ТОП-5 українських та світових трендів: якою буде нерухомість в 2021

30 січня 2021, 08:51
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
437

Минулий рік змінив ставлення жителів міст до простору навколо: все більше офісів перетворюється на коворкінги з вільним графіком, натомість квартири стають справжніми хабами.

У 2020 році ринок нерухомості зазнав серйозного впливу. Нові умови роботи та відпочинку радикально змінюють вимоги покупців та орендарів до житла, офісних і торгових площ.

Перший яскравий тренд, який впроваджують флагманські світові девелопери у своїх нових проектах – це створення так званого біофільного середовища у багатоповерхівках та хмарочосах.

Наприклад, новий проект 20-ти поверхового житлового будинку у Сінгапурі від студії Heatherwick Studio передбачає наявність на кожному поверсі величезних терас, засаджених кущами та справжніми деревами.

Ще один цікавий проект – новий "постпандемічний" хмарочос у центрі Сієтлу. Його проектувальники пішли навіть далі за колег з Сінгапуру: на додачу до зелених зон на кожному поверсі навіть стіни 400-метрового будинку мають бути виконані з дерев’яних панелей.

Популярність "зелених" рішень легко пояснити. Коли світ вже вдруге за рік виявися замкнутим у власних домівках, великою перевагою стає можливість доторкнутися до живої природи, не виходячи за межі будинку.

Ще одна новація, яка поступово впроваджується у все більшій кількості нових будинків – вуглецево-нейтральна архітектура.

За задумом, вуглецево-нейтральні будівлі мають використовувати для життя тільки самотужки вироблену енергію.

Це досягається завдяки активному використанню сонячних панелей, а також максимальній оптимізації систем опалення та кондиціонування.

Звісно, поки що такі проекти здебільшого реалізуються у теплих місцях із дуже м’яким кліматом.

Проте цілком ймовірно, що через 25-30 років, вже більшість нових будинків будуть обходитись зовсім без зовнішніх джерел енергії.

Також у нових проектах девелопери роблять акцент на ефективних системах кондиціонування. У громадських місцях, як-то офіси чи торгові центри, ефективне очищення повітря є передумовою зниження ризиків поширення вірусів.

Що стосується житлових об’єктів, оскільки люди все більше часу проводять у власних квартирах, – це також потенційно підвищує вимоги до якості повітря всередині осель.

В Україні такий тренд застосовується більше у дорогих об’єктах, де мешканці роблять різноманітні системи примусової вентиляції, припливно-витяжне кондиціонування, встановлюють кліматичні системи.

Ще один тренд, який сформувався на українському ринку житлової нерухомості – популярність квартир з терасами.

До недавнього часу більшість людей, які здійснювали ремонти у своїх оселях, часто повністю відмовлялись від балконів чи лоджій, натомість збільшуючи корисну площу кімнат.

Відкриті тераси стали принадою об’єктів бізнес-класу та елітного житла, натомість переважна більшість покупців у нижчих класах відмовлялись від варіантів осель з відкритими площами.

Забудовники навіть почали зводити будинки одразу із заскленими балконами. Попри деякі естетичні недоліки, якщо порівнювати з будинком із відкритими балконами, то все ж 100% однаково збудованих забудовником балконів мають кращий вигляд, аніж 95% самостійно засклених мешканцями.

Проте після першого локдауну, на етапі відновлення продажів спостерігався зовсім інший тренд – багато потенційних покупців квартир навіть у житлі "комфорт" класу, які обирають їх для власного проживання, почали запитувати про опції осель з відкритими терасами.

Одним із пояснень, чому це відбувається, може бути зміна відношення до "третього місця". За відомою концепцією, "першим місцем" є оселя, "друге місце" - це робота людини, а "третім місцем" виступають різноманітні громадські локації – парки, кафе, бібліотеки тощо.

Проте у період пандемії все більше осіб намагаються якнайменше часу проводити серед незнайомих людей. І незважаючи на необхідність постійно або час від часу з’являтися в офісі люди все ж почали рідше відвідувати "треті місця".

Потреба ж у локації для відпочинку нікуди не зникла, просто її замість кафе чи кінотеатру перебрала власна оселя. До того ж один із найкращих варіантів, як можна провести час вдома увечері, – це родинна вечеря та посиденьки на терасі за книгою, розмовою або іншими приємними справами.

Більшість сучасних трендів нерухомості з’явились навіть раніше 2020 року, проте саме ситуація пандемії та пов’язані із нею обмеження підсилили актуальні аспекти.

Зелені насадження прямо у будинках, соціальне дистанціювання, великі тераси, соціальне дистанціювання та просунуті системи очищення повітря – ці тренди активізувались у 2020 році і безумовно серйозно вплинуть на більшість постковідних об’єктів нерухомості в Україні та світі уже починаючи з 2021 року.Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: нерухомість
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.