Конкуренція не для всіх: Українські ТЕЦ змушені звертатись до Прем’єр міністра

30 жовтня 2020, 12:44
Власник сторінки
блогер
0
3373

28 жовтня Українська Енергетична Асоціація звернулася до Уряду з проханням звернути увагу на критичну ситуацію, що склалася за останній рік в роботі українських ТЕЦ


Недопрацьована методика формування тарифів: ТЕЦ потерпають та благають на допомогу

Опалювальний сезон тільки розпочався, хоча і не у всіх містах, а Українськи ТЕЦ вже змушені звертатись до Прем’єр-міністра. Причиною тому, стала відмова НКРЕКП визнавати та виправляти недоліки регуляторної бази для Українських теплоелектроцентралей. У зв’язку із невідповідністю методики тарифоутворення ТЕЦ умовам нового ринку електричної енергії, більшість Українських ТЕЦ вимушені продавати електричну енергію нижче собівартості, що призводить до колосальних незапланованих збитків. Відтак вони звертаються по допомогу до Уряду із проханням втрутитись та вплинути на бездіяльність Регулятора.

Раніше профільна Асоціація ініціювала зміни до відповідної методики, однак судячи з усього НКРЕКП не дуже переймається такою «дрібною» галуззю. Витративши чотири місяці на вивчання пропозицій, що складали два аркуша тексту, Комісія врешті запустила процес змін та навіть схвалила Проект рішення. Однак перед самим початком опалювального сезону згадала, що краще зробити «нічого» ніж торкатися такої соціально чутливої теми, і всі пропозиції від Енергетиків було відхилено Національним Регулятором.

Міністерство Енергетики України, Держенергоефективності, Фонд державного майна України, представники галузі наполягали на невідкладності змін, однак єдине, що вирішив Регулятор це відмовитись від будь яких змін в методиці, та залишити все як Є.

А як же воно «Є» і скільки цьому «Є» лишилося?

Більшість ТЕЦ вже давно працюють 6 місяців на рік: молодих кадрів обмаль, на існуючий персонал не вистачає коштів, що призводить до вимушених скорочень; темпи розбудови очисних споруд низькі, обладнання 50-60-их років. Але як не дивно, на цих підприємствах знаходять сили і вони проходять кожен опалювальний сезон, забезпечуючи безперебійне теплопостачання до осель більше 5 мільйонів людей. Однак, на сьогодні склалася критична ситуація, коли вже на початку опалювального сезону, багатьом з них, не вистачає коштів на основне - паливо. А весь борговий тягар зависає здебільшого на НАК «Нафтогаз». Відтак, державна компанія страждає від неіснуючих доходів, а ми з вами ризикуємо проснутися завтра із холодними батареями.

З якими ще жахами Енергетика України може зіштовхнутися від недолугого регулювання НКРЕКП та коли Комісія почне відповідально виконувати свої регуляторні функції залишається питанням, яке бентежить мільйони людей.

Далі буде…
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: енергетика,ТЭЦ,электричество
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.