Земля під сонячну електростанцію: вибір і оформлення

23 березня 2020, 13:56
Власник сторінки
1
95
Земля під сонячну електростанцію: вибір і оформлення

Що треба знати про ринок землi для сес у 2020 роцi

Куплю землю під сонячні батареї – актуальна потреба інвестора, який планує вкласти кошти в альтернативну енергетику. Незважаючи на інвестиційну привабливість бізнесу, оформлення землі під сонячну електростанцію в Україні – досить складний процес. Держава зробила спроби спрощення процедури. Але все одно на вирішення земельного питання йде близько 6 місяців. Ділянку можна купити або взяти в оренду. Орендувати дешевше, але оформлення процедури більш складне.

Вимоги до ділянки під СЕС

Щоб СЕС працювала ефективно, земельна ділянка під сонячну електростанцію повинна відповідати наступним нормам:

  • лінії електропередач, розташовані в зоні доступності;
  • запланована потужність, відповідна площі ділянки;
  • відсутність затінючих об’єктів;
  • максимально можливий рівнинний рельєф;
  • високий показник сонячної енергії – інсоляції (характерний для всієї території України).

Запланована ділянка під сонячну електростанцію не повинна відноситись до земель сільськогосподарського призначення. Державні органи не дозволять будувати СЕС на території, що відноситься до лісового або водного фонду, в заповіднику і на ділянках, які несуть історичну або культурну цінність. Можна будувати електростанцію на землях промислового призначення, але доведеться попередньо оформити відведення.

Особливості оформлення землі під СЕС

Отримати ділянку для будівництва сонячної електростанції в оренду можна тільки після узгодження з місцевою громадою (ухвала має бути винесена на загальних зборах жителів довколишнього населеного пункту). Також потрібні погоджувальні документи від Інституту землеустрою та відділу департаменту культурної спадщини.

Підряднику інвестора потрібно надати в департамент містобудування план з умовою розміщення СЕС. Його стверджують на засіданні місцевої ради. Далі проектно-технічну документацію потрібно передати на оцінку в експертну комісію обласної Держземагентства. Якщо все в порядку – ділянці буде присвоєно кадастровий номер, а інвестору доступна земля в оренду під сонячні батареї: він отримує право на оформлення договору.

З огляду на рутинну процедуру, простіше купити землю під СЕС з уже готовими документами і створеними умовами для будівництва. При виборі підготовленої ділянки потрібно враховувати:

  • плановану потужність СЕС. На електростанцію в 1 МВт потрібно 2-3 Га;
  • розташовані поблизу ЛЕП (потрібні для транспортування отриманого електрики);
  • наявність під’їзних доріг.

Готові земельні ділянки під СЕС і будівництво «під ключ»

Компанія EDS Development пропонує підтримку при виборі та купівлі ділянки землі під будівництво промислової сонячної електростанції. Під готовою ділянкою мається на увазі оформлена територія з наступними документами:

  • папери, що підтверджують право власності;
  • відповідність цільовому призначенню 14.01;
  • узгоджений ДПТ (детальний план території);
  • корпоративні права з ТУ та договором з Обленерго на приєднання;
  • договір PPA з держпідприємством «Гарантований Покупець».

Створені умови дають право на будівництво, введення в експлуатацію СЕС і продаж електроенергії на оптовий ринок за «зеленим тарифом». Ми готові взяти на себе роботу з оформлення документації, розробці проекту, будівництва та технічної підтримки СЕС.

Скільки коштує земля під сонячну електростанцію? Вартість залежить від площі ділянки, статусу (оренда або власність), розташування та інфраструктури. У кожному разі ціна – індивідуальний критерій. Звертайтеся до нас, щоб отримати конкретні дані.

По матерiалам: 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Солнечная энергия,СЭС,сонячнi електростанції
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.