Як ефективно організувати вебінар, аби привернути увагу глядачів

06 серпня 2020, 16:52
Власник сторінки
0
15
Як ефективно організувати вебінар, аби привернути увагу глядачів

В сучасних умовах онлайнзаходи стали ефективним інструментом підтримки зв'язку з аудиторією, донесення важливої та корисної інформації до громадськості, пошуку клієнтів.

Попри те, що офлайн поступово повертається у наше життя, щоденна кількість запрошень до участі та анонсів вебінарів не зменшилась. Особливо ми, як фахівці агентства з просування аграрного бізнесу PR Cultivator, помітили, що цей інстумент неабияк користується популярністю в сфері аграрних комунікацій. Тож, можна зробити висновок, що онлайнові події, які були лише трендом кілька років тому, тепер стали невід’ємною частиною комунікацій сьогодення.

Звичайно, як і до будь-якого заходу, спікеру слід ретельно підготуватись до проведення вебінару. Адже через екран ґаджету не надто просто втримати увагу глядача – все таки атмосфера дому розслаблює, а навколишні фактори змушують частенько відволікатись. Тому, щоб глядачі були максимально зосереджені і не втрачали інтересу до спікера, варто дотримуватись простих порад у підготовці до виступу.

1.       Подбайте про змістовну частину вашого виступу – будьте більше ніж talking head

Аби утримати увагу глядача змістом, наповніть вашу презентацію конкретними історіями, життєвими прикладами. Сторітелінг вже давно визнано ефективним прийомом комунікації – не забувайте про це. Можна навіть розказати декілька жартів, тільки будьте впевнені в тому, що вони доречні.

Організуйте певну активність - давайте завдання аудиторії, ставте питання, цікавтеся її думкою, відкривайте можливості для двосторонньої дискусії теми онлайнсемінару. Інтерактив – це кращий спосіб пробудити вашу аудиторію. До того ж, глядач відчуває себе більш цінним, коли долучається до обговорення важливих питань та ділиться власним досвідом. Але і така взаємодія під час вебінару повинна бути в міру, адже онлайнзахід не триватиме нескінченно.

Мабуть, не варто згадувати про таке важливе правило презентації, як необхідність наповнення її мультимедійним контентом. Всі вже давно розуміють, що єдиним текстом не втримати увагу глядача. Отже, відео, схеми та інфографіка – тепер обов’язкові до застосування.

2.       Пам’ятайте, що ваш захід не гумовий

Менеджмент часу – це окремий важливий пункт, який слід врахувати при підготовці до заходу. Спікер заздалегідь повинен визначити чіткі часові межі семінару і не відступати від них. Аудиторія не оцінить будь-яку затримку чи затягування з завершенням події. Сучасна людина надто цінує свій час. Тому попередньо проведіть презентацію для себе, аби зрозуміти, скільки часу приділити одній темі, та «накиньте» ще приблизно 5-10 хвилин для неї, що зазвичай відводяться на ліричні відступи під час реальної, не репетиційної, презентації.

Також варто перенести сесію «питань-відповідей» на заключний етап вебінару, після завершення вашого виступу. Це дасть вам можливість ефективніше контролювати час і не відволікатись.

3.       Подумайте не тільки про час, а й про простір

Оберіть місце з мінімальною кількістю речей, що можуть привертати увагу ваших глядачів. Проводити семінар на фоні вашої домашньої бібліотеки чи шафи з одягом – не найкраща ідея, адже учасник заходу охоче розглядатиме речі позаду вас, аніж слухатиме вашу розповідь. В такому разі найкращим варіантом стане монотонний, проте не надто яскравий, фон. Також подбайте про хороше освітлення – вікна вашої оселі чи офісу не повинні бути позаду вас, інакше глядач побачить не спікера, а лише його  силует.

Обов’язково зробіть тест вашої вебкамери. Так ви зможете попередньо усунути всі технічні несправності, а також поглянути на себе і підібрати найкраще місце, освітлення, позицію пристрою для презентації. Щоб протестувати вебкамеру можете скористатись такими безкоштовними інтернет-сервісами: WebcamMicTest.com, uk.webcamtests.

Встановіть ваш пристрій (ноутбук, комп'ютер, планшет) так, щоб вебкамера була на рівні ваших очей. Це забезпечить ілюзію зорового контакту з аудиторією.

Потурбуйтесь про порядок не тільки свого фізичного простору, а й робочого столу вашого ґаджету. Крім того, що це заощадить вам час для пошуку потрібної папки чи матеріалу презентації, таким чином ви не відволікатимете увагу аудиторії. Те саме стосується вкладок вашого браузеру – приховайте все, що не належить до онлайнзаходу.

Перед початком презентації рекомендовано закрити усі месенджери на вашому пристрої, аби повідомлення не виринали в невідповідний момент, а глядачі ненароком не стали свідками вашої особистої чи ділової переписки.

4.       Ваш зовнішній вигляд теж має значення

Отже, при підготовці до вебінару подбайте про свій зовнішній вигляд. Продумайте його деталі завчасно. Експерти стилю радять, аби одяг, в якому ви проводитимете вебінар, був не надто діловим, але і не надто домашнім. Краще за все підбирати речі відповідно до типу аудиторії, характеру онлайнзаходу, його тональності. Так ви точно не прогадаєте зі своїм вбранням.

Аби уникнути різноманітних курйозів, про які так часто розповідають в соціальних мережах, не нехтуйте тим, щоб підібрати та вдягнути низ вашого вбрання. Так, його не видно. Проте у ході онлайнподії може трапитись різне, тож убезпечтеся від подібного ризику.

+ Для проведення вебінарів можете використовувати такі сервіси: Zoom, Webex, MyOwnConference, eTutorium, webinar.ua, Сlickmeeting.

Досягайте своїх цілей ефективним проведенням своїх онлайнвиступів!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: онлайн,бізнес,агрокомпанія,комунікації
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.