Перший офіс з коронавірусним захистом в США. Коли такий з’явиться в Україні?

15 серпня 2020, 14:35
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
121

Один орендатор на поверх, теплові камери, ліфти без кнопок, декілька кухонь та великі тераси. Які з рішень є маркетингом, а що скоро можна буде зустріти навіть в українських бізнес-центрах?

В Америці у місті Чикаго збудували перший офісний центр, який позиціонують пристосованим до "нової антикоронавірусної реальності". Один орендатор на поверх, теплові камери, ліфти без кнопок, декілька кухонь та великі тераси. Які з рішень є маркетингом, а що скоро можна буде зустріти навіть в українських бізнес-центрах?

Офісна будівля у Чикаго площею майже 8,5 тисяч квадратних метрів позиціонується першим бізнес-центром, в якому принципи соціального дистанціювання та безпеки працівників були включені ще на етапі проектування та будівництва.

Разом з тим, слід зазначити, що проектування та спорудження офісу розпочались ще до епідемії. Тому деякі з рішень, які зараз презентують під виглядом антикоронавірусних, були заплановані раніше, ніж світ дізнався про епідемію.

Орендарям та працівникам офісів варто заздалегідь розібратись, що може бути дійсно корисним, а які нововведення – це суто маркетинг від власників комерційних площ.

Наприклад, одна з переваг першого антивірусного офісу в Чикаго – це можливість розміщувати лише одного орендаря на поверх.

Власники наголошують, що працівники та гості різних компаній не будуть користуватись спільними вбиральнями або іншими загальними приміщеннями. У той же час, поверхи будівлі є відносно невеликими, тому рішення про одного орендатора на поверх виглядає цілком логічним.

У новому офісі на кожному поверсі будуть тераси, де працівники зможуть спілкуватись один з одним на свіжому повітрі або працювати. Це дійсно хороший підхід, який треба впроваджувати якнайчастіше. Справа навіть не у вірусі, а просто у комфорті працівників.

Можливість змінити умови та попрацювати зовні приміщення може бути серйозним бонусом щодо створення сприятливих умов до роботи.

Чимало компаній, які в Україні володіють власними офісами, уже давно створюють такі зони. Фірми, які орендують офісні площі, вдаються до практики відкритих терас або дахів набагато рідше.

Україна має тривалу холодну зиму, а також яскраво виражене спекотне літо. Комфортне використання терас можливе або за умов дуже ретельного планування, або обмежений час на рік.

Для більшості орендаторів це неефективне використання ресурсів з огляду на необхідність платити за площу увесь час, а користуватись – максимум півроку.

Серед цікавих принад офісу в Чикаго – безконтактні ліфти та якісні системи очищення повітря. Щодо першого – навіть без коронавірусу, кнопки у ліфтах є розсадником чималої кількості бактерій та шкідливих мікроорганізмів.

Їх щодня торкаються сотні людей. Позбутися необхідності кожному натискати на кнопку доволі просто – це можуть бути картки, де твій поверх одразу запрограмовано.

Перевага якісних систем кондиціонування також очевидна. Окрім очищення, сучасні системи дають змогу налаштовувати сценарії руху потоків повітря.

Завдяки цьому можна створити умови кондиціонування в офісі так, щоб завжди була комфортна робоча атмосфера.

Спірними рішеннями є камери-тепловізори. За словами багатьох експертів, температурний скринінг не дозволяє виявити носія вірусу на стадії, коли він уже є небезпечним для навколишніх, але ще немає симптомів.

Якщо в офісі все ж таки знайдеться людина з високою температурою, яка перед цим тиждень або більше ходила на роботу – навряд це допоможе уникнути зараження інших колег.

Щобільше, камери та автоматичне вимірювання температури можуть створити ілюзію безпеки: якщо поруч всі здорові, тоді можна не мити руки та не носити маски.

Отже, реальні наслідки використання цього інструменту можуть бути негативними.

В цілому, чимало офісів та бізнес-центрів, у тому числі в Україні, дуже зміняться вже найближчим часом.

По-перше, компанії зрозуміли, що принаймні для частини працівників зовсім не обов’язково щодня бути фізично присутніми в офісах.

Вони можуть працювати онлайн, а один-два рази на тиждень приїжджати на важливі зустрічі, підписання документів і тому подібне.

Це означає, що принаймні частина робочих місць просто не потрібна. Інше питання, що робити з вільною площею. Тут думки роботодавців, напевно, розійдуться. Деякі просто зменшать офіси, щоб оптимізувати витрати.

Інші ж зроблять акцент на збільшенні відстані між працівниками, які все-таки приходять на роботу. Також вони можуть зробити більшими кухні та інші приміщення спільного користування, щоб людям було зручно дотримуватись норм соціального дистанціювання.

Також у боротьбі за орендаторів, українські бізнес-центри будуть змушені робити акцент на аналогічних маркетингових аспектах, як їх колеги з Чикаго.

Для компаній, розташування офісу в коронавірусно-захищеній будівлі може стати додатковим аргументом при пошуку нових робітників. Це покаже не лише трендовість фірми, але також рівень її зацікавленості у доброму самопочутті співробітників.

Коронавірус змінив та продовжує впливати на чимало сфер життя. Однією з таких є бізнес-центри, що підлаштовуються під нові реалії. Компанії почнуть робити зі своїх офісів коворкінги, а коворкінги можуть стати популярними у працівників, яким буде все одно незручно працювати з дому.

Попит на площі може зрости через збільшення вимог роботодавців по дистанціюванню між працівниками або зменшитися через перехід в онлайн. Звичайно, найменше постраждають офісні центри, які будуть наслідувати приклад колег із Чикаго і запропонують орендарям додатковий комфорт у вигляді інструментів безпеки для працівників.Источник: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: офис,Коронавирус в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.