Світовий ринок нерухомості відновлюється: план азійського драйвера для України

28 листопада 2020, 23:28
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
324

У третьому кварталі 2020 року світові інвестиції у нерухомість почали відновлюватись. Які тренди формують глобальний ринок та чого очікувати будівельникам та інвесторам в Україні.

У третьому кварталі 2020 року загальний обсяг глобальних інвестицій у нерухомість у цілому в світі склав 149 мільярдів доларів.

Це на 44% менше результатів аналогічного періоду минулого року. Однак набагато краще від показників другого кварталу.

Лідерами зростання стали Азія та Близький Схід, які показали збільшення обсягів вкладень у нерухомість у третьому кварталі на понад 30% у порівнянні із попереднім кварталом.

Цікаво, що карантин поки що не вплинув на тренди популярності нерухомості в цілому у світі за видами. Наприклад, 33% інвестицій прийшлось на офіси (проти 35% у 2019 році), 24% на житло (22% у 2019), 19% і 12% відповідно на торгову та готельну нерухомість (17% та 13% у 2019 році).

Аналогічні тренди тривають вже понад 10 років. Одне із пояснень, чому карантин не переломив або не підсилив якісь з існуючих тенденцій – це довготривалий характер процесу будівництва.

Спорудження офісних центрів або житлових будинків займає щонайменше рік-два після затвердження проекту. Тому, якщо поточна ситуація й змінить розподіл інвестицій між видами нерухомості – це відбудеться дещо пізніше, у 2021-2022 роках.

Після короткострокового зменшення вартості майже в усіх великих містах світу оренда почала повертатися до докризових цін.

Активність покупців спричинила зростання вартості квартир, які у більшості мегаполісів вже коштують дорожче, ніж до коронавірусу.

Таким чином, експерти передбачають подальше збільшення частки житлового сегмента, адже він добре зарекомендував себе в якості інвестиційного активу, у тому числі під час кризи.

Аналогічна ситуація спостерігається і в Україні, де ціни на нерухомість спочатку трохи знизились: при зменшенні курсу гривні майже до 28.3 гривень за долар більшість забудовників до початку літа не підіймали ціни у національній валюті.

Зараз забудовники активно підвищують ціни – вартість житла зростає як у гривневому, так і в доларовому еквіваленті. У свою чергу, девелопери не дуже активно розпочинають нові проекти, тому пропозиції на ринку органічно зменшуються.

Люди готові купувати і купують житло дорожче, адже для них це все одно більш вигідно та надійно у порівнянні з депозитами, тобто чи не єдиним альтернативним інструментом для збереження коштів.

Неоднозначною є ситуація в офісному сегменті у багатьох країнах. В Азійсько-Тихоокеанському регіоні обсяги інвестицій в цьому секторі скоротились всього на 5%, тоді як в Європі та США падіння склало 52% та 55% відповідно.

Однак давати однозначні прогнози можна буде лише після завершення четвертого кварталу. Саме у цей час компанії починають перемовини щодо продовження оренди офісів, середній термін якої складає від 2 до 3 років.

Отже, зараз понад 40% фірм розпочнуть переговори щодо умов продовження угод, а хтось може прийняти рішення взагалі перестати винаймати площі.

Можливо, інвестори в європейську та американську нерухомість чекають саме цього моменту, щоб вже за результатами ринку оренди кінця 2020 року приймати рішення щодо інвестицій.

Карантин лише підсилив уже наявні тренди на ринку торгової нерухомості. З початку 2010-х років рітейлери активно оптимізують власні мережі шляхом закриття неефективних локацій, що дає можливість конкурувати з онлайн-сектором.

З іншого боку, сьогодні рітейлери мають хороші шанси викупити найкращі локації – цьому сприяє як зменшення попиту на торгову нерухомість, так і наявність дешевих грошей на фінансовому ринку.

При цьому суттєво зростають потреби в якісних складських площах. Це пояснюється зростанням онлайн торгівлі та сервісів доставки товарів.

Серед особливостей – вимоги деяких рітейлерів, щоб логістичні комплекси були вуглецево-нейтральними, тобто, екологічними.

Це поки новинка для України, але з потенційним приходом на ринок нових глобальних гравців може і у нас також стати трендом.

Отже, хоча й світова сфера нерухомості показує падіння обсягів інвестицій, найменше вона постраждала в Азії, а найбільше – в Європі та США.

Серед причин, чому азійський сегмент відносно добре проходить через кризу – там економіка країн розвивається і їм поки що дуже далеко до точки навіть проміжного насичення нерухомістю.

У свою чергу, наприклад, Китай ефективно бореться з епідемією, що сприяє відновленню економічної активності і формує позитивні очікування серед інвесторів.

Україна за ситуацією набагато більше нагадує саме Азію, як у плані розвитку офісного та торгового сегментів, так і за показником забезпеченості житлом населення.

Отже, можна прогнозувати повне відновлення галузі будівництва вже у 2021 році та зростання у 2022, спричинене накладанням реального та відкладеного попиту.

При цьому це стосується всіх видів нерухомості, які в Україні необхідні функціонально, а, на додачу, є ще й найкращими з-поміж доступних інвестиційних активів.Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.