Шахрайство в період карантину

15 червня 2020, 11:37
Власник сторінки
адвокат
0
75
Шахрайство в період карантину

Шахрайство в період карантину

Паніка та ажіотаж – найкращі умови для «праці» шахраїв. Так в Національній поліції повідомляли , що на фоні загального зменшення рівня злочинності на карантині, на 15% зріс рівень шахрайства в інтернеті. 
Серед такого шахрайства є і старе-добре шахрайство з картками. Зазвичай в нормальних умовах шахраї використовують інтернет та психологічний вплив на жертву. Шахраї можуть дізнатися безліч конфіденційної інформації клієнтів банків або заманити фейковими пропозиціями.
Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем ЄМА підрахувала, що у 2019 році середня сума шахрайських операцій з використання методів психологічного впливу (соціальної інженерії) зросла з 2 333 до 3 400 грн. А середня сума крадіжки в інтернеті в 2019 році становила 336 грн. Найбільший дохід принесла зловмисникам заміна сім-картки — в середньому 6 200 грн. Детальніше про шахрайство з картками я розповідаю в іншому матеріалі, а тут зосередимось на фантазії злочинців, яким набридло писати «Ваша картка заблокована».

COVID шахрайство
Продаж неіснуючих антисептиків та масок або злодії, які проходять в житло під виглядом «дезінфекторів» і виносять все, що подобається? За квітень Кіберполіція повідомила, що виявила 40 шахраїв, від яких постраждало близько 1000 чоловік, яким було завдано шкоди на суму понад 3,5 млн грн. А в Дніпропетровській області знайшли дві групи, які в інтернеті розміщували тисячі оголошень про продаж термометрів, медичних масок, антисептиків та інших предметів протиепідемічного захисту. Після того як вони отримували на рахунку передоплату або повну суму за товар, оголошення видаляли і переставали виходити на зв'язок. 
ПОРАДА: використовувати оплату на пошті, не пускати сторонніх в приміщення (хоча б перетелефонувати в організацію, від імені якої ніби то прийшли допомагати, і уточнити чи мають дійсно мають проводити дезінфекцію в квартирах).
До речі, були випадки, коли шахраї вимагали гроші через злам комп’ютерів погрожуючи в іншому випадку заразити родину жертви коронавірусом. Так, нова версія погрози «вирахую по IP», яка дорослій людині смішна, але ж ми тільки можемо здогаджуватися скільки в мережі неповнолітніх.

Онлайн продаж і шахрайство
Класика жанру: оголошення на маркетплейсі про продаж популярної речі. Можливо дешевше, можливо – за середньою ринковою ціною. Серед у мов продажу: передплата повністю чи частково. Або під час розмови з продавцем починають відбуватися дивні речі: він ось-ось має під’їхати і віддати річ, але потрапляє в аварію, або його фури тримають на кордоні – пояснення може бути абсолютно нелогічне, але вас попросять кинути 100-200 грн на телефон чи на картку. Товар і покупця ви більше не побачите. 
ПОРАДА: Якщо трансакція, тобто перерахування коштів шахраєві сталося не більше 3 дні тому, то є сенс дзвонити на гарячу лінію свого банку. Якщо гроші ще не були фактично переведені на рахунок продавця (таке може бути), то є надія свій платіж скасувати.
Якщо гроші вже переведені вашим банком, то можна почати перемовини з банком продавця - шахрая. За номером картки шахрая можна дізнатися, який банк її видав. А можливо знайдете в мережі таких же жертв шахрайства.
А взагалі - користуйтесь сервісами «безпечної» купівлі, яка є у маркетплейсах або оплатою при отриманні і не панікуйте, ніби хтось ось-ось перекупить останній екземпляр.

