Житло для дітей з дитбудинків: нестандартні рішення

25 лютого 2020, 19:57
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
263

Якщо компанії виділятимуть по 1% від житлових площ, тоді квартирами вдасться забезпечити до 600 родин щороку, та сприяти розселенню приблизно 6 тисяч дітей

Проблема інтернатів та необхідності переходу від неефективних державних установ до невеликих закладів сімейного типу для України не нова.

Своєрідним новаторством у вирішенні питання комфортного проживання дітей з дитбудинків можуть стати новобудови.

Станом на кінець 2019 року в українських інтернатах знаходилось близько 100 тисяч дітей, а це 1,5% від загальної кількості дітлахів, які проживають в Україні.

Даний показник в декілька разів вище, ніж в країнах Європейського Союзу. Однією з альтернативних форм є дитячі будинки родинного типу, яких налічується близько 1200 по всій країні.

Та є чимало перепон на шляху до переходу від державних інтернатів до установ із сімейними формами виховання. Одна із яких – це банальна неможливість знайти гроші на комфортне розселення такої кількості великих родин.

В прогресивних країнах питання усиновлення дітей вирішується на етапі вагітності матері, яка заздалегідь знає, що хоче відмовитися від виховання дитини. Але це ідеальна система, перехід до якої включає повне усунення інтернатів та їх заміну сімейними формами виховання.

В 2019 році в Україні було введено в експлуатацію 775 житлових багатоквартирних будинків та 11.5 мільйонів квадратних метрів житла.

Якби кожен забудовник виділив всього по 1% житлової площі для дитячих будинків родинного типу, це склало б 115 тисяч квадратів.

Це майже 600 квартир по 200 метрів, достатньо просторих для забезпечення потреб навіть таких великих сімей. Також це означає можливість для розселення до 6000 дітей на рік.

Такий підхід може стати успішним через цілий ряд факторів. По-перше, в нових будинках та поруч із ними завжди розвинута інфраструктура.

А для сім’ї, в якій одночасно виховується до десяти дітей, буде вагомою перевагою наявність дитячого садку та школи на відстані до 15 хвилин від дому.

По-друге, зараз обов’язковою для всіх нових будинків є наявність дитячих майданчиків, пісочниць та інших об’єктів для дитячих ігор.

А це означає, що вихованці будинків сімейного типу зможуть проводити час на свіжому повітрі та, одночасно, недалеко від дому. При цьому вони будуть гратися та дружити з іншими дітками, яких завжди дуже багато в новобудовах.

Третій фактор – це ефективна соціалізація. Не секрет, що зараз інтернати часто формують у своїх вихованців чимало негативних моделей поведінки. Звідси великий рівень агресії, ризик вчинення правопорушень та інші проблеми, які отримують випускники таких закладів.

Проте якщо діти зростатимуть в гарному оточенні, а їх сусідами будуть молоді родини із такою ж малечею, це матиме на них зовсім інший вплив. Який допоможе у правильному вихованні та більш успішній інтеграції дітей в суспільство.

Що стосується забудовників, то для них забезпечення житлом дитячих будинків сімейного типу має бути частиною корпоративної соціальної відповідальності, ніж способом заробітку.

Наприклад, навіть за умови часткової компенсації вартості житла місцевою владаю, левова доля ціни квартири усе одно буде покриватися з їх кишень. Проте це також може стати фактором просування.

Мова йде про збільшення попиту на житло від тих забудовників, які зважатимуть на такі серйозні соціальні проблеми, і будуть приймати участь в їх вирішенні.

Зараз українська будівельна галузь знаходиться в стадії активного розвитку та підйому. А отже фірми можуть не лише отримувати прибутки, але також приймати участь у вирішенні соціальних питань.

Одне із них – це забезпечення житлом дитячих будинків сімейного типу.

Якщо компанії виділятимуть по 1% від житлових площ, тоді квартирами вдасться забезпечити до 600 родин щороку, та сприяти розселенню приблизно 6 тисяч дітей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: квартира,детский дом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.