Самоізоляція після відпочинку за кордоном. Нормативні аспекти.

12 серпня 2020, 11:25
Власник сторінки
адвокат
0
69
Самоізоляція після відпочинку за кордоном. Нормативні аспекти.

Самоізоляція після відпочинку за кордоном. Нормативні аспекти.

Сьогодні Україна знову встановила антирекорд по новим захворим на  COVID-19. Але поки що це не скасовує подорожі українців. Тим більше, в серпні - звичному місяці для відпусток у такому загалом незвичному 2020 році!

А поглянемо на відпочинок  на чужоземному  березі моря з точки зору трудового права. Працівник бере відпустку і використовує її на власний розсуд, наприклад їде за кордон. Коли повертається, думає, що з моря, а для представників держави - з "червоної зони"!  Що робити працівнику, щоб не бути звільненим за прогул, а на що очікувати роботодавцю?

Червоний - то не любов

Визначити перелік безпечних країн на перед неможливо - постанова Кабінету Міністрів від 22 липня 2020 року № 641 встановлює, що Міністерство охорони здоров'я буде формувати і переглядати перелік країн з широкого поширення COVID-19 кожні сім днів. Тобто на момент купівлі квитків все може бути добре, а змінитися - потім.

Країни МОЗ ділить на дві зони відповідно до кількості активних випадків COVID-19 на 100 тис. населення: «червону» і «зелену».

"Червона зона" - це країна, де є одна з таких ознак:

кількість нових випадків реєстрації  COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів перевищує кількість таких випадків в Україні;
- приріст нових випадків реєстрації  COVID-19 в державі за останні 14 днів у порівнянні з попередніми 14 днями становить понад 30%.

Повернення працівника з країни «червоної зони» означає самоізоляцію протягом 14 днів за допомогою програми «Дій вдома» або проходження ПЛР-тестування в будь-якій лабораторії, яка акредитована Центром громадського здоров'я.

Важливо, у разі негативного тесту самоізоляції припиняється. Тест робиться після перетину державного кордону або не пізніше 48 годин до перетину.

Самоізоляція

Стаття 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» визначає, що самоізоляція - перебування особи, стосовно якої є обґрунтовані підстави щодо ризику інфікування або поширення нею інфекційної хвороби, у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі зобов’язання особи.

Згідно урядової постанови № 641 самоізоляції підлягають:

1) особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженими випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов'язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

2) особи з підозрою на інфікування або з підтвердженими діагнозом COVID-19 в легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації;

3) особи, які перетинають державний кордон і прибули з країни (або громадяни (піддані) держав) з широкого поширення COVID-19 (крім громадян інших держав, які їдуть транзитом, працівників дипломатичних представництв, водіїв і членів екіпажів вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, та ін.).

Отже встановлювати мобільний додаток не обов'язково, але тоді потрібно їхати на обсервацію. Якщо є можливість встановити додаток, то роблять це одночасно з його активацією.

Місцева влада сама визначає, де має проходити обсервація: у лікарні чи іншій установі. А під час самоізоляції людина сама визначає, де планує перебувати протягом 14 днів.

Самоізоляція/обсервація туриста з "червоної зони" припиняється у разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Відпустка чи лікарняний?

Звісно, відповідальний працівник зараз або взагалі не ризикне поїхати за кордон, або запланує поїздку так, щоб самоізоляція не зашкодила робочим планам. Не всі такі завбачливі, тому давайте розбиратися, що робити.

Працівник, який прибув з держави із значним поширенням COVID-19, має звернутися за оформленням листків непрацездатності. Тобто, до лікаря. Самоізоляція - це не відпустка за власним бажанням.

17 березня 2020 року Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)»  були внесені до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», зокрема додано пункт 5-1 частини 1 статті 22 та встановлено додатковий страховий випадок, за яким надається допомога по тимчасовій непрацездатності особі на період перебування на самоізоляції під медичним наглядом.

Порядок видачі листків непрацездатності  особам, які перебувають на самоізоляції під час карантину передбачено розділом 5 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян. Листок непрацездатності видається лікарем на строк, визначений законодавством та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування на самоізоляції під медичним наглядом виплачується Фондом соціального страхування України застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до повного одужання.

Працівникам на період перебування на самоізоляції під контролем виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності (лікарняні) у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу (частина 2 статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).

Для отримання допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду застрахована особа має передати отриманий листок непрацездатності роботодавцю.

Важливо, працівник зобов’язаний звернутися до роботодавця із заявою про самоізоляцію, а роботодавець повинен оформити його відсутність наказом або розпорядженням про відсторонення працівника від роботи.

Бажаю всім незабутнього відпочинку, але без допомоги чи втручання медичних працівників!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: карантин,трудовые права,трудовые правоотношения,трудовое право
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.