Тест на жертву
В соцмережах крадуть або персональні дані або відразу гроші з карток. Один із способів - опитування, тести і конкурси для збору даних: «яка я квітка, що означає моє прізвище, яка цитата з «Хрещеного батька» про мене» - перелічувати можна без кінця, як і сміятися з фантазії креативщиків. Але перш, ніж натиснути «дізнатися», прочитайте умови і до чого ви даєте доступ. Це може бути не тільки перелік контактів, але і зміст переписки в месенджері. Або ж питання будуть дату народження і місце проживання, а ще шахрай через перелік друзів дізнається про ваших батьків і те саме дівоче прізвище мами.
- Хто ви і що ви робите в моїй квартирі?
- Я Костянтин і вона тепер моя!
- Як так?
- А ви, коли з умовами використання гри погоджувались, підписали: передаю свою нерухомість Костянтину. Так ось, це я!
Найсвіжіший приклад шахрайства, яке має виманити гроші від жертви – лотерея з мільйонами нібито від Президента України. Створювались фейкові сторінки, які закликають всіх бажаючих лишати букви  імені для реєстрації в розіграші, а далі в месенджері починається спілкування щодо реєстраційного збору або переходу за посиланням, де ви вказуєте особисті дані (насправді і дані картки, з якої знімуть гроші).
ПОРАДА: якщо дійсно так цікавлять ці нескінченні тести – заведіть фейковий аккаунт без друзів і інформації про себе. Але головне пам’ятати, інтернет – не мережа, де зібрались філантропи-мільйонери, які тільки і чекають, щоб за букву вашого імені віддати вам свої мільйони. Ні, так не буває. Скаржтесь на шахрайство.

Клікбейт-шахрайство
«Всі зомліли, коли дізналися це…» або «Цой живий – таємна інформація прямо тут…», або «Студентка з твого міста заробляє мільярди, просто вона…» - заголовки, від яких сіпається око, з’являються і на нормальних сайтах в тій частині, яка віддається під рекламні оголошення. Якщо пройти по посиланню відкривається цілий світ таких заголовків. Встояти буває вкрай важко – шахраї грають на любові до смажених фактів, вигаданих фактів та жадібності. Скільки інформації про себе ви лишили різним тестам, стільки може опинитися і у злочинців, які її використають для створення клікбейтних заголовків САМЕ для вас. Ви натиснете на нього і куди перенаправить вас шахрай – тільки йому відомо. Це може бути сторінкою входу на сайт через аккаунт на Facebook, ви подумаєте (чи ні), чому потрібно знову заходити, але хтось зробить це. І в цей час шахраї отримають пароль від аккаунту. Навіщо? Читайте далі.
ПОРАДА: Алла Пугачьова жива, Цой – ні, студентки мільйонерки не існує в вашому місті, припиняйте читати шкідливі казки. Всі новини про селебретіс, тим більше про життя і смерть, неможливо пропустити – вони будуть в стрічці новин, в стрічці Facebook, по тв та в Instagram. 
Не вводьте паролі, якщо «випадково» з’явилась сторінка соцмережі.

Підмінні веб-сайти
Так, підміняють не тільки сторінки соцмереж для отримання ваших паролів. Чому б не підробити сайти банків, фінансових сервісів та маркетплейсів? Можна отримати гроші, реквізити картки, паролі доступу до інтернет-банкінгу та строк відбуття покарання (якщо впіймають).
ПОРАДА: перевіряти посилання, куди переходите, не платити в обхід сайта-посередника з хорошою репутацією, не вірити в виграші невідомо чого, якщо ви не брали участь в розіграшах.

Братан, позич 500 грн
Це не братан. Це шахраї дізналися пароль від аккаунту вашого френда і розіслали прохання про допомогу. По-перше, подумайте чи звернулась би до вас ця людина з таким проханням оффлайн? Так, партнер юрфірми, наприклад, з яким ви познайомились на конференції і тепер обмінюєтесь ввічливими лайками?
ПОРАДА: отримали таке прохання в месенджерах чи електронній пошті – з’ясуйте іншим способом зв’язку особисто чи не зламали аккаунт? У відповідь на прохання поставте питання, чітку відповідь на яке можуть знати тільки ви (а дату народження вже всі знають через тести).

