної економічної стратегії ведеться представниками Уряду та профільних асоціацій, експертами й роботодавцями. 

Проаналізувавши ці програмні документи та інші авторитетні світові й вітчизняні джерела, фахівці Національного агентства кваліфікацій сконцентрувалися на дослідженні перспектив  основних векторів економіки, які найбільше сприятимуть розвитку людського капіталу, і спробували спрогнозувати, які навички, кваліфікації та професії можуть бути затребувані в найближчі десять років.

Більшість світових аналітиків сходяться в тому, що зовсім скоро практично не буде сфер, де не були б задіяні сучасні технології. Вже нині тенденції ринку праці демонструють поступову мінімізацію використання фізичної праці, автоматизацію та роботизацію процесів. Ці тенденції зберігатимуться і в перспективі. Штучний інтелект, хмарні обчислення, Big Data, діджиталізація, роботизація, автоматизація, віртуальна та доповнена реальність – ці та інші тренди в багатьох галузях визначатимуть вимоги до навичок, кваліфікацій і професій майбутнього. Проте навіть для розробки штучного інтелекту необхідна людина – фахівці майбутнього втілюватимуть у реальне життя те, що ще зовсім недавно сприймалося як сюжети футуристичних фільмів…

Стрімкий розвиток біотехнологій та ІТ-технологій, на думку аналітиків, спричинить появу нових професій, яким буде притаманне гармонійне поєднання технологічної та наукової складової. Цей симбіоз допомагатиме  в розвитку таких професій і кваліфікацій найближчого десятиліття, як аналітик Big Data, фахівець із кібербезпеки, розробник смарт-пристроїв, аналітик квантового машинного навчання, інженер-генетик, онлайн-терапевт, урбаніст-еколог тощо. 

Поряд з із цим, нових рис і ще більшої затребуваності на ринку праці в найближчі 10 років набуде й низка вже наявних професій. 

Розробники програмного забезпечення будуть ще довго запитуваними професіоналами на ринку праці. Особливо ті з них, хто створює нові системи для автоматизації процесів. Без розробників сьогодні ця технологічна ера не була б на піку розвитку.

Розробники інтернетконтенту теж залишатимуться популярними в найближчі роки. Це люди, які наповнюють змістом Інтернет, є майстрами соціальних мереж. Причини їхньої популярності прості: попри тенденції до роботизації люди, як і раніше, прагнутимуть спілкування з іншими людьми.

Онлайн-учитель повинен мати цілу низку нових навичок, яких не мали раніше вчителі, бо не стикалися з масовим запровадженням дистанційного навчання.

3D-архітектор та інженер в архітектурі й урбаністиці проєктуватимуть і будуватимуть споруди за допомогою 3D-технологій.

Менеджер (управитель) з інновацій буде відповідальним за переосмислення стратегій компанії, запровадження інновацій з метою вдосконалення бізнес-моделі. Оскільки в будь-якій галузі сучасної економіки присутня жорстка конкуренція, а кожен учасник ринку намагатиметься максимально швидко реагувати на виклики часу, роль менеджера з інновацій полягає в продукуванні нових ідей, які даватимуть змогу його компанії вирізнятися на ринку, бути на крок попереду від конкурентів. 

Із переліком 30 професій, кваліфікацій і навичок майбутнього, які будуть затребувані ринком праці через 10 років, можна ознайомитися, переглянувши аналітичну довідку Національного агентства кваліфікацій «Людський капітал-2030. Глобальні навички майбутнього» та зазначені у ньому додаткові джерела інформації ((https://drive.google.com/file/d/1XHZeW0b4NwPFgI1Wa7XOeCT1Ml6mqD6c/view?fbclid=IwAR2egRIuFS_iAPVNJjEtAwzmqGV_12NoI_U4S96Q5vv8gmHG6RrsV5FN8-4).

Чи є цей перелік найбільш актуальних професій і кваліфікацій найближчого майбутнього вичерпним? Звичайно, ні. Прогнозуючи потребу майбутніх професій, кваліфікацій і навичок, варто враховувати безліч чинників, хоч деякі з них передбачити неможливо. До таких факторів належать зовнішньополітичні відносини, воєнні дії, глобальні катастрофи, пандемії…

У світлі вищесказаного, однією з головних професійних навичок майбутнього вважатиметься вміння працювати в умовах максимальної невизначеності та швидкої зміни умов завдання – здатність приймати швидкі рішення, реагувати на зміну умов праці, виділяти ресурси й управляти своїм часом.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.