Став + і отримай роботу!
Через карантин кількість безробітних збільшилась. За останніми даними лише в Києві збільшилось майже втричі офіційних безробітних. А ще варто пам’ятати, що хтось пішов у відпустку за власний рахунок чи став отримувати менші доходи. Тому не дивно, що багато людей стало активно шукати роботу в інтернеті під час карантину. 
Як діють шахраї? Ніби кадрове агентство обіцяє багато пропозицій від роботодавців. Але спочатку кандидат має зробити і надіслати селфі з паспортом. Так, те селфі буде використане для отримання онлайн позик.
Інший варіант – пропонують роботу вдома: від сірникових коробок до набору текстів, але ж вам довіряють якийсь матеріальний ресурс, тому шахраї просять заплатити завдаток, ніби гарантія ваших серйозних намірів.
ПОРАДА: ніяких фото з паспортом для незнайомців! Ніколи. Про гарантійний внесок – просто не платіть, пам’ятайте, що це ви чекаєте на гроші від роботодавця!
Онлайн-обмінники
Так, онлайн торгівля, тим більше в карантин – зросла. Необхідність онлайн обмінників також. Є попит – буде і шахрайська пропозиція. Сайт mobilpay.com.ua мав сторінки клони і виглядав обмінником: гроші з мобільного рахунку можна було перевести на банківську картку. Так і відбувалось, тільки банківська картка була шахраїв, в не жертви. За 54 доби шахраї отримали 120 тис. грн чистого прибутку, а Кіберполіція веде слідство.
ПОРАДА: Не користуйтесь неперевіреними сервісами.

Гроші для Алі
Пам’ятаєте, як героїня Ірми Вітовської в «Мої думки тихі» перераховувала гроші молодому італійцю? Романтичне шахрайство не знає кордонів і на карантині. Соціальні мережі чи сайти знайомства – місця пошуку жертв. Під час спілкування виманюють гроші з будь-якою умовою.
Кажуть, до карантину була популярна схема з кінотеатром. Шахрай обирає кінотеатр і просить оплатити квітки, а жертва оплачує їх за посиланням на шахрайському сайті, кіноман зникає з грошима.
ПОРАДА: Кожен раз починаючи відносини на відстані, розумійте, що можливо ви маєте справу з шахраєм. Якщо є бажання комусь віддати гроші, є благодійсність, наприклад.

Фальшиві інвойси
Шахрайство з документами, які надсилає продавець для того, щоб покупець оплатив товари чи послуги. Інвойс має інформацію про ціни, кількість товарів і послуг, які замовляє покупець. Шахраї, які дізнались про очікування замовлення, надсилають фальшиві інвойси з власними реквізитами. Так обманюють і фізичних осіб, і юридичних.
ПОАРАДА: Дзвінок продавцю з уточненням інформації. Або ж обмежити коло людей, які мають інформацію про ваші замовлення.

Мама, я в поліції
Телефонне шахрайство «мама, я збив людину/в поліції/лікарні» - розраховане на старше покоління, зазвичай телефонують вночі, голос не розібрати, а гроші шахраям дуже треба. Гроші можуть передавати посередником, який і не є організатором злочину – звичайним таксістом. Тут вже від совісті посередника залежить: стане він співучасником чи здогадається викликати поліцію. 
ПОРАДА: перетелефонувати синову/доньці – з ними зазвичай все гаразд, не шукати гроші на хабарі. 

У нас є ваше оголене фото
Вимагання грошей через підробний e-mail: я знаю, що ви ходите на сайти для дорослих і у мене є ваше оголене фото. Ви в спамі знаходите лист ніби зі свого поштового адресу (якщо пошта на gmail, то він позначений всіма кольорами і надписами «це шахрайство, не платіть нічого, видаліть цей лист», де вас трохи сварять за відвідування сайтів для дорослих. Кажуть, що є доступ до вашого гаджету – як доказ цей лист ніби з вашої пошти, доступ до камери і зробили ваше фото в момент доступу до дорослого контенту. Обіцяють його надіслати всім контактам в пошті.
ПОРАДА: Гроші не платити, нічого нікому не надішлють. Через дві причини. По-перше, адреса пошти підроблена і доступу до ваших контактів у злочинців немає. По-друге, доступ до камери – це дуже крута штука, яку показували тільки в «Чорному дзеркалі». Ну і між нами, навіть якщо що: що можна роздивитись на тій фотці, ммм?

Всі, хто колись переїхав до великого міста пам’ятає старе-добре шахрайство з папірцем і переліком квартир для оренди. Будете сміятись, але воно досі знаходить своїх жертв. Чому? Бо шахраю ви оплачуєте інформаційні послуги, а на папірці якась інформація є все ж таки. А ще тому, що багато-багато людей не вчаться на чужих помилках. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: мошенничество,мошенники,карантин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.